Potańcówki w stylu retro

23 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Miejskie klimaty z Heinz

Typowe „domówki” i pikniki w parkach wyszły już z mody. Zaproponuj więc swoim znajomym nowy sposób na spędzanie wolnego czasu. Kup okulary muchy, rozłóż na trawie koc w czerwoną kratę i podaj prawdziwego amerykańskiego hamburgera à la lata 50-te. Możesz też zaprosić gości do eleganckiego stołu na skąpanym w słońcu tarasie. A może do Twojego stylu życia bardziej pasuje malowanie graffiti w skate parku? Skorzystaj z trzech niecodziennych przepisów opracowanych przez markę Heinz i zorganizuj klimatyczną imprezę pod hasłem Retro, Chic lub Alternative. Niezależnie od tego, co wybierzesz, możesz być pewien, że będzie pysznie i stylowo.

Potańcówka w stylu retro

Czy przy okazji towarzyskiego spotkania masz ochotę przenieść się w czasie? Proponujemy supermodny klimat amerykańskich lat 50 – budzącego się kapitalizmu, wspaniałych karier, kobiet w eleganckich sukniach „new look”. Spotkanie w tym stylu nie obejdzie się bez wiklinowego koszyka, syfonu z wodą sodową i klasycznych hamburgerów rodem z amerykańskich przepisów z lat 50. Menu uzupełnij świeżymi warzywami, a do smaku zaproponuj sos czosnkowy Heinz i łagodny ketchup o klasycznym smaku prawdziwych pomidorów. Sos czosnkowy Heinz wzbogacony aromatycznymi ziołami doskonale nadaje się zarówno do zimnych jak i grillowanych mięs, wędlin i warzyw. Ty i Twoi znajomi poczujecie się jak aktorzy z serialu „Mad Men”…

Ketchup łagodny Heinz, 712 g, cena: ok. 5,50 zł
Sos czosnkowy Heinz, 250 ml, cena: ok. 3,50 zł

Przysmaki w klimacie retro


Pikantne Serowe Hamburgery

Składniki:
– 500 gramów chudej, rozdrobnionej wołowiny
– 6 cienko posiekanych wiosennych cebulek
– 50 gramów startego sera cheddar
– Sos Heinz Chilli
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– zmiażdżony ząbek czosnku
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 4 plastry pomidora
– 4 trójkątne plastry sera cheddar
– 2 przekrojone bułki do hamburgerów
– sos czosnkowy Heinz i ketchup łagodny Heinz do smaku
-sól
– mix liści sałaty oraz cienkie plastry wiosennej cebulki do dekoracji

Przygotowanie:
W dużej misce połącz wołowinę, posiekaną cebulkę, starty ser, Heinz Sos Chilli, oregano, czosnek
i przyprawy do smaku. Uformuj mieszankę w 4 kółka o średnicy 5 cm. Zakryj i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Umieść hamburgery na rozgrzanym grillu i smaż przez około 12-15 minut, od czasu do czasu obracając aż się przyrumienią. Włóż w bułki, udekoruj plastrami sera i warzywami. Jako dodatek zaproponuj gościom do wyboru sos czosnkowy oraz ketchup Heinz.

Włoski stek

Składniki:
– 200 gramów makaronu penne
– 1 stek pocięty na cienkie plastry
– ½ filiżanki posiekanej cebuli
– 1 puszka grzybków
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 5 łyżek stołowych łagodnego ketchupu Heinz
– ½ filiżanki wody
– ½ filiżanki wytrawnego czerwonego wina
– świeżo starty ser parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ugotuj makaron penne. Na dużej, dobrze rozgrzanej patelni usmaż stek, cebulkę, grzyby i czosnek, aż stek będzie brązowy, a warzywa miękkie. Dodaj ketchup Heinz, wodę i wino. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż wołowina stanie się miękka.
Podawaj na gorącym makaronie penne, posyp serem parmezan. Do smaku polej sosem czosnkowym Heinz.

Zabawa w klimacie retro historyjki

Dzielimy graczy na kilkuosobowe grupy. Zadaniem każdej grupy jest w określonym czasie wymyślić historyjkę, w której występują po kolei wszystkie litery alfabetu (na początku kolejnego słowa). Dobrze jest, jeśli w tym mini opowiadaniu wystąpią imiona osób układających historyjkę,
np. Animator Bolek całą duszą eksponował….

Nienagannie i dekadencko czyli …  chic

Możesz też zaproponować swoim przyjaciołom elegancki wieczór w stylu Chic. Stwórz klimat jak ze „Śniadania u Tiffany’ego”: zaproś znajomych w słoneczny dzień do parku lub do ogrodu i włóż trochę wysiłku w oprawę spotkania. Plastikowe kubki zabronione! Każdy gość poczuje się wyjątkowo, gdy w menu znajdą się wyrafinowane potrawy z owoców morza, podawane ze świeżymi sałatami i wyborem sosów. Przygotuj na przykład sushi z paluszkami krabowymi i gorące krabowe ciasteczka. Najlepiej smakować będą z sosem Heinz Tysiąc Wysp, który idealnie uzupełnia smak owoców morza, mięsa drobiowego i różnych gatunków sałat.

Sos Heinz Tysiąc Wysp, 250 ml, cena: ok. 3,50 zł
Ketchup łagodny Heinz, 712 g, cena: ok. 5,50 zł

Przysmaki w klimacie chic:

Sushi z paluszkami krabowymi:

Składniki:


-200 gramów ugotowanego ryżu do sushi
-2 ćwiartki awokado
-4 płatki wodorostów
-1-2 łyżki stołowe sosu Heinz Tysiąc Wysp
-6 paluszków krabowych

Przygotowanie:
Na płatku wodorostów połóż równomiernie po ¼ porcji ryżu. Przez środek nałóż trochę sosu Heinz Tysiąc Wysp, a na to połóż awokado razem z 1,5 paluszka krabowego. Całość delikatnie zwiń. Zmocz lekko palce, żeby nawilżyć końcówkę roladki, będzie się lepiej trzymać. Ostrym nożem pokrój roladki na cztery części i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Krabowe ciasteczka


Składniki:
– 1 puszka osuszonego mięsa krabowego
– 4 łyżki stołowe bułki tartej
– 8 świeżych liści bazylii
– ¼ świeżo posiekanej białej cebulki
– 2 cienko pokrojone wiosenne cebulki
– 1 jajko
– 1 łyżka stołowa sosu Heinz Tysiąc Wysp
– olej do smażenia

Przygotowanie:
2 stołowe łyżki bułki tartej umieść na talerzu. Zmieszaj wszystkie pozostałe składniki w dużej misce. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej. Uformuj małe ciasteczka i obtaczaj je w bułce tartej. Każde ciasteczko smaż około 1-2 minut. Podawaj prosto z patelni z sosem Heinz Tysiąc Wysp, ketchupem oraz innymi ulubionymi sosami podanymi w białych kokilkach.

Zabawa w klimacie  chic – filmowe kalambury
Gracze dzielą się na dwie drużyny. Każdy z uczestników po kolei staje na środku i bez użycia słów stara się pokazać swojej drużynie motyw z filmu. Zadaniem reszty drużyny jest odgadnięcie tytułu pokazywanego filmu.


Pod prąd – alternative

Rozruszaj swoich przyjaciół i zaproś ich na niekonwencjonalną imprezę w stylu Alternative. Najlepsze miejsce to opuszczona fabryka lub… skwer na środku ruchliwej arterii. Wyżyjcie się artystycznie, malując graffiti lub załóżcie swój własny sezonowy zespół rockowy. Po takich atrakcjach nikt nie oprze się słodkim kurczakom w sosie chilli, a pozornie zwykła ciabatta zaskoczy, gdy dodasz do niej grillowane warzywa. Niestandardowe smaki sosów Heinz Chilli i Egzotycznego będą niezapomnianym dodatkiem szalonej zabawy w stylu Alternative. W sosie Heinz Chilli znajdziesz aromat pomidorów z dodatkiem warzyw, papryki chili i jalapeno, który idealnie pasuje do mięsa, wędlin oraz jako dip. Słodko-kwaśny sos Heinz Egzotyczny z cząstkami ananasa wzbogaci mięso drobiowe, wieprzowinę i potrawy z ryżem.

Sos Heinz Chilli, 250 ml, cena: ok. 3,50 zł
Sos Heinz Egzotyczny, 250 ml, cena: ok. 3,50 zł
Ketchup łagodny Heinz, 712 g, cena: ok. 5,50 zł

Przysmaki w klimacie alternative:

Pieczona ciabatta warzywna

Składniki:
– 2 bułki typu ciabatta
– 1 bakłażan
– 2 cukinie
– 2 czerwone papryki
– 1 zielona papryka
– 1 duża biała cebula
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 2 stołowe łyżki sosu Heinz Egzotycznego lub sosu Heinz Chilli
– sól morska i pieprz

Przygotowanie:
Pokrój bakłażana na płaskie paski po około 2,5 cm. Podziel każdą cukinię na 4 kawałki, pokrój cebulę na talarki i pokrój papryki usuwając uprzednio ogonki i nasionka. Umieść wszystko w dużej misce, dodaj oliwę i dobrze wymieszaj. Poukładaj dokładnie wszystkie warzywa na tacy do smażenia. Rozgrzej piekarnik do około 190˚C i piecz przez 25 minut. Możesz umieścić warzywa dodatkowo na grillu przez około 5 minut, aby je dopiec. Przekrój ciabatty i posmaruj sosami Heinz: chilli i egzotycznym (około 1 łyżka stołowa sosu na bułkę). Na każdej połówce równomiernie rozłóż wcześniej
przygotowane warzywa. Złóż i przyciśnij połówki do siebie.
Przekrój je w połowie. Podawaj z sałatką.

Słodkie kotlety z kurczakiem chilli

Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– ½ filiżanki sosu Heinz Chilli
– 100 gramów suszonych pomidorów
– 5 stołowych łyżek octu winnego
– 60 gramów brązowego cukru
– ½ filiżanki (100 gramów) sosu Heinz Tysiąc Wysp
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zmieszaj 100 gramów sosu Heinz Tysiąc Wysp, 100 gramów sosu Heinz Chilli, 5 łyżek stołowych octu winnego i 60 gramów brązowego cukru. Dodaj sól i pieprz. Zamarynuj w tym sosie kurczaka, przez co najmniej 2 godziny (możesz go zostawić nawet na całą noc).
Zawiń wszystko w folię i umieść na tacy do pieczenia. Piecz w piekarniku, w średniej temperaturze (około 180˚C) przez około godzinę – przetnij lekko kurczaka, żeby zobaczyć, czy jest upieczony.
Połową sukcesu jest sposób podania potrawy. Pokrój ziemniaki w plasterki i usmaż na płytkiej patelni, zmieszaj z odrobiną miodu albo brązowym cukrem lub podawaj z ryżem.

Zabawa w klimacie alternative – Zośka
Uczestnicy zabawy stają w kółku i odbijają między sobą małą, kolorową piłeczkę, tzw. zośkę. Piłka nie może spaść na ziemię. Można odbijać zośkę ręką, nogą, głową… wszystkie chwyty dozwolone.