Po czym poznać dobrej jakości kawę?

27 marca 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna, dodająca energii i niezastąpiona o poranku – to od niej wiele osób zaczyna dzień. Mowa o kawie, przez niektórych nawet nazywanej napojem bogów. Jak wybrać najlepszą? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Co wpływa na jej smak? Oto, co powinien wiedzieć każdy kawosz, a także osoba sięgająca po kawę jedynie okazjonalnie.

Pijesz kawę codziennie, a może tylko od czasu do czasu? Zwróć uwagę na to, jaki produkt wybierasz

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych produktów, który ratuje po nieprzespanej nocy i pozwala – dzięki właściwościom dodającym energii – niejednej osobie przetrwać trudny dzień w pracy. Kofeina zawarta w kawie może poprawiać koncentrację i nastrój – nic dziwnego, że nie brakuje fanów tego czarnego napoju.

Choć nie każdy jest typowym kawoszem, większości zależy na tym, by wybrany napój był po prostu smaczny. Aromat i smak kawy to pierwsze doznania, które zwykle przesądzają o tym, czy ponownie sięgnie się po produkt danego producenta. Wybór dobrej kawy nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Dlatego właśnie warto zwracać uwagę na pewne informacje i wytyczne, dzięki którym będzie można cieszyć się w domowym zaciszu ulubioną i świadomie wybraną kawą.

Ziarnista czy mielona? Wybór jest oczywisty

Bariści zwykle polecają kawy ziarniste, które najlepiej jest mielić bezpośrednio przed zaparzeniem. Taka praktyka pozwala utrzymać intensywny smak i aromat napoju. Poza tym, nie trzeba wspominać o uczcie dla zmysłów, która odbywa się podczas samodzielnego mielenia kawy w domu – to zachęca sporą grupę osób właśnie do wyboru ziaren. Mielony produkt szybko wietrzeje – zwłaszcza kiedy jest przechowywany w nieodpowiednim i nieszczelnym opakowaniu.

Jeśli zależy nam na kupowaniu mielonej kawy, warto nabywać mniejsze paczki, które nie będą długo leżały w szafce, ale będą na bieżąco zużywane. To pozwoli zapobiec utracie smaku i aromatu. Warto wspomnieć o tym, że kawa ziarnista zwykle jest mniej zanieczyszczona od mielonej. Nic dziwnego, że jest też droższa.

Rodzaj kawy ma znaczenie

W sklepach najczęściej można spotkać dwa rodzaje kawy: robustę i arabicę. Klienci dobierają typ napoju według swoich preferencji. Za „lepszą” uważa się arabicę, która też więcej kosztuje. Jednak to potrzeby kawosza powinny decydować o tym, po jaki produkt się ostatecznie sięgnie.

Robusta ma sporą zawartość kofeiny, posiada też więcej gorzkich nut smakowych. Z kolei w arabice znaleźć można dwa razy mniej kofeiny niż w pierwszym typie kawy. Jej ziarna wyróżniają się delikatnym aromatem, wyczuć w nich można różne rodzaje smaków.

Sklep z kawą często w ofercie posiada też mieszanki kaw, które mogą być ciekawą opcją – np. dla osób niezdecydowanych smakowo lub lubiących łączenie różnych aromatów. Więcej na temat rodzajów kaw można znaleźć na stronie:

Stopień palenia kawy a jej smak

Kolejną ważną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę podczas wyboru kawy idealnej, jest jej stopień palenia. To od niego w dużej mierze zależy to, jaki smak będzie miał napój. Wyróżnia się kawy:

  • jasno palone – o delikatnym smaku i najwyższej zawartości kofeiny; posiadają różne nuty smakowe i najbardziej uwydatniają naturalny aromat;
  • średnio palone – o mocnym smaku z nutą goryczki i mało wyczuwalną kwasowością;
  • bardzo ciemno palone – o bardzo intensywnym aromacie, z przewagą goryczki, całkowicie pozbawione kwaśnych nut smakowych.

Co pochodzenie kawy mówi o jej aromacie?

Choć niezbyt często sprawdza się informacje o kraju pochodzenia kawy, warto wiedzieć, że ma to wpływ na to, jakie walory smakowe uwydatniają się po jej zaparzeniu. Kenia to dobry wybór dla osób szukających owocowych i słodkich nut. Brazylia zadowoli fanów orzechowych i czekoladowych smaków bez wyczuwalnych kwaśnych aromatów. Z kolei Etiopia może spełnić wymagania klientów poszukujących cytrusowych wrażeń w kawie.

Kupuj mądrze. Co powinno wzbudzić naszą czujność podczas wyboru kawy?

O tym, czy kawa jest dobra, decyduje wiele czynników – często subiektywnych. Czerwona lampka powinna się jednak zapalić, gdy producent oferuje kawę w opakowaniach, które nie chronią ziaren przed działaniem słońca i powietrza. Kupując produkt w nieszczelnym opakowaniu możemy mieć pewność, że po aromacie nic nie pozostanie. Istotne jest także to, by paczka z kawą posiadała wentyl, dzięki któremu w opakowaniu nie gromadzi się zbyt dużo powietrza.

Brak informacji o kraju pochodzenia również nie wróży zbyt dobrze. Jest to podstawa, dzięki której klient ma szansę dobrać kawę taką, jaką lubi. Dobrze jeśli producent podaje także dane o plantacji, regionie i odmianie kawy.Dlatego też warto wybierać zaufany sklep z kawą. Najwyższej jakości ziarna, sprowadzane od sprawdzonych dostawców, z krótką datą wypalenia można znaleźć na stronie https://aromatkawy.com/