Popcorn do mikrofalówki HELIO Natura bez dodanego tłuszczu i soli

17 sierpnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy istnieje dietetyczny ideał i jakie kryteria powinien spełniać? Smaku, aromatu, wysokiej zawartości składników odżywczych, braku konserwantów, łatwości przyrządzania i podania? Czy jest smakołyk, który jednocześnie spełnia te wysokie wymagania? Tak, to nowy popcorn HELIO Natura bez dodanego tłuszczu i soli.

popcorn_HELIO_Natura_rozsypany

Nowość HELIO Natura to naturalny popcorn do mikrofalówki. Jest to unikalna propozycja nie tylko na polskim, ale również europejskim rynku, ponieważ przekąska HELIO Natura nie zawiera dodanego tłuszczu ani soli. Popcorn HELIO Natura łączy zatem, wydawałoby się, niemożliwe do połączenia atuty smaku, aromatu oraz walorów odżywczych.

Dietetyczny strzał w „10”

Walory zdrowotne popcornu HELIO Natura są wielorakie począwszy od braku dodanego tłuszczu i soli, poprzez niską kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika wspomagającego trawienie, aż po brak sodu, co korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Nowość HELIO nie zawiera także glutenu.

Popcorn_HELIO_Natura_białe_tło_2

 

Innowacyjna nowość HELIO Natura jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii przez dłuższy czas w porównaniu do węglowodanów prostych. Z tego powodu zdrowa przekąska HELIO może być spożywana przez diabetyków – konsumpcja popcornu bez dodatku tłuszczu i soli jest rekomendowana m.in. przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne i Amerykańskie Towarzystwo Diabetyczne.

Dr inż. Beata Sińska z Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwraca uwagę na fakt, że „popcorn powstaje z pełnego ziarna, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, tym samym może stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Kukurydza ze względu na swoje wartości smakowe i odżywcze jest cennym składnikiem diet wegetariańskich. Ponadto ziarniaki kukurydzy nie zawierają glutenu, dlatego też jest jednym z podstawowych zbóż wykorzystywanych w terapii celiakii.” Nowa propozycja HELIO uwiedzie nas także „kinowym” aromatem, tak lubianym przez dorosłych i dzieci.

Otyłość wśród dzieci to kwestia, która w naszym kraju staje się problemem społecznym – rodzicom borykającym się z nadwagą i otyłością swoich pociech popcorn HELIO Natura będzie wsparciem gdy usłyszą „chce mi się jeść!”. Niskokaloryczny przysmak HELIO można szybko przygotować rano i zapakować do pojemnika z drugim śniadaniem – nasza pociecha nie tylko zdrowo zje, ale częstując kolegów i koleżanki „kinową” przekąską stanie się też „duszą towarzystwa” na szkolnym korytarzu. Nowość HELIO Natura można także potraktować jako alternatywę do popcornu z dodatkiem soli i tłuszczu, który był do tej pory niezbędnym elementem wyjścia do kina. Prawidłowe nawyki żywieniowe dzieci możemy kształtować również w domu – bez wyrzutów sumienia podając popcorn HELIO Natura jak niskokaloryczną przekąskę towarzyszącą nauce czy oglądaniu TV.

Niezwykła, ale nie tylko przekąska

Choć popcorn HELIO Natura to przede wszystkim przepyszna i zdrowa przekąska, to nowość HELIO może być także użyta jako dodatek do np. zup kremów oraz sałatek. Może również stanowić ważny składnik dań dla dorosłych oraz dzieci.

Recepturę strzelających ziarenek kukurydzy HELIO Natura opracowano tak, aby maksymalizować ich nadającą się do zjedzenia ilość. Przygotowanie nowej propozycji HELIO jest dziecinnie proste (dokładna instrukcja jest na opakowaniu) i zajmuje maksymalnie 4 minuty.

Energetyczne i zdrowe ciasteczka z popcornem HELIO Natura

Składniki:
1/4 szklanki mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka kiełków pszenicy
1/2 szklanki płatków owsianych
45g wiórków kokosowych HELIO
1/4 torebki przygotowanego już popcornu HELIO Natura
70g rodzynków HELIO Natura lub 70g suszonej żurawiny HELIO Natura
60g nasion słonecznika HELIO lub 60g posiekanych orzechów HELIO
(opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180° C.

Lekko spryskać papier do pieczenia sprayem do pieczenia W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawić.

Dokładnie wymieszać masło i cukier, dodać jajko i wanilię. Całość dobrze wymieszać.

Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodać kiełki pszenicy oraz płatki owsiane. Dobrze wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, popcorn, rodzynki, słonecznik oraz suszone owoce. Dobrze wymieszać. Powstałą masę wylewać łyżką na papier do pieczenia starając się uzyskać okrągły kształt. Zostawić miejsce między ciasteczkami na ich rozrost.

Piec do zarumienienia – 7, 8 minut. Wystudzić około 5 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć do całkowitego ostygnięcia.

Orientacyjna cena półkowa:

Popcorn do mikrofalówki HELIO Natura (80g) – ok. 2,50 zł

Zapraszamy na www.helio.pl oraz http://www.facebook.com/HelioBakalie