Włoska kuchnia jest jedną z ulubionych i najbardziej popularnych kuchni świata w Polsce. Co sprawia, że nasi rodacy tak chętnie sięgają właśnie po dania pochodzące ze słonecznej Italii? Jak sprawić, by mając dobre produkty, odpowiednie umiejętności zaczarować smakoszy kuchni włoskiej idealnym smakiem? Postaw na dobry sprzęt kuchenny, który pozwoli Ci przygotowywać dania wedle oryginalnych przepisów.
Pizza prosto z Italii!
Włoskie dania cieszą się niegasnącą popularnością! Zwłaszcza pizza, którą pokochali Polacy, stała się dobrym pretekstem na rozwinięcie gastronomicznego biznesu. Jak sprawić, by przy dużej konkurencji, akurat pizze serwowane w Twoim lokalu były wyjątkowe i najwyższej jakości? Postaw na dobry sprzęt, przy pomocy którego przygotujesz pyszne danie, a który stanowi połowę sukcesu w branży gastronomicznej.
Dobór wyposażenia
Wyposażenie pizzerii wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrej jakości piec, w którym przygotujesz pizzę, oryginalne składniki oraz wykwalifikowany w kierunku przygotowywania włoskiego przysmaku szef kuchni. Tak, jak w każdym domu jego sercem jest kuchnia – pełna zapachów, smaków oraz bijącego ciepła, tak i w restauracji czy pizzerii miejscem, wokół którego koncentruje się całe życie jest kuchnia z miejscem do przygotowania pizzy. Odpowiedni piec, który spełni wszelkie warunki sanitarne i techniczne, może być główną atrakcją lokalu – odpowiednio wyeksponowany z pewnością przyciągnie smakoszy, którzy będą chcieli naocznie sprawdzić, w jaki sposób przyrządza się pyszną pizzę. Profesjonalny piec to także wsparcie w pracy kucharza i niezbędne narzędzie do produkcji ulubionego dania Polaków. Tradycyjna pizza jest wypiekana w kamiennym piecu, na rynku są jednak dostępne urządzenia, które z powodzeniem mogą go zastąpić, nie ujmując jednak smakowi pizzy. Piece do pizzy opalane drewnem, gazowe czy elektryczne – na gastroprodukt.pl znajdziesz wyposażenie do swojej restauracyjnej kuchni, które spełni Twoje wymagania i potrzeby. W zależności od wielkości Twojej kuchni możesz wybrać piece jednokomorowe, dwukomorowe lub niezwykle reprezentatywne, których design pozwoli umieścić Ci je na widoku swoich gości i staną się główną ozdobą lokalu.
Piece gazowe
Piece gazowe są bardzo popularne wśród istniejących na rynku pizzerii z powodu swojej wydajności. Choć jednorazowy koszt ich zakupu może lekko przerażać, to jednak w ciągłej eksploatacji koszty te zwracają się niezwykle szybko. Piec gazowy do pizzy ma możliwość dostosowania podłączenia do gazu ziemnego lub LPG. Możliwość regulacji temperatury oraz stała kontrola płomienia sprawiają, że cały proces wypieku pozostaje pod Twoją kontrolą. Pojemność dwukomorowego pieca pozwala na jednoczesne wypiekanie aż czterech pizz o średnicy 30 cm w temperaturze 450 stopni Celsjusza. Wentylowana komora zapewnia jednolitość wypieku i sprawia, że każda pizza przygotowana przez Ciebie i wypieczona w takim piecu będzie jednakowo wypieczona.
Piece elektryczne
Piec elektryczny ma wiele zalet, a do głównych należy łatwość jego obsługi, wygoda użytkowania oraz wbudowany panel sterowania, dzięki któremu można indywidualnie dobierać temperaturę wewnątrz pieca. Koszt jego eksploatacji nie jest tak atrakcyjny jak innych rodzajów pieców, dlatego z pewnością sprawdzi się do niewielkich lokali, a także miejsc z rozbudowaną kartą, w których pizza jest dodatkiem, a nie królem menu.
Piece opalane drewnem
Taki rodzaj pieca został stworzony z myślą o tych, którzy cenią tradycyjny smak. Komora takiego pieca jest wykonana z wymiennych płyt, którym ogień jest niestraszny, które stopniowo wchłaniają i oddają ciepło – tym samym zapewniając idealne pieczenie. Drzwiczki pieca posiadają wizjer, który pozwala na monitorowanie stopnia przygotowania pizzy lub innego dania. Piec rozgrzewa się do temperatury 500 stopni Celsjusza, co pozwala na wypieczenie prawdziwie włoskiej, lekkiej i cienkiej pizzy w zaledwie 60 sekund.