Potrawy bogate w białko – przepisy

29 lutego 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jeżeli zależy Ci na uzupełnieniu białka – ćwiczysz, chcesz zbudować mięśnie lub stosujesz dietę białkową – to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Znajdziesz tu proste i szybkie przepisy na obiady zawierające dużo białka.

STEK

Jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej, to jest to możliwe dzięki treningom oraz wysokiej zawartości białka i kreatyny w diecie. Organizm potrzebuje również pewną ilość kwasu linolowego – jest on zawarty w mięsie zwierząt przeżuwających. Warto wybierać dania sycące, a jednocześnie zawierające składniki odżywcze. Osoby lubiącą pikantne smaki powinny zwrócić uwagę na zapiekanki z kurczakiem lub dania jednogarnkowe, takie jak Strogonow (co to jest, i jak to zrobić znajdziecie tutaj. http://www.codogara.pl/7392/strogonow).

Dlatego właśnie w takich sytuacjach stek to najlepszy sprzymierzeniec. Najlepiej przyrządzać go z dobrej jakości mięsa. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu pieprzowego na bazie jogurtu naturalnego. Dodatki, które warto wziąć pod uwagę przy takim posiłku, to brokuły, fasolka szparagowa, kalafior i szpinak.

Składniki:

• 1 stek z polędwicy,

• 1 łyżka octu winnego,

• 125 ml bulionu wołowego,

• 2 łyżki jogurtu naturalnego,

• oliwa z oliwek,

• świeżo zmielony pieprz,

• brokuły i zielona fasolka.

Sposób przygotowania:

Przyprawiamy polędwicę i kładziemy ją na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą. Smażymy około 2-3 minuty z obu stron, po czym odkładamy stek na około 5 minut, aby soki przestały buzować a smak zawiązał się w mięsie.

Na patelnię pozostawioną po smażeniu steku wlej bulion. Pozostaw do zagotowania i poczekaj, aż połowa płynu odparuje. Dodaj następnie jogurt i zmielony pieprz. Zmieszaj sos z ugotowaną na parze fasolką i brokułami.

 

Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 1 podwójna duża z kurczaka,
  • 100 gram szpinaku posiekanego,
  • 100 gram sera feta,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku posiekane,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Dusimy szpinak wraz z czosnkiem i mlekiem, aż będzie gęsty. Dodajemy sól i pieprz. Fetę mielimy w maszynce i dodajemy do szpinaku. Do masy wrzucamy jajko i mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy, myjemy, nacinamy w formę kieszonki i nadziewamy farszem. Zawijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 46 minut w temperaturze 180 stopni.

Placki z kalafiora – świetny dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Gotujemy kalafiora al dente. Odsączamy go i kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy dokładnie wodę. Dodajemy do poszatkowanego kalafiora pokrojone jajko i jedno surowe. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać do niej pokrojoną natkę pietruszki. Formujemy placki i smażymy je na rozgrzanej patelni. Można je też upiec w piekarniku.