Polacy wracją do tradycji: komosa ryżowa, bulgur

Avatar photo
9 stycznia 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Według ekspertów kulinarnych, Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa czy bulgur.

W trendach kulinarnych na rozpoczynający się rok widać tendencję do zdrowych potraw, ekologicznie wybieranych produktów oraz powrót do domowych przetworów, które są o wiele zdrowsze niż te dostępne w marketach. Modę na gotowanie w domu widać po dużej liczbie powstających blogów kulinarnych, które zachęcają do samodzielnego gotowania oraz podają proste sposoby na przyrządzenie często wymyślnych potraw. Na stołach dominować będą kasze, domowe przetwory i marynaty oraz makarony pełnoziarniste i sezonowe warzywa.

Częściej niż dotychczas pojawiać się będzie kasza jęczmienna i gryczana, a także quinoa, czyli komosa ryżowa, która uważana jest za bardzo wartościowe zboże ze względu na wysoką ilość białka. Drugim produktem, który się pojawi, będzie bulgur. Istnieje on już w wydaniu restauracyjnym, a teraz będzie bardziej powszechny z racji dostępności produktu w sklepach – opowiada o trendach kulinarnych na 2014 rok Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

W kuchni modna będzie ekologia. Polacy coraz chętniej wybierają ekologiczne jajka, mięso pochodzące od ptactwa wolnowybiegowego, żywność wolną od GMO, w tym sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców.

Będziemy wracać do zapomnianych warzyw. Widzimy w tych produktach dużo smaku. Będzie to na przykład pasternak, który już pojawia się w restauracjach. Pojawi się brukiew czy jarmuż. Będziemy także wracać do tradycyjnych technik gotowania czy przetwórstwa spożywczego. Wrócimy do kiszenia, nie mówimy tu tylko o kiszeniu kapusty i ogórków, ale także o kiszeniu grzybów, owoców, pomidorów. Te produkty zyskują na popularności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz.

Na stołach gościć będzie także bulgur, czyli łamana pszenica, wstępnie obgotowana. W kulinarnych trendach na ten rok znajdą się także produkty regionalne. Polacy docenią smaki związane z różnymi regionami kraju i chętnie będą je eksponować w swoich daniach.

źródło: newseria.pl

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.