Ulubiona potrawa ze szpinakiem Polaków!
Mało kto wie, że szpinak należy do jednych z najbardziej wartościowych warzyw. Lista jego prozdrowotnych właściwości jest długa i imponująca, a do tego można go przyrządzać na setki sposobów. W październiku Polacy wybrali swoje ulubione potrawy zawierające szpinak. Na podium znalazł się makaron ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem oraz pierogi z farszem szpinakowym.
Szpinak zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Ma wiele zalet: jest niskokaloryczny, a jednocześnie pełen witamin i wartości odżywczych. Jego zielone liście są źródłem witaminy A, która pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i C, która pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego. Ponadto szpinak jest też bogaty w kwas foliowy, który wspiera zmniejszenie zmęczenia.
Liczne zalety szpinaku sprawiają, że coraz częściej gości w kuchni Polaków i stał się symbolem wyszukanego smaku i dbałości o zdrowie. W październiku br. w internetowym plebiscycie ogłoszonym na jednym z czołowych portali Polacy mieli szansę na wybranie swojego ulubionego dania ze szpinakiem[1]. Faworytem okazał się makaron ze szpinakiem. Tę potrawę wskazało aż 25% odpowiadających. Jest to danie bardzo proste i szybkie do wykonania, a przy tym niezwykle smaczne i efektowne. Następnymi potrawami, którymi lubują się Polacy są naleśniki ze szpinakiem (19%) oraz pierogi ze szpinakiem (17%). To typowe polskie przysmaki w zdrowym wydaniu.
Plebiscyt pokazał, że Polacy naprawdę lubią i doceniają zalety szpinaku. Przyrządzają go na wiele sposobów, serwując jako przystawki, dodając do sałatek lub jako element dania głównego a nawet koktajli. Szpinak doskonale smakuje solo, ale idealnie też współgra z innymi składnikami, np. serami, naleśnikami, omletami, jajkami, makaronem, czy mięsem.
TOP 10 ulubionych potraw ze szpinakiem to:
- Makaron ze szpinakiem
- Naleśniki ze szpinakiem
- Pierogi ze szpinakiem
- Lasagne ze szpinakiem
- Tarta ze szpinakiem
- Sałatka ze szpinakiem
- Jajecznica ze szpinakiem
- Kluski ze szpinakiem
- Potrawa w sosie szpinakowym
- Bakłażan nadziewany szpinakiem
Mrożony „Szpinak 1000 listków” od Bonduelle doskonale wzbogaci nasze menu w witaminy
i minerały. Dzięki natychmiastowym mrożeniu pojedynczych, młodych liści tuż po zbiorze zachowuje on wszystkie walory smakowe i wizualne. Świetnie nada się do przyrządzenia dania, które wygrało w internetowym plebiscycie.
Makaron ze szpinakiem
– makaron (kokardki lub penne)
– Mrożony Szpinak Bonduelle 1000 listków
– czosnek (kilka ząbków)
– ser typu feta
– łyżeczka masła
– sól, pieprz
Mrożony „Szpinak 1000 listków” od Bonduelle rozmrażamy, a następnie chwilę dusimy. Ząbki czosnku drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy. Dodajemy je do szpinaku i podsmażamy mieszając. Fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do szpinaku delikatnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.
[1] Plebiscyt przeprowadzony na portalu kobieta.onet.pl, październik 2014, grupa 848 osób.