Przepisy na dania z serem od Sylwii Ładygi i marki Serenada
Jesienią tęsknimy do bardziej pożywnych dań, które będą smaczne i dostarczą odpowiedniej ilości kalorii – w sam raz na chłodniejsze dni. Z myślą o smakoszach domowych specjałów marka Serenada przygotowała produkty, które można z powodzeniem wykorzystać w kuchni, przygotowując dania dla całej rodziny. Sprawdźcie, w jakich potrawach możecie ich użyć!
Sałatka z nadziewanej cukinii z fetą i granatem
SKŁADNIKI:
• cukinia – 1 szt.
• granat – 1 szt.
• ser grecki Feta Serenada Greksyr – 100g
• serek śmietankowy – 50g
• kukurydza – ok. 50g
• świeża sałata
• świeża bazylia
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony.
Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię.
Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy.
Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki.
Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu.
Smacznego!
Smażone pierożki serowe
SKŁADNIKI:
CIASTO:
• mąka pszenna – 0,5 kg
• jajko – 1 szt.
• woda – 0,5 szkl.
• oliwa – 2 łyżki
• sól – 1 łyżka
NADZIENIE:
• Greksyr ser grecki feta Serenada – 300g
• ser żółty Radamer Serenada – 150g
• duże jajko – 1 szt.
• pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.
W misce mieszamy składniki nadzienia.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę.
Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.
Zajadamy gorące!
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą
SKŁADNIKI:
SOS:
• ocet balsamiczny – 2 łyżki
• miód – 1 łyżka
• oliwa – 4 łyżki
• sól, pieprz
• czosnek – 1 ząbek
WARZYWA:
• bakłażan – 1 szt.
• cukinia – 1 szt.
• papryka – 1 szt.
• kukurydza
• czerwona cebula – 1 szt.
• oliwa, sok, z cytryny, sól, pieprz
• natka pietruszki, bazylia
• ser grecki feta Greksyr
SOS:
Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany.
W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
WARZYWA
Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron.
Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.
Przepisy autorstwa Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada:
Więcej przepisów na dania i przekąski z serem znajdziecie na stronie www.serenada.com.pl