Przepis na leczo, czyli pyszny bałagan warzywny

3 listopada 2015, dodał: moje IDEALIA
Artykuł zewnętrzny

Późne lato oraz jesień obfitują w świeże owoce i warzywa, które umożliwiają nam przygotowanie pysznych i zdrowych posiłków. Jest to czas, w którym powinniśmy jak najwięcej korzystać z bogactw natury, odżywić nasz organizm i przygotować go na spotkanie z zimą.

file1446556806

Jednym z uwielbianych przeze mnie dań jest zupa leczo, która wywodzi się z Węgier. W Polsce zdobyła szerokie grono wielbicieli, jednak to co serwujemy na naszych polskich stołach różni się nieco od oryginału. Nie wyobrażam sobie polskiego leczo bez cukinii, Wegrzy natomiast tego składnika nie dodają. Leczo to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe, które doskonale spełnia rolę sycącego obiadu, jaki i treściwej, ale nie ciężkiej kolacji. Kilka razy zdażyło mi się także serwować tą potrawę na imprezach jako pierwsze danie.
więcej na: moje-idealia.pl