Jestem dziewczyną uwielbiającą zielone sałatki. Od liściastych sałat wiosennych delikatnie doprawionych winegretem, przez wyrazistą sałatkę z rukoli, po sałatki wypełnione składnikami po brzegi, kocham je wszystkie. Ale jeśli chodzi o zachcianki nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż klasyczna sałatka z klinem sałaty lodowej z domowym sosem z sera pleśniowego.
Chociaż ta sałatka jest bardzo łatwa do wykonania, zazwyczaj rezerwuję je na specjalne posiłki w domu. Dlatego, że jest wyjątkowa i niezwykle dekoracyjna.
Aby przygotować sałatkę potrzebujemy sałatę lodową. Super świeża, ekstra chrupiąca i zimna sałata lodowa to konieczność w tej sałatce. Kolejny składnik to pokruszony boczek. Najpierw kroję i smażę boczek, a następnie rozdrabniam go po ostudzeniu, aby zapewnić chrupiące kęsy. Jeśli chodzi o pomidory, warto postawić na odmiany, które są słodkie i soczyste przez cały rok. Dlatego najlepsze są słodkie pomidorki koktajlowe lub winogronowe. Można je zostawić w całości lub przekroić je na pół. Lubię w tej sałatce łagodny smak cebuli, który zapewnia szczypiorek. Nie polecam zamiany go na cebulę, która może przytłaczać smak sałatki.
Najważniejszy skład sałatki z dresingiem pleśniowym
Podstawowym składnikiem w sosie jest ser pleśniowy. Warto jednak dodać kilka pokruszonych kawałków sera pleśniowego na wierzchu, co dodaje sałatce dodatkowej pikantności. Aby naprawdę cieszyć się smakiem tej sałatki niezbędne jest zrobienie własnego dressingu, który jest o wiele lepszy od wszystkiego, co można znaleźć na półkach sklepowych, nawet w lodówce, i ma idealną konsystencję dzięki odrobinie octu z czerwonego wina i odrobinie maślanki.
Jak przygotować sałatkę z dresingiem pleśniowym?
Składniki:
– 1 główka sałaty lodowej
– 4 plasterki smażonego boczku pokruszonego
– 1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– 1 szklanka sosu z sera pleśniowego lub więcej do smaku
– ¼ szklanki pokruszonego sera pleśniowego
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sos:
– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– ½ szklanki majonezu
– 3 łyżki maślanki
– 3 łyżeczki octu winnego
– 1 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– ¼ łyżeczki soli czosnkowej
– opakowanie sera pleśniowego (kilka kawałków odłożyć do dekoracji)
– szczypiorek, posiekany
Przygotowanie:
Do średniej miski dodać wszystkie składniki sosu i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut. Przekroić sałatę lodową na pół, a następnie przekroić ją jeszcze raz na pół, aby uzyskać cztery ćwiartki. Odciąć twardą łodygę. Położyć klin na talerzu do serwowania i polać obficie dressingiem z sera pleśniowego, a następnie posypać boczkiem, pomidorem, szczypiorkiem i pokruszonym serem pleśniowym.