Prosty torcik

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • * Biszkopt :
  • * 7 jajek,
  • * 7 łyżek gorącej wody,
  • * 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
  • * 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
  • * 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
  • * zapach śmietankowy-parę kropli,
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • * Dodatkowo na krem i posypkę :
  • * 2 torebki gotowych kremów do tortów firmy „Gellwe”-gotowe w 5 minut, tj. waniliowy i czekoladowy.
  • * wiórki kokosowe 10 dag + 1 czubata łyżka cukru kryształu- do posypania wierzchu tortu.

Prosty torcik, który wykonuje się w ekspresowym tempie.

Etapy przygotowania

BISZKOPT :
Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy  go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy  o średnicy 26 cm.
Ubić całe jajka z  kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając  od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po  zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
KREMY :
Zrobić 2 kremy z paczki, z firmy „Gellwe” wg. przepisu z opakowania.
SPORZĄDZANIE TORTU :
Na biszkopt nanieść krem czekoladowy, wyrównać i wstawić do lodówki dla ochłodzenia.
W tym czasie sporządzić drugi krem-waniliowy.
Wyjąć z lodówki ciasto i nałożyć na poprzedni krem, drugi krem waniliowy.
Wyrównać powierzchnię i posypać po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi.
Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać wierzch tortu.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

file1265300273