Desery – lubią je wszyscy. Dla dzieci są niecierpliwie wyczekiwaną przyjemnością po posiłku, dla dorosłych chwilą wolną od stresu, gdy mogą zrelaksować się i złapać oddech. Warto zadbać o to by deser był nie tylko smaczny, ale też miał w sobie odpowiednie wartości odżywcze. Stąd też dobrym pomysłem jest wykorzystanie, owoców, warzyw czy lekkostrawnych lodów. Przedstawiamy pomysły na zaskakujące, formą jak i smakiem, desery dla całej rodziny.
Lody waniliowe z truskawkami na ciepło
Lody, wbrew powszechnej opinii, są lekkostrawne i mało kaloryczne. Dwie gałki śmietankowego przysmaku to przekąska co najmniej o połowę „lżejsza” niż na przykład batonik lub słodka bułka. Choć do jedzenia lodów nikogo przekonywać nie trzeba, warto wiedzieć, że zawarty w nich wapń działa dobroczynnie na kości, magnes pomaga ukoić nerwy, witaminy z grupy B poprawiają pamięć, a białko i cenne węglowodany wzmacniają mięśnie.
Nasza propozycja na deser to truskawki balsamiczne z lodami waniliowymi, czyli łatwa do przygotowania przekąska, którą można przyrządzić w zaledwie 10 minut. Do tego przepisu najlepsze będą świeże truskawki, ale jeśli trudno je dostać ze względu na porę roku – można wykorzystać mrożone owoce. Na średniej wielkości patelni roztapiamy masło na małym ogniu. Gdy naczynie dobrze się rozgrzeje dodajemy truskawki, cukier i odrobinę octu balsamicznego. W czasie, gdy truskawki się podgrzewają na patelni, można nałożyć lody waniliowe do miseczek. Gdy owoce nabiorą ciemniejszego koloru i będą odpowiednio ciepłe, zawartość patelni rozkładamy na lodach. Gotowe! Dla smaku całość można polać sosem np. toffi lub klonowym.
Składniki:
1 łyżka masła
300 g truskawek
2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
Pojemnik lodów waniliowych (np. Garden Party waniliowe z sosem klonowym)
Płatki śniadaniowe trochę inaczej?
Produkty zbożowe i nabiał powinny być stałym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Ponieważ płatki śniadaniowe z mlekiem mogą po pewnym czasie znudzić się każdemu maluchowi, warto zachęcać dzieci do jedzenia produktów mlecznych i bogatych w zboża w formie … deseru!
Na początek ucieramy twarożek z odrobiną miodu, tak by powstała jednolita, słodka masa. Zamiast twarogu można wykorzystać truskawkowy lub waniliowy serek homogenizowany. Do pucharka wsypujemy płatki śniadaniowe lub musli, a następnie zakrywamy je serkiem lub masą z miodu i twarogu. Jeśli ktoś ma większy apetyt może ułożyć dwie kolejne warstwy składników. Na wierzch układamy uprzednio zmiksowane świeże owoce lub suszone – pokrojone na małe kawałki. Całość wystarczy polać miodem i pyszny, zdrowy deserek gotowy!
Składniki:
1 szklanka świeżych lub suszonych owoców
serek homogenizowany lub chudy twarożek
4 łyżki miodu
płatki śniadaniowe (ulubiony smak) lub musli
Pieczone jabłka z żurawiną i lodami
Pieczone jabłka to nasza kolejna propozycja na zdrową, a zarazem sycącą apetyt łasucha przekąskę. W jabłkach znajdują się nie tylko witaminy i minerały, jak beta-karoten, kwas foliowy, wapń, czy magnez, ale również błonnik, który wspomaga i reguluje procesy trawienia
Na początek dokładnie myjemy i osuszamy owoce. Następnie ucinamy górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza. Gdy gniazdo nasienne zostanie wydrążone trzeba bardzo delikatnie ponakłuwać owoc w połowie jego wysokości, a na samym dole wydrążonej dziury położyć biszkopt– dzięki temu jabłko nie popęka w trakcie pieczenia. Do wnętrza wkładamy żurawinę, a całość posypujemy cukrem trzcinowym i układamy na blasze, wyłożonej papierem. Jabłka należy piec 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciepły przysmak można podawać z kulką lodów dla smaku, na przykład śmietankowo – bezowych lub śmietankowo-biszkoptowych.
Składniki:
słodkie jabłka
kilka łyżek żurawiny
kilka biszkoptów
wybrane lody familijne (np. śmietankowo-bezowe lub biszkoptowo-śmietankowe)
Mleczne koktajle
Koktajl mleczno-owocowy to deser, który można przygotować w zaledwie kilka minut. Jest lekkostrawny, a do tego zdrowy, ponieważ zawiera w sobie białko, proteiny i cenne witaminy. Przepis na ten deser jest naprawdę bajecznie prosty. Wystarczy zmiksować ze sobą banany, truskawki, jogurt lub lody jogurtowe z truskawkami, sok z cytryny i mleko. Przelany do szklanki shake dekorujemy odrobiną cynamonu i startej, białej czekolady lub wiórków kokosowych.
Składniki:
1 banan
Kilka truskawek
lody jogurtowe z truskawkami lub jogurt (np. Garden Party jogurtowe z truskawkami)
łyżka soku z cytryny
szklanka mleka
starta biała czekolada lub odrobina wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
Dla prawdziwych łakomczuchów, którzy od czasu do czasu po prostu muszą zjeść coś bardzo słodkiego polecamy lody cappuccino z prawdziwą kawą, zmiksowane ze szklanką mleka i z kawałkami chałwy, a na koniec polane gęstym sosem czekoladowym. Palce lizać!