Przekąski do filmu
Artykuł zewnętrzny
Nie znam nikogo kto do wieczorów z filmami nie przygotowałby sobie jakichś przekąsek. Każdy ma inne preferencje, jedni wolą słodkości, drudzy rzeczy słone, a jeszcze inni uwielbiają mix słodkich i słonych przysmaków. Zawsze kończy się na tym, że te przekąski się kupuje, bo prościej pójść do sklepu, kupić chipsy, żelki, słodkie napoje. Czasem warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować coś równie smacznego, a trochę bardziej zdrowego.
Ruloniki owocowe
Składniki:
- 2 sztuki mango
Przygotowanie:
- Mango kroimy na pół jak najbliżej pestki, każdą połówkę kroimy na dość duże kwadraty i odcinamy skórkę. Czynność powtarzamy z drugim owocem.
- Kawałki mango wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiego przecieru.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy powstałą masę puree.
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i pieczemy przez około 4 godziny.
- Powstały płatek z puree z owoców kroimy na pasy o grubości około 5 cm. Każdy z nich zwijamy w rulonik.
*Jeśli nie chcemy, aby nasz rulonik był bardzo gęsty, możemy dodać około 2 łyżki soku z cytryny.
**Jeśli chcemy możemy użyć każdego owocu np. truskawek, jeśli jednak są one za kwaśne, możemy dodać trochę miodu.
Chipsy tortilla
Składniki (na 4 porcje):
- 3 placki pszennej tortilli
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka papryki w proszku (ostrej lub słodkiej, może być mix)
Przygotowanie:
- Placki tortilli kroimy na małe trójkąty.
- Przekładamy je do miski i dodajemy olej, sól i paprykę. Wszystko lekko mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a gotowe chipsy tortilla rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy je na dnie piekarnika przez 10 minut.
- Gotowe chipsy tortilla możemy jeść same lub z dipem.
Domowe chipsy smażone na oleju
Składniki (na 4 porcje):
- 8 ziemniaków
- 1 litr oleju
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki dobrze myjemy (nie musimy ich obierać) i kroimy je na cieniutkie plasterki.
- Gotowe plasterki płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy na ręcznik kuchenny, którym je osuszamy.
- Do wielkiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do 140 stopni. Plasterki ziemniaków smażymy w garnku w partiach. Podczas smażenia staramy się je obrócić tak, żeby były usmażone równomiernie.
- Po tym czasie wyjmujemy chipsy za pomocą łyżki do odcedzania i za każdym razem, przed przełożeniem ich do miski, pozwalamy by tłuszcz dobrze spłynął.
- Gotowe chipsy doprawiamy do smaku solą.
Koreczki
Składniki:
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 125 g sera żółtego
- pół ogórka zielonego
- 4 małe parówki (najlepiej sprawdzają się parówki piratki z Lidla, ale mogą być inne)
- małe wykałaczki
Przygotowanie:
- Ser żółty, parówki i paprykę zarówno czerwoną jak i żółtą kroimy na średnią kostkę.
- Ogórka zielonego kroimy w plasterki, a później w ćwiartki.
- Wszystko to przekładamy przez wykałaczki. Nie ma znaczenia od czego zaczniemy.
*Plus koreczków jest taki, że możemy użyć składników jakich chcemy, możemy robić różne wariacje, dodać np. oliwki, winogrona, plasterki salami zamiast parówek.