Piękne znaczy smaczne. Kilka rad jak profesjonalnie fotografować jedzenie

6 grudnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf współpracujący z programem „Lubella inspiruje i edukuje”.

fotografujac_zadbaj_o_wlasciwe_swiatlo_fot-_maciej_zaczek

Najpierw jemy oczami – to zasada, którą doskonale znają kulinarni mistrzowie. Wygląd dania jest równie ważny jak jego walory smakowe. Przepyszna i odpowiednio podana potrawa jeszcze długo będzie kojarzyć się z przyjemnością, do której warto wracać.

Na stronę wizualną posiłków zwraca uwagę coraz więcej osób. Szczególnie widać to na portalach społecznościowych, gdzie użytkownicy zamieszczają fotografie nie tylko specjałów, których mieli okazję skosztować w restauracjach, ale równie często tych przyrządzonych samodzielnie.

do_tworzenia_kompozycji_wykorzystuj_akcesoria_kuchnenne_fot-_maciej_zaczek

Ta moda przyjęła się również wśród nastolatków, którzy chętnie dzielą się swoimi pomysłami np. na Instagramie – najpopularniejszym kanale komunikacji wizualnej wśród tej grupy wiekowej. W ten sposób dostarczają też inspiracji rówieśnikom. To bardzo pozytywny trend, dzięki któremu młodzi ludzie przy okazji zaczynają także zwracać większą uwagę na jakość jedzenia. Ich talerze, które chcą zaprezentować kolegom, stają się coraz bardziej urozmaicone, kolorowe, a tym samym zdrowsze.

Talerz w ogrodzie, czyli sposób na przemyślany kadr

Jak zatem sprawić, aby nasze dania wyglądały efektownie na zdjęciach? Maciej Zaczek, fotograf współpracujący z programem „Lubella inspiruje i edukuje” przekonuje, iż nie potrzeba do tego profesjonalnego sprzętu. Wystarczy telefon komórkowy. – Większość smartfonów ma naprawdę świetnej jakości aparat – mówi. – To od czego należy zacząć, to odpowiedni dobór światła. Najlepiej wykorzystywać dzienne, dające bardzo ładną żółtą poświatę.

Zaczek dodaje, że warto obudować fotografię jakąś historią i zadbać, aby uchwycony kadr był dobrze przemyślany i zaplanowany. Warto uwzględnić kontekst. Np. jeśli ustawimy talerz na krześle w ogrodzie bez żadnego powodu, musimy liczyć się z faktem, iż pomysł zostanie odebrany jako nietrafiony, a nie kreatywny. Zyskamy co najwyżej efekt przypadku. Natomiast ta sama kompozycja, która ma ilustrować np. piknik w niecodziennej aranżacji, będzie jak najbardziej uzasadniona.

zdjecia_potraw_najlepiej_wykonywac_z_gory_fot-_maciej_zaczek

Zioła skąpane w wodzie: dodaj potrawie blasku!

Fotografując  obiekt należy zwrócić uwagę na perspektywę. Zdjęcia potraw najlepiej wykonywać z góry pod kątem 45 stopni. Jeżeli zależy nam na pokazaniu warstwowości potrawy np. burgera, wtedy należy zrobić zdjęcie poziome – radzi fotograf.

Warto też zadbać o elementy, które uatrakcyjnią zdjęcie. – Urozmaiceniem naszego dania mogą być różne dodatki kompozycyjne, np. świeże zioła zwilżone kroplami wody, dzięki czemu wydają się jeszcze bardziej soczyste. Nie bójmy się wykorzystywać charakterystycznych akcesoriów kuchennych. Łączmy stare z nowym. Postarzały widelec czy finezyjna łopatka świetnie wyróżnią nasze zdjęcia – podsumowuje Zaczek.

logo-lubella

Program „Lubella inspiruje i edukuje”

Więcej sposobów na to jak profesjonalnie fotografować posiłki  poznają zwycięzcy konkursu odbywającego się w ramach programu „Lubella inspiruje i edukuje”, którego celem jest przybliżenie zalet produktów zbożowych gimnazjalistom w całej Polsce. Laureaci wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez szefa kuchni, a następnie pod okiem Macieja Zaczka dowiedzą się jak uwiecznić na zdjęciach swoje kulinarne dzieła.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.