URODA I ZDROWIE

Przekąski do filmu

20 kwietnia 2020, dodał: jskonka

Nie znam nikogo kto do wieczorów z filmami nie przygotowałby sobie jakichś przekąsek. Każdy ma inne preferencje, jedni wolą słodkości, drudzy rzeczy słone, a jeszcze inni uwielbiają mix słodkich i słonych przysmaków. Zawsze kończy się na tym, że te przekąski się kupuje, bo prościej pójść do sklepu, kupić chipsy, żelki, słodkie napoje. Czasem warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować coś równie smacznego, a trochę bardziej zdrowego.

 

 

Ruloniki owocowe

Składniki:

  • 2 sztuki mango

 

 

Przygotowanie:

  1. Mango kroimy na pół jak najbliżej pestki, każdą połówkę kroimy na dość duże kwadraty i odcinamy skórkę. Czynność powtarzamy z drugim owocem.
  2. Kawałki mango wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiego przecieru.
  3. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy powstałą masę puree.
  4. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i pieczemy przez około 4 godziny.
  5. Powstały płatek z puree z owoców kroimy na pasy o grubości około 5 cm. Każdy z nich zwijamy w rulonik.

 

*Jeśli nie chcemy, aby nasz rulonik był bardzo gęsty, możemy dodać około 2 łyżki soku z cytryny.
**Jeśli chcemy możemy użyć każdego owocu np. truskawek, jeśli jednak są one za kwaśne, możemy dodać trochę miodu.

 

 

 

Chipsy tortilla

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 placki pszennej tortilli
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka papryki w proszku (ostrej lub słodkiej, może być mix)

 

 

Przygotowanie:

  1. Placki tortilli kroimy na małe trójkąty.
  2. Przekładamy je do miski i dodajemy olej, sól i paprykę. Wszystko lekko mieszamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a gotowe chipsy tortilla rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy je na dnie piekarnika przez 10 minut.
  5. Gotowe chipsy tortilla możemy jeść same lub z dipem.

 

 

 

 

Domowe chipsy smażone na oleju

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 ziemniaków
  • 1 litr oleju
  • 2 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dobrze myjemy (nie musimy ich obierać) i kroimy je na cieniutkie plasterki.
  2. Gotowe plasterki płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy na ręcznik kuchenny, którym je osuszamy.
  3. Do wielkiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do 140 stopni. Plasterki ziemniaków smażymy w garnku w partiach.  Podczas smażenia staramy się je obrócić tak, żeby były usmażone równomiernie.
  4. Po tym czasie wyjmujemy chipsy za pomocą łyżki do odcedzania i za każdym razem, przed przełożeniem ich do miski, pozwalamy by tłuszcz dobrze spłynął.
  5. Gotowe chipsy doprawiamy do smaku solą.

 

 

 

Koreczki

Składniki:

  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 125 g sera żółtego
  • pół ogórka zielonego
  • 4 małe parówki (najlepiej sprawdzają się parówki piratki z Lidla, ale mogą być inne)
  • małe wykałaczki

 

 

Przygotowanie:

  1. Ser żółty, parówki i paprykę zarówno czerwoną jak i żółtą kroimy na średnią kostkę.
  2. Ogórka zielonego kroimy w plasterki, a później w ćwiartki.
  3. Wszystko to przekładamy przez wykałaczki. Nie ma znaczenia od czego zaczniemy.

*Plus koreczków jest taki, że możemy użyć składników jakich chcemy, możemy robić różne wariacje, dodać np. oliwki, winogrona, plasterki salami zamiast parówek.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Ubytek w zębie
Poza tym ułamany ząb reaguje bólem na ciepło-zimno więc z tym naprawdę nie można...
Świadczenia przedemerytalne - jak u…
Obecnie to najważniejszy jest staż pracy, jeśli spełnia się ten wymóg to można...
Fryzura a zawód
Coraz mniej zwraca się na to uwagę, również urzędnicy czy prawnicy mają fantazyjne...
Avon - dobry czy nie?
Dla mnie lepszy jakościowo jest Oriflame i YR