Pij napar z młodej pokrzywy. Układ moczowy i trawienny odczuje ulgę

Avatar photo
4 sierpnia 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Wiosną i latem możemy zbierać młodą pokrzywę i wykorzystać jej drogocenne składniki do poprawy naszego zdrowia oraz kondycji włosów, paznokci i cery. Młoda pokrzywa to bowiem wyborna skarbnica naturalnych minerałów i witamin. Dobrze jest pić napar ze świeżej pokrzywy, można ją również wykorzystać do sporządzenia sałatki, zupy lub rewitalizującego koktajlu.

herbata z pokrzywy

Najwięcej walorów zdrowotnych mają młode liście pokrzywy z górnych pędów. Są one cennym źródłem witamin A, B, C oraz K, a także makroelementów i mikroelementów – magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sporej ilości żelaza, jodu, sodu i krzemu. Zawiera także flawonoidy, fitosterole, histaminę, serotoninę i karotenoidy oraz sporo błonnika i antyoksydantów.

Picie naparu z pokrzywy działa korzystnie na układ moczowy, trawienny, a także na krążenie. Ma działanie moczopędne i detoksykujące zatem wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu i bakterii z nerek oraz pęcherza oraz wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Ze względu na sporą zawartość żelaza pokrzywa jest także polecana jako wsparcie przy walce z anemią oraz przy zaburzeniach menstruacyjnych oraz jako środek do wzmacnia odporności oraz poprawiania kondycji włosów, skóry i paznokci.

Napar z pokrzywy powinny także pić osoby zmagające się z reumatyzmem lub stanami zapalnymi. W medycynie ludowej pokrzywa stosowana była pomocniczo w nieżycie żołądka i jelit, a badania udowadniają, że wspomaga pracę wątroby i trzustki oraz reguluje wydzielanie żółci. Dodaje też wigoru i witalności i jest znanym remedium na zmęczenie. Herbata z pokrzywy może również okazać się niezwykle przydatna przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, redukując jednocześnie obrzęki ciała i pomagając w powrocie do optymalnej wagi.

pokrzywa

Zbiory  pokrzywy powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Ziele należy zrywać w rękawiczkach, aby uniknąć nieprzyjemnego podrażnienia skóry. Po zebraniu roślinę należy opłukać pod bieżącą wodą. Napar z pokrzywy możemy przygotować nie nie susząc jej, a jedynie zalewając wrzątkiem. Jeśli chcemy zrobić zapasy i zdecydujemy się na suszenie najlepszym sposobem jest wykorzystanie suszarki do żywności. Świeże pędy pokrzywy zawierają jednak więcej substancji prozdrowotnych niż susz.

Napar z pokrzywy można wykonać z suszu lub świeżo zerwanych liści. W celu wykonania herbaty pokrzywowej należy zalać czubatą łyżeczkę przygotowanego zioła wrzącą wodą. Jeśli używamy pokrzywy suszonej, napój należy parzyć przez ok. 2 min. Dłużej pozostawiony susz nadaje naparowi większych właściwości moczopędnych. Świeże liście pokrzywy parzymy jeszcze krócej, ok. pół minuty. Napar można pić na czczo, ale maksymalnie dwa razy dziennie.

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.