Jak sprostać dolegliwościom wątroby?
Wątroba jest jednym z kluczowych narządów w ludzkim organizmie, który odpowiada za szereg istotnych funkcji warunkujących życie człowieka. Nie bez powodu wielu lekarzy nazywa ją wewnętrzna fabryką i laboratorium chemicznym zarazem. Dlatego też jeśli jej działanie jest zaburzone cały organizm pracuje nieprawidłowo. Warto zatem nie traktować jej po macoszemu i w odpowiednim czasie zadbać, aby nie była obciążona i pracowała prawidłowo.
Wątroba odpowiada za ponad 5.000 funkcji życiowych, które nieustannie zachodzą w ludzkim ciele. Do jednych z jej najważniejszych zadań należy oczyszczenie organizmu i układu krążenia z toksyn, które powstają na skutek złych nawyków żywieniowych oraz nieprawidłowego trybu życia. Ponadto organ ten pełni istotną rolę magazynującą witaminy i enzymy, reguluje poziom glukozy we krwi, uczestniczy w procesach trawienia i przemiany materii, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gospodarki białkowej naszego organizmu.
O wyjątkowości tego organu świadczy również fakt, że wątroba jako jedyny organ sama się regeneruje. Jest to niezwykła ważna umiejętność, która pozwala na odbudowanie uszkodzonej wątroby lub jej ubytku. Nawet jeżeli utraci 50% swojej wielkości może funkcjonować. Jednak zbyt silne i długotrwałe nadwyrężenie tego narządu prowadzi do nieodwracalnego jej uszkodzenia, co skutkuje ryzykiem wystąpienia chorób wątroby bądź martwicy jej komórek.
Co nam leży na wątrobie?
Wątroba jest narządem, który nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Dodatkowo, symptomy obciążonej i nadwyrężonej wątroby takie jak: wzdęcia, nudności, brak apetytu, zgagi, problemy ze snem i koncentracją, są często mylone z objawami innych chorób. Dlatego też samemu ciężko zdiagnozować w jakim jest stanie. Specjaliści zalecają więc zwrócić szczególną uwagę na tryb naszego życia, który w znacznej mierze warunkuje jej kondycję.
Dieta wysokotłuszczowa to jedna z głównych przyczyn obciążenia naszej wątroby. Dlatego też powinniśmy ograniczyć jedzenie ciężkostrawnych, a przy tym kalorycznych posiłków. Kiedy dostarczamy organizmowi zbyt dużą ilość tłuszczów zwierzęcych wątroba musi intensywnie pracować wydzielając żółć, co powoduje jej obciążenie. Ważne jest również to, żeby pokarmy spożywać o stałych porach dnia, gdyż zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami mogą być przyczyną powstawania kamieni żółciowych. Istotną kwestią jest również to, żeby się nie przejadać i nie jeść w pośpiechu i stresie. Szczególnie na stan swojej wątroby powinny uważać osoby będące na diecie. Nie może być ona zbyt drastyczna. Dopuszczalna waga, która można stracić w ciągu miesiąca to 1,5 – 2 kg. Kolejną kwestią są wszelkiego rodzaju używki, które przyjmowane w nadmiarze zatruwają wątrobę. Specjaliści zwracają uwagę, że wątrobę obciążają również leki, głównie przeciwzapalne, przeciwbólowe, hormonalne i antybiotyki.
Regeneracja to podstawa!
Jak podkreślają specjaliści z firmy Alfa lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego też warto zawczasu zadbać o profilaktykę wątroby zanim ulegnie ona uszkodzeniu. W kwestii zmiany stylu życia powinno się przede wszystkim zrezygnować z picia alkoholu, kawy oraz palenia papierosów. Idealnie byłoby też unikać jedzenia w pośpiechu i stresie. Umiarkowany wysiłek fizyczny oraz zmniejszenie masy ciała jest równie polecane. Należy także gruntownie przeanalizować swoją dietę, najlepiej przy wsparciu lekarza prowadzącego lub dietetyka. Tłuste mięso warto zastąpić chudymi wędlinami oraz drobiem. Należy jeść różnorodnie, ale ważne by ograniczyć spożywanie tłuszczów zwłaszcza nasyconych, a także żywności wysoko przetworzonej, czyli konserwantów. W diecie nie powinniśmy zapominać o owocach i warzywach, a także wybranych przyprawach, dzięki którym potrawy są łatwiej przyswajalne przez organizm.
W leczeniu wątroby zaleca się dietę bogatą w taurynę, a także sięganie po preparaty ziołowe, które naturalnie wspomagają pracę wątroby. Jak podkreśla Ilona Ismaiłowa ekspert firmy Alfa, producenta ALFA NECTARU „przy wyborze wspomagania leczenia powinno postawić się przede wszystkim na preparaty w 100% naturalne. Nie należy bowiem dodatkowo obciążać wątroby kolejnymi lekarstwami. Dlatego znacznie lepiej jest w tym wypadku skorzystać z bogactwa natury i pozyskać witaminy i minerały pomocne w leczeniu wątroby, na przykład z aronii i czarnej porzeczki. Liczne witaminy oraz składniki mineralne zawarte w tych owocach czynią je jednymi z najlepszych naturalnych sprzymierzeńców łagodzących dolegliwości wątroby”.
Pamiętajmy jednak o tym, aby zmiany w sposobie odżywiania i trybie życia nie były krótkotrwałe. Początkowo może być trudno, jednak z czasem zdrowy styl życia stanie się naszym dobrym nawykiem.
Więcej informacji na: www.alfanectar.eu