Turystyka kulinarna jest coraz bardziej popularna, bo odwiedzając znane i mniej oblegane miejsca na świecie staramy się poznać lokalne potrawy i smaki, by w domu spróbować powtórzyć je i zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Taki cel przyświeca też autorce i zarazem bohaterce prezentowanej tu pozycji. Odwiedza ona trzy światowe stolice – Berlin, Buenos Aires oraz Nowy Jork. Nie mogąc spełnić swego zawodowego marzenia, czyli stworzenia restauracji, realizuje swą kulinarną pasję pisząc artykuły o tej tematyce i odwiedzając polecane przez wożących ją taksówkarzy restauracje. W efekcie powstaje blog „Taxi Gourmet” – swoisty kulinarny przewodnik po trzech miastach, znacznie ułatwiający życie kolejnym turystom. Autorka pisze o kuchni ze znawstwem i pasją, inspirując nas do własnych kulinarnych poszukiwań.
W tej książce poznajemy nowe, nieznane dotąd oblicze opisywanych miast, które poza swą historią i zabytkami mają wiele do zaoferowania każdemu turyście, ale też są pełne niebezpieczeństw. Z tej opowieści wyłania się obraz odważnej i kreatywnej kobiety, która nawet z zawodu miłosnego i zawodowych niepowodzeń potrafiła wyciągnąć właściwe wnioski. Kompletnie zmieniła podejście do życia i odnalazła jego właściwy smak – w podróżowaniu i poznawaniu lokalnych kuchni. Podczas swych podróży poznała też wielu ciekawych ludzi, dzięki którym czas spędzony w kolejnych miastach upływał jeszcze przyjemniej. A jej refleksje na temat odwiedzanych miejsc są pełne filozoficznej głębi i ujawniają, jak wrażliwą jest kobietą…
To książka także o poczuciu wolności, tak cennym w dzisiejszych czasach. Autorka może zatrzymać się i delektować nie tylko pysznym daniem ,ale też chwilą, którą ma tylko dla siebie. Uczy nas, że warto walczyć o swoje marzenia i robić rzeczy, które nas uszczęśliwiają, bo na tym polega sens życia. Autorka nie ukrywa, że jej życie nie zawsze było szczęśliwe. Potrafi przyznać się do swych porażek i nie ustaje w staraniach, by zbliżyć się do swego celu.
Layne Mosler jest dobrą obserwatorką, lecz stara się dostrzegać w świecie głównie jego pozytywne strony i to jest szczególna wartość tej książki. W trakcie lektury miałam wrażenie, że czytam relację mojej dobrej znajomej – tak szybko autorka zyskała moją sympatię. Polecam Wam tę książkę o miłości do jedzenia i do życia – niech i Was inspiruje do życia w taki sposób, byście poczuli jego smak!
Książka jest dostępna TUTAJ
Dziękujemy Wydawnictwu za egzemplarz recenzencki –
Redakcja