Pomidorowe lato z CIRIO – nowość Cirio Pelati – limitowana wersja

30 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lato to przede wszystkim okres wakacyjny, w którym cieszymy się wypoczynkiem, wolnym czasem i podróżami. Coraz częściej stajemy się zwolennikami aktywnego i zdrowego wypoczynku, uprawiając sport i dbając o to, co jemy i jak jemy. Warto więc zadbać o to, aby nasze wakacyjne menu bogate było w pełnowartościowe składniki, łatwe i szybkie w przygotowaniu aby w pełni móc się cieszyć wakacjami.

IB_S_BASIC_COPYRIGHT =

Marka Cirio oferuje cały wachlarz produktów z włoskich pomidorów, dzięki którym, możemy wyczarować zdrowe i smaczne przekąski i dania.

Smacznie i zdrowo

Pomidory są uwielbiane w polskiej kuchni, nie tylko ze względu na wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat ale również dlatego, że każdy wie jak bardzo są zdrowe i niezbędne w naszej codziennej diecie. Mają mnóstwo witaminy C. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu – silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza.

Pomidory z historią

W 1856 roku Francesco Cirio znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.

Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.

Szybko , łatwo i wygodnie

Topowymi produktami Cirio to:

– Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że można zaczerpnąć go za pomocą widelca.

– Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa.

– Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.

– Hit lata – Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. W tym roku, z okazji 160 lat marki Cirio powstała limitowana edycja słynnych pelati Cirio (z włoskiego – pomidory bez skóry), które są podstawą włoskiej kuchni – produkt w fantastycznej puszce stylizowanej na lata 60-te

Śródziemnomorskie smaki

W ostatnich latach, najbardziej popularnymi miejscami wypoczynku są kraje w okolicach Morza Śródziemnego: Grecja, Hiszpania i przede wszystkim Włochy – pachnące ziołami, oliwą i słońcem. Włoski region Puglia – Apulia jest idealnym miejscem na wakacyjny relaks. Ta malownicza kraina położona na „obcasie” i „ostrodze” włoskiego buta, słynie z czystych, piaszczystych plaż, klimatycznych rybackich wiosek i niezwykłej architektury. To mekka doskonałego wina, oliwy i owoców morza oraz wspaniałych przepisów kulinarnych.

 

Małże w stylu Torento (Cozze alle Tarantina) z Cirio

Malże w stylu Tarento 2

Czas przygotowania – 30 min.

Czas gotowania – 15 min.

Składniki dla 4 osób:

1 kg małży

2 ząbki czosnku

100 ml białego wina

Garść natki pietruszki

Sól, pieprz

1puszka Cirio – pomidory bez skóry 400g

Sposób przygotowania:

Małże dokładnie umyj. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżeczki oliwy, dodaj ząbek czosnku i część posiekanej natki pietruszki. Dodaj małże i wino, poczekaj aż odparuje. Przykryj i gotuj przez 5 min. Usuń małże, które nie otworzyły skorupek. Odcedź, nie wylewaj sosu. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek, dodaj pomidory w kawałkach Cirio, szczyptę soli i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj małże oraz sos. Delikatnie podgrzej, tak, aby niewielka ilość sosu odparowała. Przed podaniem dopraw jeszcze raz solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.

www.cirio1856.pl

 

 

logoo

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...