Pikantny kurczak z porem i chili

12 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczaka na obiad przygotowujemy często w różnych odsłonach, dzisiaj zapraszamy Was do przygotowania pysznego kurczaka w nieco ostrzejszej formie. Możemy wykorzystać podudzia lub całego kurczaka pokrojonego na części. Ostrości dodają przyprawy i papryczka chili zatopione w sosie sojowym, jeśli macie też sos teryaki nie obawiajcie się go dodać do sosu, ale smak będzie nieco słodszy.

pikantny kurczak

Danie doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą kuskus czy pęczak, możemy posypać je ulubionymi ziołami (kolendra, natka pietruszki, szcypiorek)

składniki:

8 kawałków kurczaka

łyżka oleju

główka czosnku

4 listki laurowe

duży por

70 ml sosu sojowego

150 ml czerwonego wina

3 łyżeczki cukru

dwie papryczki chili

pieprz, papryka do smaku w proszku

 

Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć kawałki kurczaka do zezłocenia. Wyjmujemy z  patelni czy rondla mięso i na tym samym oleju podsmażamy kawałki pora, chili pokrojone w plasterki, przekrojoną na pół główkę czosnku, dodajemy sosy i wino oraz cukier, całość redukujemy na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dokładamy mięso, doprawiamy do smaku i dusimy na niewielkim ogniu całość przez około 45 minut.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺