Placki warzywne inaczej. Z rybą i burakami smakują zaskakująco dobrze

Avatar photo
13 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Smażone placki powinny mieć chrupiącą skórkę, ale również powinny być wilgotne w środku. Placki z warzywami możemy podawać na wiele sposobów, a dzisiaj podpowiadamy jak przygotować obiad wykwintny, a nawet ekskluzywny. Proponujemy podać placki z wędzoną rybą i relishem z buraków.

Co wiesz o warzywnych plackach?

Usmażyć można wszystko i zrobić placki ze wszystkiego. Placki warzywne pozwalają przemycać warzywa do każdego posiłku. Dodatkowo dzięki szybkim i chrupiącym warzywnym plackom, które przygotujemy w kilka minut możemy podać obiad w krótkim czasie po powrocie z pracy. Wiele osób uważa, że placki warzywne najlepiej komponują się z chłodną śmietaną lub jogurtem, wspaniale także smakują z sosami mięsnymi. Można jednak przygotować wersję cudownie inną – z sosem z buraków i wędzoną rybą.

Te chrupiące warzywne placki mają chrupiącą teksturę na zewnątrz i pyszny smak w środku. Proponowane placki są zrobione z prostych składników. A wszystko jest gotowe w około 30 minut. Uważam, że placki warzywne to jeden z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych przepisów, jakie każdy domowy kucharz musi mieć w zanadrzu. Te chrupiące placki są sycące, niedrogie i można się nimi delektować o każdej porze dnia. Placki można też upiec w piekarniku, co sprawia, że ​​są o wiele zdrowsze i jeszcze łatwiejsze do zrobienia. Dzieci też je pokochają. Każdy może swobodnie dodawać swoje ulubione warzywa do placków, a także wykorzystać warzywa, które mamy w lodówce, a które trzeba wykorzystać. Placki warzywne to szalone pyszności!

Jak przygotować placki z rybą i burakami?

Składniki:
– 3 jajka
– 1 szklanka (240 g) świeżej ricotty
– 2 łyżki parmezanu, startego
– 1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
– 30 g masła roztopionego, plus dodatkowe do smażenia
– 1/3 szklanki świeżego szczypiorku, posiekanego
– 1/3 szklanki świeżej trybuli, posiekanej
– 1/3 szklanki liści pietruszki, posiekanych
– 300 g wędzonego pstrąga lub filetów z łososia
– relish z buraków, do podania
– kiełki lucerny, do podania
– rzeżucha, do podania

Przygotowanie:
W misce wymieszać żółtka, ricottę, parmezan, mąkę, roztopione masło i zioła. Doprawić i dokładnie wymieszać. Umieścić białka w osobnej misce ze szczyptą soli. Ubić na sztywno, a następnie dodawać po 1 łyżce do mieszanki ricotty, aż masy się połączą. Rozgrzać odrobinę masła na patelni i formować placki. Smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złote, a następnie przełożyć na talerz i przykryć folią, aby utrzymać ciepło. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Podawać placki z pstrągiem, relishem z buraków, kiełkami i rzeżuchą.