* szczypiorek -woda po jego zagotowaniu zabarwi jajko na zielono
* płatki malwy (np. herbata) pozwoli nam uzyskać fioletowy kolor
* łupinki cebuli – to babciny sposób na rude i brązowe pisanki
* łupiny orzecha i cebula (cebuli musi być więcej niż orzecha)- kolor złoty
* sok z buraka -jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy nawet kolor czerwony
* marchew, dynia – dadzą nam piękny kolor pomarańczowy
* owoce tarniny – kolor niebieski
* czerwona kapusta- kolor granatowy. Pokrój dwie nieduże główki kapusty, zalej je ½ litra wody i dodaj do roztworu 5 łyżek octu. Tak przygotowany roztwór odstaw pod przykryciem na noc, by uwolnił się barwnik. Następnie ugotuj lub zanurz w nim na jakiś czas jaja.
* gotowane jajka w mocnym wywarze z kawy uzyskają kolor ciemno brązowy
* jaja na żółto gotując je w wodzie z dodatkiem przypraw: kurkumy lub carry. Na żółty lub jasno brązowy kolor zabarwi jaja również esencja z herbaty.