Pikantny kurczak z porem i chili

Avatar photo
12 lipca 2021,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczaka na obiad przygotowujemy często w różnych odsłonach, dzisiaj zapraszamy Was do przygotowania pysznego kurczaka w nieco ostrzejszej formie. Możemy wykorzystać podudzia lub całego kurczaka pokrojonego na części. Ostrości dodają przyprawy i papryczka chili zatopione w sosie sojowym, jeśli macie też sos teryaki nie obawiajcie się go dodać do sosu, ale smak będzie nieco słodszy.

pikantny kurczak

Danie doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą kuskus czy pęczak, możemy posypać je ulubionymi ziołami (kolendra, natka pietruszki, szcypiorek)

składniki:

8 kawałków kurczaka

łyżka oleju

główka czosnku

4 listki laurowe

duży por

70 ml sosu sojowego

150 ml czerwonego wina

3 łyżeczki cukru

dwie papryczki chili

pieprz, papryka do smaku w proszku

 

Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć kawałki kurczaka do zezłocenia. Wyjmujemy z  patelni czy rondla mięso i na tym samym oleju podsmażamy kawałki pora, chili pokrojone w plasterki, przekrojoną na pół główkę czosnku, dodajemy sosy i wino oraz cukier, całość redukujemy na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dokładamy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy na niewielkim ogniu całość przez około 45 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...