Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie kawy z mlekiem

17 października 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, który uchodzi za nieodłączną część spotkań towarzyskich. Umawiamy się na kawę z mlekiem, pijemy latte z przyjaciółmi, raczymy się cappuccino podczas rodzinnych spotkań. Oczywiście nie zawsze pijemy kawę wyłącznie na mieście – czasem przygotowujemy ją również w domowym zaciszu. Czy istnieje sprawdzony sposób na to, żeby zrobić pyszną kawę z mlekiem w domowych warunkach? Oczywiście, że tak!

Kawa z mlekiem prosto z Włoch

Włochy to kraj, który słynie nie tylko z dobrej pizzy i makaronów, lecz także z niesamowitej kawy. Co ciekawe, w słonecznej Italii kawa z mlekiem zwyczajowo jest wypijana tylko do południa. W Polsce natomiast latte czy cappuccino jest popularne o każdej porze dnia. Niektórzy piją je nawet bardzo późnym wieczorem.

Nieważne, czy pijemy kawę o poranku, podczas obiadu, czy do popołudniowego deseru. Zawsze chcemy, aby była dla nas pysznym urozmaiceniem dnia, dlatego tak ważny jest jej smak. Jak w takim razie przygotować kawę tak dobrą jak we włoskiej kawiarni? Służymy pomocą i odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania!

Wybór kawy

Zanim jednak przystąpimy do dokładnej instrukcji przygotowywania tego napoju, warto poświecić chwilę uwagi na wybór odpowiednich ziaren. Bez nich nawet najlepsi bariści nie przygotują smacznej kawy. Chcesz cieszyć się niesamowitym aromatem i pysznym smakiem? Postaw na dobrą bazę. Kawa może być zaparzona w różny sposób, ale kluczowe są dobrej jakości ziarna.

Mleko – zawsze pełnotłuste

Jeśli nie masz alergii lub nie stosujesz żadnej diety, pamiętaj, że najlepszym mlekiem do kawy zawsze będzie to pełnotłuste. Ten rodzaj mleka najlepiej reaguje na spienianie i długo zachowuje puszystość pianki. I, nie oszukujmy się, jest także najsmaczniejsze!

Jak zrobić dobre latte?

Najpopularniejsza w Polsce kawa z mlekiem to latte. Ciekawi cię, jak zrobić latte? Do przyrządzenia tej kawy potrzebujesz około 40 ml świeżo zaparzonego espresso (lub 40 ml kawy przygotowanej z 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, np. Nescafé Classic) oraz 125 ml pełnotłustego mleka. Kiedy masz już przygotowane składniki, zacznij od lekkiego podgrzania wysokiej szklanki. Następnie delikatnie podgrzej mleko i spień je za pomocą spieniacza. Spienione mleko wlej do szklanki. Na końcu delikatnie i bardzo powoli wlej w środek zaparzoną kawę.

Sporo z tym roboty? To prawda, że do przygotowania takiej kawy potrzebujemy trochę czasu i pewnej precyzji. Zdecydowanie łatwiejszym sposobem z równie spektakularnym efektem smakowym, który jednocześnie da nam pewność, że wszystko wyjdzie idealnie, jest przyrządzenie kawy z ekspresu kapsułkowego. Możemy tutaj użyć, np. ekspresu na kapsułki NESCAFÉ® Dolce Gusto®, który zrobi dla nas idealne latte w zaledwie kilka sekund. Wystarczy, że włożymy kapsułkę z naszą ulubioną kawą i wybierzemy wielkość kawy. Już po chwili możemy cieszyć się aromatem świeżej i pysznej kawy.