Poczuj wyjątkowy smak Świąt z Appetitą

22 grudnia 2015, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Boże Narodzenie to najbardziej aromatyczne święta w roku! Cały dom wypełniają zapachy świeżej choinki, pierniczków czy ryby po grecku. Bez pysznych potraw trudno wyobrazić sobie spotkania w gronie najbliższych. Niewątpliwie podczas Świąt jednym z najważniejszych dań jest staropolski bigos. Ambasador marki Appetita – Szef kuchni Adam Chrząstowski podpowiada, jak przyrządzić bigos idealny!

file1450788566

Niepowtarzalny smak tradycji

Bigos jest jedną z najbardziej znanych potraw w kuchni słowiańskiej. To sycące i rozgrzewające danie od wielu wieków gości na stołach w Polsce, na Litwie czy w Białorusi. Bigos jest idealny podczas długich, zimowych wieczorów – zaspokaja apetyt i zapewnia niezwykłe kulinarne doznania. Składniki tej potrawy na przestrzeni lat ewoluowały, a każda gospodyni ma swój sekretny „patent na udany bigos”. Dodatek suszonych owoców, doskonałej jakości mięsa, wytrawnego czerwonego wina i aromatycznych przypraw sprawia, że bigos nabiera wykwintnego charakteru i znakomicie komponuje się ze świątecznym menu. Bożonarodzeniowe spotkania z rodziną i znajomymi zwykle nie mogą obejść się bez tej pysznej potrawy! Aromatyczny bigos z dodatkiem ziół i przypraw Appetita to propozycja, której nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy doradza Szef kuchni Adam Chrząstowski – mistrz kulinarny i ambasador marki Appetita.

Przepis na świąteczny bigos

  • 1,5 kg kapusty kiszonej (wraz z zalewą)
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów (Szef kuchni Adam Chrząstowski poleca użycie do bigosu podgrzybków)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 300 g łopatki wołowej (przyprawione solą, pieprzem i majerankiem)
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 100 g wędzonej szynki wieprzowej
  • 150 g kiełbasy jałowcowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko (kwaskowe)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu (Szef Kuchni Adam Chrząstowski rekomenduje użycie miodu gryczanego)
  • Ziele angielskie Appetita
  • Liść laurowy Appetita
  • Majeranek Appetita
  • Kminek Appetita
  • Tymianek Appetita
  • Gorczyca Appetita
  • Pieprz czarny ziarnisty Appeita
  • Cząber Appetita
  • Przyprawa do bigosu Appetita
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie dzień wcześniej:

  • Namocz grzyby na jeden dzień przed planowanym gotowaniem bigosu.
  • Tego samego dnia możesz również pokroić łopatkę wołową, przyprawić i usmażyć ją na oleju rzepakowym.

Przygotowanie właściwe:

  • Do dużego garnka (optymalnie 5-6 litrowy) włóż kapustę kiszoną wraz z zalewą.
  • Dodaj wyjęte z wody, pokrojone w cienkie paski grzyby.
  • Dodaj żeberka wieprzowe, suszone śliwki pokrojone w kostkę oraz kilka sztuk liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
  • Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj, gotują do miękkości na średnim ogniu.
  • Wyciągnij z garnka żeberka, obierz z kości, pokrój w drobną kostkę i z powrotem włóż do garnka.
  • Do gotującej się mieszanki dodaj poszatkowaną białą kapustę, pokrojoną w kostkę szynkę oraz przygotowane dzień wcześniej mięso, również pokrojone na drobne kawałki – wymieszaj.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę, boczek w cienkie paski, podsmaż do chrupkości i dodaj do garnka.
  • W tym czasie pokrój cebulę w piórka, podsmaż i dodaj do bigosu.
  • Pokrój w kostkę jabłko i dodaj do potrawy.
  • Całość powoli zalej winem i przez kilka minut duś pod przykryciem.
  • Dodaj przyprawy: majeranek, kminek, tymianek, cząber, gorczycę, Przyprawę do bigosu po staropolsku Appetita oraz miód.
  • Wymieszaj, doprawiając solą i kilkoma ziarnami pieprzu.
  • Podawaj na ciepło – smacznego!

*Porada eksperta Appetita – Adama Chrząstowskiego: Bigos warto gotować minimum trzy dni. By uzyskać głębię smaku i aromatu, należy zagotować go trzy razy. Po każdym gotowaniu i schłodzeniu, włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Dzięki temu bigos będzie kruchy, delikatny i przepyszny!

 

Produkty:

Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Liść laurowy Appetita, 6 g, cena: ok. 1,40 zł

Majeranek otarty Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Kminek cały Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Tymianek Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Gorczyca biała, Appetita, 30 g, cena: ok. 1,40 zł

Pieprz czarny ziarnisty Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Cząber Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł

Przyprawa do bigosu po staropolsku Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.