Podkładki korkowe – ozdoba stołu

17 lutego 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Posiłek to wspaniały moment dla poprawienia naszego samopoczucia. Każda Pani Domu z pewnością stara się, aby był on elegancko podany nie tylko wtedy, kiedy pojawiają się goście, ale również na co dzień, tak, aby chwila przy stole była przyjemnym rytuałem dla wszystkich domowników i oczywiście dla niej samej.

Doskonałym sposobem na prostą, a zarazem oryginalną aranżację stołu są podkładki korkowe, na których można ustawić talerze, szklanki i filiżanki. Ze względu na swą estetykę, a także solidne wykonanie ładnie zdobią one stół, nie tylko w porze posiłku.

Duża różnorodność wzorów pozwala na dobór odpowiednich podkładek do każdego wystroju czy pomieszczenia. Niezwykle popularne wzory kwiatowe pasują doskonale do wnętrz bardziej klasycznych, bardziej abstrakcyjne natomiast do wnętrz nowoczesnych.

Podkładki ozdabiane są także wizerunkami zwierząt domowych, scenkami miejskimi czy wiejskimi pejzażami. Dla koneserów win oraz kawy również znajdą się wzory, które sprawią, że chwila naszego kulinarnego zapomnienia stanie się jeszcze bardziej przyjemna.

Dla osób, które nie chcą jednak, aby podkładka zwracała na stole naszą zbytnią uwagę, pozostają eleganckie podkładki jednokolorowe, z klasyczną obwódką podkreślającą ich kształt.

Na szczególne podkreślenie zasługuje także praktyczna strona stosowania podkładek korkowych. Położone bezpośrednio na stole lub rozpostartym na nim obrusie, w dużym stopniu zabezpieczają one powierzchnię od kontaktu z drobinkami pożywienia i kroplami płynów, które niechcący znajdą się poza naczyniami.

Okruszki zebrane na podkładce można bardzo łatwo usunąć, podobnie jak ślady po płynach. Podkładkę można bez trudu podnieść, wyrzucając przy tym okruszki do kosza, lub też przetrzeć jej powierzchnię nawilżoną ściereczką lub gąbką.

Aby podkładki korkowe mogły nam bardzo długo służyć ciesząc przy tym nasze oko, należy pamiętać o trzech istotnych rzeczach.

Po pierwsze, na podkładkach nie należy ustawiać żadnych naczyń zdjętych bezpośrednio ze źródła ciepła.

Po drugie, nie należy używać podkładek do krojenia artykułów spożywczych. W takim przypadku wierzchnia warstwa może ulec mechanicznemu uszkodzeniu, co w najlepszym wypadku wpłynie na ich estetyczny wygląd, w najgorszym zaś na schodzenie warstwy ochronnej ze zdobiącym je nadrukiem.

Po trzecie, musimy pamiętać żeby podkładka nie dostała się pod bieżącą wodę. Szczególnie długotrwały kontakt wody z korkiem na spodzie podkładki może prowadzić bowiem do wypaczenia artykułu, a nawet do jego rozwarstwienia. Przy zachowaniu tych trzech prostych zasad, możemy być spokojni, że podkładek można będzie używać nawet latami, ponieważ te produkowane obecnie są zwykle bardzo dobrej jakości.
Tym prostym sposobem możecie Państwo sprawić aby wasz stół zawsze wyglądał stylowo i oryginalnie.

Więcej dekoracyjnych i funkcjonalnych dodatków do domu można znaleźć w sklepie www.przestrzen.com.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.