Pistacje na zespół metaboliczny

29 sierpnia 2012, dodał: Żaneta Szczęsna
Artykuł zewnętrzny

Zespół metaboliczny zwany także przez wielu epidemią XXI wieku jest najbardziej powszechnym schorzeniem dotykającym ludzi na całym świecie.

Według szacunków w Polsce dotyka on co piątego mieszkańca. Za zespół metaboliczny uznaje się schorzenie, w którym występują trzy główne elementy: podwyższone ciśnienie krwi, powiększony obwód talii lub nadwaga, niski poziom „dobrego” cholesterolu HDL, podwyższony poziom trójglicerydów we krwi. Osoby cierpiące na zespół metaboliczny mają z reguły podwyższony poziom glukozy we krwi są insulinoodporni, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca. Zespół naukowców z University of Toronto dowiódł, iż pistacje mogą redukować ryzyko wystąpienia tych schorzeń, poprzez ograniczanie poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłków bogatych w węglowodany.

Również inne badanie, przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Penn State University dowiodło, że spożywanie pistacji może być także pomocne w obniżaniu poziomu nieprawidłowych cząsteczek LDL (zwanych małymi gęstymi LDL), jak również utlenionego LDL oraz całościowego poziomu cholesterolu.