Konsultantka ślubna firmy La Rosa radzi przyszłym pannom młodym, które zajmują się organizacją swojego wesela. Odpowiemy sobie na pytania:
- Na co zwracać uwagę podczas podpisywania umowy?
- Jak negocjować warunki umowy?
- Jak skomponować menu?
Miejsce weselne powinno być dopasowane do całego stylu wesela. Jeśli marzymy o weselu eleganckim-szukamy restauracji hotelowej, dworku lub pałacyku królewskiego, jeśli natomiast planujemy zorganizować wesele w stylu staropolsko-biesiadnym z polskim jadłem i tradycjami, proponujemy karczmę staropolską, kuźnię lub restauracje z takim właśnie klimatem. Wybierając miejsce weselne ustalamy wartości, które są dla nas najważniejsze:
– otoczenie miejsca weselnego
– wielkość sali tanecznej
– dwie odrębne sale (sala jadalna, sala taneczna)
– rodzaj menu
– wystrój wnętrza
Rodzaje miejsc weselnych:
– restauracja
– hotel
– sala weselna
– karczma staropolska, kuźnia
– dworek, pałacyk
– plener
Podczas podpisywania umowy z lokalem należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- opłata korkowe (jeśli alkohol pochodzi z innego źródła, lokal może doliczyć sobie dodatkową opłatę)
- czy w lokalu jest klimatyzacja?
- liczba kelnerów na liczbę gości ( obsługa jednego kelnera na 10-15 osób)
- możliwość wynajęcia obrusów, pokrowców na krzesła, serwetek, skirtingów (dodatkowo płatne)
- czy menu weselne zawiera owoce, ciasta, tort
- przewidywana liczba gości ulega często zmianie w ostatniej chwili (rozliczenie liczby osób za menu)
- przewidywana liczba noclegów (rozliczenie liczby osób za noclegi)
- obsługa kelnerska (do której godziny obsługują)
- wprowadzanie zmian do menu (elastyczność)
- chleb i sól (lokal powinien zapewnić)
Komponowanie menu:
– stół słodki (ciasta, kawa, herbata, owoce) oddzielnie
– pierwsze ciepłe danie zaraz po przyjeździe gości do miejsca weselnego
– dodatkowa atrakcja ( płonący świniak, stół wiejski, płonące szaszłyki)
– ciepłe dania serwowane lub podawane na płytach
– tort weselny serwowany przed oczepinami
– po oczepinach ciepłe danie
– na zakończenie zabawy weselnej ciepłe danie
Karolina Wójcik, konsultantka ślubna La Rosa, www.larosa.net.pl