Pomidory Primerosa – opinia blogerki

2 sierpnia 2012, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Dziś chcemy opowiedzieć Wam o wspaniałym produkcie, który odkryliśmy całkowicie przypadkowo. Otóż w serwisie Uroda i Zdrowie był przeprowadzany nabór do testowania Pomidorów Primerosa od Importera Dawtona, marka ta jest nam dobrze znana, często kupujemy ich produkty, ale pomidorów tych jeszcze nie próbowaliśmy, więc zgłosiliśmy się, a po dwóch tygodniach przyjechała do nas paczuszka z dwoma puszkami Pomidorów Całych.

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Dawtona, to rodzinna firma, która towarzyszy kulinarnym zmaganiom Polaków już od ponad ćwierć wieku.
Dawtona jest marką obejmującą bardzo szeroki asortyment różnego  rodzaju przetworów warzywnych i owocowych, które łączy  jedna  cecha – najwyższa jakość oparta   o naturalne składniki, tradycyjną recepturę oraz nowoczesne technologie produkcji. Spośród innych marek Dawtona wyróżnia się polską tradycją, niekwestionowaną, systematycznie wyróżnianą i nagradzaną jakością, a także przystępnymi cenami.

Opis producenta

Pomidory używane do produkcji przetworów marki Primerosa pochodzą z plantacji zlokalizowanych we Włoszech. Grona pomidorów dojrzewają w południowym słońcu, dzięki czemu są soczyste i zyskują intensywny aromat i smak. Pomidory Primerosa są zanurzone w naturalnym pomidorowym soku, dlatego można z nich łatwo przygotować salsę do dań meksykańskich lub włoskich – wystarczy zmiksować je z przyprawami. Warto również spróbować delikatnej zupy krem z pomidorów lub przyrządzić zdrowy koktajl warzywny, dodając np. selera naciowego. Ze względu na niepowtarzalny smak, Pomidory Primerosa stanowią doskonały dodatek do sałatek, sosów lub zapiekanek. Potrawy takie jak sałatka z mozzarelli, sałaty i oliwek, ryba zapiekana pod serem czy makaron z tuńczykiem, groszkiem i oliwą z oliwek nabiorą charakterystycznej włoskiej nuty smaku dzięki tym pomidorom.
Pomidory dzięki delikatnemu smakowi zyskały rzeszę zwolenników. Smak dojrzałych pomidorów Primerosa przenosi wprost do Włoch, do nadmorskiej tawerny, gdzie można skosztować najlepszych potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Opis

Pomidory w puszce są wspaniałą alternatywą dla tych świeżych, zwłaszcza że są całkowicie naturalne, jak widzimy skład – 60% pomidory całe, sok i kwasek cytrynowy. Żadnych konserwantów!
Są niezastąpione przy przygotowaniu dań lub koktajli, bo są bez skórek, więc wystarczy jedynie kilka chwil by cieszyć się pełnią smaku i aromatu soczystych pomidorów.

Każda z otrzymanych przez nas puszek Pomidorów Całych Primerosa ma pojemność  400g, z czego 240g są masą pomidorów, po odsączeniu soku pomidorowego, w którym zanurzone są te pyszne pomidorki. Sok pomidorowy smakuje wyśmienicie, więc też z powodzeniem można go wykorzystać do przygotowania pysznej salsy lub jako sos do pizzy, bo jest bardzo gęsty.

Puszki w których są umieszczone Pomidory Primerosa są wygodne do otwarcia, wystarczy pociągnąć i gotowe.
Etykieta zawiera wszystkie niezbędne informacje dotyczące produktu: skład, krótki opis, tabelę wartości odżywczych, wagę produktu (całkowitą i po odsączeniu soku ), wskazówkę dotyczącą przechowywania oraz dane importera.

Zawartość jednej puszki prezentujemy Wam bezpośrednio na talerzu – w puszce Primerosa mieliśmy siedem pomidorów pełnych niesamowitego aromatu  zalanych gęstym, smakowitym sokiem pomidorowym.
No to czas przyrządzić coś smakowitego…

Zupa Pomidorowa


Zupa pomidorowa w naszym domu jest jedną z najbardziej ulubionych, czasami przyrządzamy ją na przecierze pomidorowym, z sokiem, ze świeżymi pomidorami, a tym razem postanowiliśmy wykorzystać Pomidory Primerosa –wyszła doskonała! Pełna smaku i aromatu.

Składniki:

  • 1l        rosołu lub bulionu
  • 1szt.    puszka Pomidorów Primerosa
  • 5 łyż.   ryżu
  • 2 szt.   marchwi młodej
  • 1 szt.   ząbek czosnku
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz i cukier do smaku
 
Przygotowanie:
 
Rosół zagotować, dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę, ryż – gotować 15min.
Pomidory pokroić na większe kawałki, dodać do gotującego się rosołu razem z sokiem pomidorowym – gotować 3min., doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodać zgnieciony czosnek, zagotować i wyłączyć. Podawać z ulubionymi ziołami – nasza wersja z koperkiem.
Smacznego!!!
 

Ćwiartki z Kurczaka w Pomidorach

Drugą puszkę pomidorów postanowiliśmy wykorzystać do przyrządzenia drugiego dania. Wyszło równie smakowicie – pieczone ćwiartki z kurczaka zanurzone w sosie i kawałkach pomidorów… Mmmm. Pycha!

Składniki:

  • 1 szt.     puszka Pomidorów Primerosa
  • 2 szt.     duże ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyż.     oleju
  • 3 szt.     ząbki czosnku
  • 1szt.      pęczek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
 
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem bądź oliwą i wstawić do rozgrzanego na 220C piekarnika, piec 15min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 200C i piec jeszcze 10min. Przełożyć ćwiartki do żaroodpornego naczynia z przykryciem, dodać pomidory, w całości, razem z sokiem, drobno posiekaną pietruszkę, wymieszać delikatnie i przykryć – dusić 15min., dodać pokrojony w plasterki czosnek, przykryć pokrywkę i zostawić w gorącym piekarniku na 10min. Po tym czasie podawać.
Smacznego!!!
 
Cena puszki – ok. 3, 49zł / 400g
Podsumowanie
 

Teraz już wiemy na pewno, że Pomidory Primerosa na stale zagoszczą w naszej kuchni. Są bardzo pyszne, wygodne w użyciu ( wystarczy kilka minut i potrawa z ich użyciem jest gotowa ), cena też atrakcyjna, więc z ich pomocą pyszne dania możemy tworzyć do woli. Wysoka jakość produktu i brak konserwantów jeszcze bardziej zachęcają do sięgania po niego. Warte polecenia!

Testowała:

Dobika – Blog zakładam wspólnie z mężem,bo prócz miłości łączą nas wspólne pasje i właśnie jedną z nich jest gotowanie.Uwielbiamy wspólnie gotować,osobno też ;-)Próbować nowości i eksperymentować w kuchni,bo czasami warto być wirtuozem i bardziej polegać się na gust,niżeli twardo trzymać się przepisów – eksperymenty nasze są …pyszne! Wspaniałe potrawy doprawione szczyptą miłości,szczyptą pozytywnego nastawienia, szczyptą radości – smakują wyśmienicie!!! Zapraszamy do naszej Quchni;-) Będziemy tu gotować i rozmawiać o wszystkim (nick: dobika)
Prowadzi bloga: http://qulinarnepasje.blogspot.com/