Pomidory w puszce Primerosa od Dawtony – opinia blogerki

26 sierpnia 2012, dodał: Bożena
Artykuł zewnętrzny
Jakiś czas temu dzięki portalowi Uroda i Zdrowie dostałam do przetestowania pomidorki Primerosa w puszce Dawtona.
Muszę przy okazji napisać – tzn.nie muszę , bo nikt mi nie kazał – ale chcę napisać o działalności Poczty Polskiej.
Jednego dnia przed godziną 11 miałam telefon w sprawie w/w pomidorków, a drugiego dnia przed godziną 11 pomidorki były w moim posiadaniu… Brawo Poczta Polska – takiej ekspresowej przesyłki jeszcze nie miałam.
A teraz pora na pomidorki: jedną puszkę wykorzystałam do zupki. Zupę pomidorową zawsze gotowałam z dodatkiem koncentratu pomidorowego, a tym razem użyłam pomidorków z puszki, fasolki z puszki i makaronu Bela. Zupka wyszła pyszna, bardzo syta – tylko zdjęcia niezbyt idealne.

Składniki:puszka pomidorów Dawtona
1 puszka białej fasoli [ miałam fasolkę 3 kolory]
2 ząbki czosnku
cebula
1 łyżka oleju
1 l bulionu
10 dkg makaronu Bela
sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekać.Pomidory osączyć, zdjąć skórkę,pokroić w kawałki[ zalewę zachować]. Fasolkę odsączyć z zalewy. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory i zalewę z pomidorów, fasolkę,zalać bulionem i gotować ok. 5-10 minut. Dodać makaron i gotować ok. 10 minut.Doprawić do smaku.

Opis producenta
Pomidory używane do produkcji przetworów marki Primerosa pochodzą z plantacji zlokalizowanych we Włoszech. Grona pomidorów dojrzewają w południowym słońcu, dzięki czemu są soczyste i zyskują intensywny aromat i smak. Pomidory Primerosa są zanurzone w naturalnym pomidorowym soku, dlatego można z nich łatwo przygotować salsę do dań meksykańskich lub włoskich – wystarczy zmiksować je z przyprawami. Warto również spróbować delikatnej zupy krem z pomidorów lub przyrządzić zdrowy koktajl warzywny, dodając np. selera naciowego. Ze względu na niepowtarzalny smak, Pomidory Primerosa stanowią doskonały dodatek do sałatek, sosów lub zapiekanek. Potrawy takie jak sałatka z mozzarelli, sałaty i oliwek, ryba zapiekana pod serem czy makaron z tuńczykiem, groszkiem i oliwą z oliwek nabiorą charakterystycznej włoskiej nuty smaku dzięki tym pomidorom.

Pomidory dzięki delikatnemu smakowi zyskały rzeszę zwolenników. Smak dojrzałych pomidorów Primerosa przenosi wprost do Włoch, do nadmorskiej tawerny, gdzie można skosztować najlepszych potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Testowała:

Bożena – Pracująca żona i matka dwóch córek, uwielbiająca piec ciasta..
Prowadzi bloga: http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/