Polski zamiennik szparagów. Odkryj ukryty skarb w swoim ogrodzie

28 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Kiedyś była to bardzo popularna roślina, a dziś jest spotykana głównie w przydomowych ogródkach lub w zorganizowanej uprawie. Ma bardzo charakterystyczne, małe szyszki o jasnozielonej barwie i jest pnączem, wymagającym podpory do prawidłowego wzrostu. Najwięcej plantacji chmielu znajduje się we wschodniej Polsce. Pozyskuje się z nich szyszki, stanowiące surowiec do produkcji piwa, produktów kosmetycznych i lekarstw. Jednak w Europie najdroższą częścią tej rośliny są pędy.

W Polsce nie ma kulinarnej tradycji przyrządzania młodych pędów chmielu. Traktuje się je jako produkt odpadowy po zebraniu szyszek. Tymczasem na Zachodzie jest to poszukiwany dodatek do potraw, osiągający naprawdę wysokie ceny. Jego smak jest porównywany ze smakiem szparagów. W pędach chmielu można spotkać cenne flawonoidy i składniki o działaniu uspokajającym. Przyrządza się je na wiele sposobów – gotując, piekąc, smażąc i dodając do sałatek. To wszystko spowodowało, że stał się rarytasem, królującym w znanych europejskich restauracjach.

chmiel

Staropolska roślina o kaukaskich korzeniach

Najstarsze przekazy historyczne wskazują na azjatyckie źródło pochodzenia chmielu. W czasach staropolskich szlachta nagminnie uprawiała go w swoich majątkach, prowadząc też nierzadko własne browary, wytwarzające piwo chmielowe. Przypisywano mu także właściwości magiczne oraz lecznicze, stosując do zaklęć i naturalnych terapii.  Obecnie uprawa chmielu podlega kontroli organów państwowych. Jako roślina wieloletnia zajmuje określony areał przez dłuższy czas, wypuszczając co roku młode pędy, których można używać w celach kulinarnych. Warto dodawać je do zup w celu wzbogacenia smaku, a także do zapiekanek, jajecznicy czy omletów.

Lecznicze właściwości chmielu

W medycynie ludowej wywar z szyszek chmielu był znanym środkiem o działaniu uspokajającym i wyciszającym. Leczono nim także bóle głowy o różnym pochodzeniu. Obecnie jest dodawany do suplementów diety polecanych w stanach długotrwałej bezsenności, napięcia nerwowego, uczucia wypalenia i nadmiernej ekspozycji na stres. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wyregulować pracę serca. Doceniają go panie wkraczające w okres życia, związany z problemami menopauzalnymi. Nie zaleca się chmielu dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym oraz wykazującym reakcję alergiczną na tę roślinę.

Chmiel jest znany także z właściwości opóźniających procesy starzenia. Można go używać dla smaku, zdrowia i urody, a dla osób lubiących ozdobne rośliny w ogrodzie będzie to dobry wybór np. do stworzenia altany otoczonej pnączami chmielu, dającą schronienie przez upałami i deszczem. Warto przywrócić tę roślinę do naszego ogrodu i kuchni, by w pełni korzystać z jej dobroczynnych właściwości.