Przepis na wegańskie bułeczki cynamonowe. Wyjdą bajecznie puchate

20 lutego 2025, dodał: Aleksandra Bulik
Artykuł zewnętrzny

Cynamonki to drożdżowe bułeczki znane ze swojej delikatności, miękkości i cynamonowego smaku. W dzisiejszym artykule mam dla was przepis na wegańską wersję bułeczek cynamonowych. Na pewno sprawdzą się jako słodki poczęstunek do porannej herbaty.

Ostatnio cynamonowe bułeczki znane również jako „cynamonowe ślimaczki” i coraz to nowsze pomysły na ich przygotowanie królują w mediach społecznościowych. Pojawiła się masa filmików na instagramie i tiktoku, gdzie influencerzy pokazują jak je zrobić. To właśnie jedna z tych potraw, które nie wymagają zbyt wielkich umiejętności kulinarnych, ale za to dużej ilości wolnego czasu. Przepis jest dość prosty i składa się z kilku składników. Wegańska wersja cynamonek polega na zrezygnowaniu z jajek i mleka. Wyjdą puszyste, cynamonowe i nieprzesadnie słodkie. Polecam przykryć je folią aluminiową na pierwsze 15 minut pieczenia, aby stały się bardziej miękkie. Jeżeli nie macie pomysłu czym je udekorować podpowiem, że idealnym rozwiązaniem będzie klasyczny lukier z roztopionego cukru pudru, polewa z gorzkiej czekolady lub serek kremowy. Na koniec można posypać wierzch pokruszonymi kawałkami czekolady.

Składniki na puchate bułeczki cynamonowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 300 ml ciepłego napoju sojowego
  • 10 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 10 g cynamonu mielonego
  • 70 g oleju kokosowego

Przygotowanie

Powinniśmy zacząć od wymieszania mąki z cukrem, szczyptą soli i drożdżami. Następnie stopniowo dolewamy ciepły napój sojowy mieszając ciasto,  zakrapiamy wszystko olejkiem kokosowym. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy, aż do wyrośnięcia. Przygotowujemy nadzienie, dodajemy orzechy i dokładnie wszystko mieszamy. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wałkujemy, aż ciasto przybierze kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie. Gotowe ciasto zwijamy w ruloniki i tniemy na odrębne kawałki. Układamy pocięte kawałki na blaszce wyłożonej papierem i czekamy, aż wyrosną. Pieczemy przez 30 minut. Cynamonki gotowe, smacznego!

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Dobre księgarnie
Są jeszcze takie nieduże, klimatyczne miejsca, np. Ossolineum na Piotrkowskiej, lubię tam robić zakupy:)
Fotobudka
Serio chcecie mieć takie atrakcje na weselu..?
Czy żłobek jest dla mojego dziecka?…
Żłobek pozwala mamom wrócić do pracy i większe zakłady powinny organizować takie placówki...
Travelist
Lubię agroturystykę, ale tam się woli większe grupy, bo pokój najczęściej jest duży...