Jeżeli zależy Ci na uzupełnieniu białka – ćwiczysz, chcesz zbudować mięśnie lub stosujesz dietę białkową – to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Znajdziesz tu proste i szybkie przepisy na obiady zawierające dużo białka.
Jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej, to jest to możliwe dzięki treningom oraz wysokiej zawartości białka i kreatyny w diecie. Organizm potrzebuje również pewną ilość kwasu linolowego – jest on zawarty w mięsie zwierząt przeżuwających. Warto wybierać dania sycące, a jednocześnie zawierające składniki odżywcze. Osoby lubiącą pikantne smaki powinny zwrócić uwagę na zapiekanki z kurczakiem lub dania jednogarnkowe, takie jak Strogonow (co to jest, i jak to zrobić znajdziecie tutaj. http://www.codogara.pl/7392/strogonow).
Dlatego właśnie w takich sytuacjach stek to najlepszy sprzymierzeniec. Najlepiej przyrządzać go z dobrej jakości mięsa. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu pieprzowego na bazie jogurtu naturalnego. Dodatki, które warto wziąć pod uwagę przy takim posiłku, to brokuły, fasolka szparagowa, kalafior i szpinak.
Składniki:
• 1 stek z polędwicy,
• 1 łyżka octu winnego,
• 125 ml bulionu wołowego,
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• oliwa z oliwek,
• świeżo zmielony pieprz,
• brokuły i zielona fasolka.
Sposób przygotowania:
Przyprawiamy polędwicę i kładziemy ją na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą. Smażymy około 2-3 minuty z obu stron, po czym odkładamy stek na około 5 minut, aby soki przestały buzować a smak zawiązał się w mięsie.
Na patelnię pozostawioną po smażeniu steku wlej bulion. Pozostaw do zagotowania i poczekaj, aż połowa płynu odparuje. Dodaj następnie jogurt i zmielony pieprz. Zmieszaj sos z ugotowaną na parze fasolką i brokułami.
Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 1 podwójna duża z kurczaka,
- 100 gram szpinaku posiekanego,
- 100 gram sera feta,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- 3 ząbki czosnku posiekane,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Dusimy szpinak wraz z czosnkiem i mlekiem, aż będzie gęsty. Dodajemy sól i pieprz. Fetę mielimy w maszynce i dodajemy do szpinaku. Do masy wrzucamy jajko i mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy, myjemy, nacinamy w formę kieszonki i nadziewamy farszem. Zawijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 46 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki z kalafiora – świetny dodatek do obiadu
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Gotujemy kalafiora al dente. Odsączamy go i kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy dokładnie wodę. Dodajemy do poszatkowanego kalafiora pokrojone jajko i jedno surowe. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać do niej pokrojoną natkę pietruszki. Formujemy placki i smażymy je na rozgrzanej patelni. Można je też upiec w piekarniku.