Grzańce robione na bazie cydru mogą okazać się prawdziwym hitem tej zimy! Wraz ze wzrostem popularności samego cydru, coraz więcej lokali zimą oferuje nie tylko grzańce na bazie czerwonego wina. Lekki, jabłkowy alkohol w upalne dni orzeźwia, a w mroźne, zimowe wieczory… aromatycznie rozgrzewa.
Cydrowe grzańce to ciekawa alternatywa zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdźcie dwa przepisy, które podesłał nam Dzik Polski Cydr. To właśnie Dzik idealnie pasuje do grzańca, ze względu na swój naturalny, półsłodki smak.
Przepis nr 1
Składniki:
– 500ml cydru Dzik
– 2 plastry pomarańczy
– ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
– ½ jabłka
– 2 plasterki cytryny
– 1 łyżeczka imbiru lub kilka plasterków świeżego imbiru
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– 4 goździki
– 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Pomarańcze i cytrynę przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z pomarańczy. Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu, opcjonalnie dosładzamy miodem. Cydrowy grzaniec dekorujemy kawałkami owoców.
Przepis nr 2
Składniki:
– 500 ml cydru Dzik
– 1 pałeczka cynamonu
– 1 rozgniecione nasienie kardamonu
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 goździki
– 1 ziarno ziela angielskiego
– 1-2 gwiazdki anyżowe
– 90 ml rumu lub brandy
– starta skórka z ¼ cytryny lub pomarańczy
– kilka ćwiartek pomarańczy lub jabłek
Wykonanie:
Wlewamy do naczynia cydr, dodajemy przyprawy i startą skórkę, a następnie podgrzewamy. Przecedzamy cydr do nowego naczynia. Dodajemy rum lub brandy, wrzucamy kawałki pomarańczy lub jabłek do dekoracji.
Na zdrowie! :)