Pij soki na zdrowie!

13 grudnia 2010, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Soki owocowe i warzywne są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Chociaż wybór soków w sklepach jest ogromny, warto przygotowywać je w domu, bowiem te ze świeżych produktów są najbardziej wartościowe. Dzięki regularnemu piciu soków owocowych i warzywnych pokonasz zmęczenie, nie będziesz miała problemów z przemianą materii, a twoja cera nabierze blasku i zdrowego kolorytu.

Poznaj dobroczynne właściwości soków owocowych i warzywnych:

Sok z kiszonej kapusty usuwa wrzody żołądka; picie dziennie około 1/4 litra soku przez okres 4 tygodni przyniesie pożądany efekt. Dodatkowo sok ten doskonale wpływa na trawienie i wzmacnia organizm. Polecany jest w leczeniu reumatyzmu. Jest bogaty w witaminy.

Sok z marchwi to prawdziwa skarbnica beta-karotenu, który po przekształceniu w organizmie w witaminę A wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na cerę, wzrok i system nerwowy, a także poprawia ogólny stan skóry.

Sok z buraczków, ze względu na dużą zawartość żelaza pomocny jest przy anemii, nieżycie jelita grubego oraz stanach napięć lękowych.

Sok pomidorowy to bogactwo likopenu, czyli aktywnego przeciwutleniacza, który ma działanie przeciwrakowe.

Sok z jabłek doskonale usuwa zbędne resztki pokarmowe zalegające w jelitach, a także wzmacnia kości oraz stawy. Wskazany również przy chorobach wątroby i nadnerczy.

Sok wyciśnięty z cytryny pomocny jest przy przeziębieniach, a szczególnie przy zapobieganiu infekcji. Działa napotnie oraz dobrze wpływa na pracę wątroby.