Placek po węgiersku – smaczne przepisy na oleju rzepakowym
Placek po węgiersku
Mój mąż jest wielkim wielbicielem gulaszu. A połączenie go z plackiem ziemniaczanym to strzał w dziesiątkę! Przepis przyniósł mąż od kolegi z pracy. Gulasz jest przepyszny, odpowiedni gęsty i pikantny a w połączeniu z plackiem bardzo sycący. Do jego przygotowania użyłam oleju rzepakowego, który dostałam do przetestowania;) Idealnie się nadaje, bo nie wydziela żadnego zapachu.
Gulasz:
1kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
1/2 kg pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
przyprawa do gulaszu,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 łyżeczki chili,
łyżeczka vegety,
olej rzepakowy,
łyżeczka mąki,
sól, pieprz.
Muffinki z batonikami Bounty
Uwielbiam batoniki kokosowe, więc jak tylko znalazłam ten przepis, wiedziałam już co upiec przy najbliższej okazji:) Troszkę zmieniłam przepis, bo dodatkowo udekorowałam je śmietanką:)
Składniki:
jajko,
125g serka śmietankowego,
3/4 szkl. mleka,
150g mąki pszennej,
100g drobnego cukru do wypieków,
50ml oleju rzepakowego,
1/2 laski wanilii,
100g batoników Bounty,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki kakao.
Śmietanka:
200ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
1 op. śmietan-żel,
2 łyżki soku z czarnej porzeczki,
perełki cukrowe do dekoracji.
Teraz kilka słów na temat oleju rzepakowego…
Olej rzepakowy gości w mojej kuchni już od dawna. Używam go ze względu na to, że pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz steroli roślinnych, a także prowitaminy A i witaminy E i K. Eksperci zaś polecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie. Ponadto udowodniono też, że jego obecność w naszych posiłkach poprawia naszą zdolność zapamiętywania i uczenia się. Ja używam go głównie do pieczenia i smażenia lub jako jeden ze składników dressingu do sałatek. Polecam:)
Smacznego:)
Testowała:
czekoladka – Od niedawna prowadzę bloga kulinarnego, którego założyłam, ponieważ uwielbiam gotować. Przeważając głównie słodkośi, ale nie brakuje tam także innych pysznych przepisów. Bardzo chętnie przetesuję produkty kulinarne.
Prowadzi bloga: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/