Produkty zbożowe są jedną z podstawowych grup produktów spożywczych, które lądują na naszych talerzach. Do tej grupy zaliczymy m.in. kasze, makarony, pieczywo i produkty mączne. Jedną z podstawowych zasad prawidłowego żywienia jest urozmaicenie i różnorodność. Dlatego warto wybierać produkty z różnego rodzaju zbóż: owsa, jęczmienia, prosa i pszenicy (pamiętaj, że ona też ma różne odmiany: orkisz, płaskurka, samopsza) oraz tzw. pseudozbóż: gryki, amarantusa czy komosy ryżowej. Do produktów zbożowych o wysokiej wartości odżywczej należą kaszki zbożowe HELPA, które mogą być bazą pysznego posiłku.
Produkty zbożowe – wartości odżywcze
Produkty zbożowe są przede wszystkim źródłem węglowodanów. Warto wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, ponieważ zawierają więcej błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Ponadto są źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez czy cynk. Składniki te wpływają m.in. na funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i koncentrację, zdolność do nauki, ale także odporność, dobry humor i prawidłowy rozwój organizmu.
Produkty zbożowe dla dzieci
Produkty zbożowe to ważny element jadłospisu dziecka. Ciekawą formą zbożowego posiłku na śniadanie lub kolację może być kaszka. Kaszki HELPY są dobrym produktem, ponieważ nie zawierają dodatku cukru, soli ani niepotrzebnych dodatków. Są to produkty ze zbóż, pochodzących z ekologicznych upraw. Są bogate w składniki odżywcze a dodatkowo można przygotować z nich łatwą w spożyciu dla dziecka kaszkę lub np. kostki z kaszy.
W ofercie marki HELPA znajdziesz kaszki z różnych zbóż i pseudozbóż, m.in. orkiszu, gryki, prosa, owsa. Do wyboru są również wyjątkowe kaszki z dodatkami, takimi jak nasiona roślin strączkowych czy przyprawy (np. kakao
i daktyle lub karob i cynamon cejloński). W urozmaiconym jadłospisie warto zadbać o różne dania zbożowe: makaron, płatki zbożowe, placki, naleśniki, gofry, kotleciki czy pieczywo.
Przepis na placuszki bananowo-buraczane z kaszką
- pół szklanki Bio Kaszki Owsiano-Orkiszowo-Gryczanej z Soczewicą
- pół szklanki mleka (może być napój roślinny)
- 1 jajko
- 1 banan
- ½ ugotowanego/upieczonego buraka (lub jeden mały)
- olej do posmarowania patelni
Przygotowanie:
Kaszkę zalej mlekiem i zaczekaj aż spęcznieje (około 15 min). Banana, buraka pokrój na mniejsze cząstki i włóż je do miski. Wbij do nich jajko, a następnie całość zblenduj na gładką masę. Do miski z musem z buraka, banana
i jajka dodaj kaszkę i całość wymieszaj. Patelnię lekko natłuść gazikiem nasiąkniętym olejem lub pędzelkiem (oleju ma być naprawdę niedużo).
Patelnię rozgrzej, a następnie lekko zmniejsz ogień i smaż małe placuszki po około 2 min z każdej strony. Pilnuj, aby masa w środku placka była dobrze usmażona, a jajko całkowicie ścięte.
Jedną z najważniejszych zasad zbilansowanej diety jest różnorodność. Stawiaj na nią wybierając również produkty zbożowe. Niech w Waszych jadłospisach pojawia się całe bogactwo zbóż!
www.helpa.pl