Pizze, tosty i zapiekanki oraz dania z makaronu i ryżu

23 lutego 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Pizza serowa, zapiekanka drobiowa czy tosty z miodem i bananem? Makaron à la carbonara, a może zielone risotto? „Pizze, tosty, zapiekanki” oraz „Wyśmienite dania z makaronu i ryżu” zawierają tylko sprawdzone przepisy czytelników miesięcznika „Przyślij przepis!”. Książki ukażą się 18 lutego nakładem Wydawnictwa Burda Książki.

Pizze_tosty_zapiekanki_3D
„Pizze, tosty, zapiekanki” i „Wyśmienite dania z makaronu i ryżu” nie są typowymi książkami kucharskimi. To prawie 130 pomysłów stworzonych i przetestowanych przez miłośników gotowania. Opisy krok po kroku uzupełnione są szczegółową listą składników, trickami i poradami oraz apetycznymi zdjęciami.

 

Miłośnicy pizzy często ograniczają się do standardowych dodatków typu ser, szynka czy pieczarki. Warto jednak spróbować mniej tradycyjnych propozycji, np. pizzy po meksykańsku, pizzy z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, pizzowego strudla z makrelą lub pizzy bez drożdży z rukolą. Natomiast zamiast prostych tostów z serem i szynką można przygotować tosty z sosem truskawkowym, z kurczakiem i ananasem czy à la nachos z dwoma sosami. Oprócz tradycyjnych zapiekanek czytelnicy znajdą tu przepisy na zapiekankę gryczano-twarogową, szpinakową z macą i naleśnikową z mięsem i pomidorami. Książka „Pizze, tosty, zapiekanki” zawiera także pomysły na pulpety z żółtym serem, śledzie na grzankach, tiropitę po grecku.

Ludzie dzielą się ponoć na tych, którzy uwielbiają ryż i tych, którzy bardziej cenią makaron. Książka „Wyśmienite dania z makaronu i ryżu” pozwoli spróbować różnych kompozycji smakowych. Canneloni z groszkiem, kluski z sosem po medulsku, makaron słodko-pikantny z sezamem, cytrynowy ryż z orzeszkami, penne z krewetkami, wstążki z boczkiem, zapiekanka marchwiowo-pietruszkowa, sakiewki z makaronu, kule ryżowe z pieczarkami – zarówno miłośnicy tradycyjnych dań, jak i zwolennicy kuchennych eksperymentów znajdą coś dla siebie.

 

Ryz_makaron_3D

Nakładem Wydawnictwa Burda Książki ukazały się również książki „Wyśmienite dania z grilla“, „Wyśmienite sałatki“, „Wyśmienite dania z drobiu“, „Wyśmienite ciasta owocowe“, „Wyśmienite dania z wieprzowiny“ oraz „Torty i ciasta na każdą okazję“.

Dane wydawnicze:

Tytuł: „Pizze, tosty, zapiekanki”, Wydawnictwo Burda Książki, ISBN 978-83-7778-909-4, cena: 29,90 zł, format 145 x 205 mm, liczba stron: 140, oprawa twarda,  data premiery: 18 lutego 2015 r.

Tytuł: „Wyśmienite dania z makaronu i ryżu”, Wydawnictwo Burda Książki, ISBN 978-83-7778-910-0, cena: 29,90 zł, format 145 x 205 mm, liczba stron: 140, oprawa twarda,  data premiery: 18 lutego 2015 r.

Patroni medialni:

O Wydawnictwie Burda Książki:
Wydawnictwo książkowe istnieje od ponad dziesięciu lat – wcześniej pod nazwą G+J Książki, od grudnia 2013 roku jako Burda Książki. W ofercie ma około 1200 tytułów (powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria i książki dla dzieci). To czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, rocznie wydaje 300 pozycji książkowych. W 2012 i 2013 roku wydawca otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012. Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie. W styczniu 2014 Wydawnictwo Burda Książki otrzymało tytuł Wydawcy Roku 2013 w ramach corocznych nagród przyznawanych przez „Magazyn Literacki KSIĄŻKI” – najstarsze i największe pismo dotyczące branży wydawniczej w Polsce.