Poszukiwanie idealnego miejsca weselnego

5 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Konsultantka ślubna firmy La Rosa radzi przyszłym pannom młodym, które zajmują się organizacją swojego wesela. Odpowiemy sobie na pytania:

  • Na co zwracać uwagę podczas podpisywania umowy?
  • Jak negocjować warunki umowy?
  • Jak skomponować menu?

Miejsce weselne powinno być dopasowane do całego stylu wesela. Jeśli marzymy o weselu eleganckim-szukamy restauracji hotelowej, dworku lub pałacyku królewskiego, jeśli natomiast planujemy zorganizować wesele w stylu staropolsko-biesiadnym z polskim jadłem i tradycjami, proponujemy karczmę staropolską, kuźnię lub restauracje z takim właśnie klimatem. Wybierając miejsce weselne ustalamy wartości, które są dla nas najważniejsze:

– otoczenie miejsca weselnego
– wielkość sali tanecznej
– dwie odrębne sale (sala jadalna, sala taneczna)
– rodzaj menu
– wystrój wnętrza

Rodzaje miejsc weselnych:

– restauracja
– hotel
– sala weselna
– karczma staropolska, kuźnia
– dworek, pałacyk
– plener

Podczas podpisywania umowy z lokalem należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

  1. opłata korkowe (jeśli alkohol pochodzi z innego źródła, lokal może doliczyć sobie dodatkową opłatę)
  2. czy w lokalu  jest klimatyzacja?
  3. liczba kelnerów na liczbę gości ( obsługa jednego kelnera na 10-15 osób)
  4. możliwość wynajęcia obrusów, pokrowców na krzesła, serwetek, skirtingów (dodatkowo płatne)
  5. czy menu weselne zawiera owoce, ciasta, tort
  6. przewidywana liczba gości ulega często zmianie w ostatniej chwili (rozliczenie liczby osób za menu)
  7. przewidywana liczba noclegów (rozliczenie liczby osób za noclegi)
  8. obsługa kelnerska (do której godziny obsługują)
  9. wprowadzanie zmian do menu (elastyczność)
  10. chleb i sól (lokal powinien zapewnić)

Komponowanie menu:

– stół słodki (ciasta, kawa, herbata, owoce) oddzielnie
– pierwsze ciepłe danie zaraz po przyjeździe gości do miejsca weselnego
– dodatkowa atrakcja ( płonący świniak, stół wiejski, płonące szaszłyki)
– ciepłe dania serwowane lub podawane na płytach
– tort weselny serwowany przed oczepinami
– po oczepinach ciepłe danie
– na zakończenie zabawy weselnej ciepłe danie

Karolina Wójcik, konsultantka ślubna La Rosa, www.larosa.net.pl


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.

FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.