Pesto z natki pietruszki – przepis

28 lutego 2011,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Klasyczne pesto z bazylii można zastąpić równie pysznym pesto w polskiej wersji z natki pietruszki. Oto co będziesz potrzebowała do jego wykonania:

– pęczek natki pietruszki (wybierz dość okazały)
– ząbek czosnku polskiego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 orzechy włoskie lub laskowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy nerkowca (lub piniowe)
– sól, pieprz
– parmezan (mały kawałek)

Natkę pietruszki należy drobniutko posiekać (najlepiej przygotowywać pesto w kamionkowym moździerzu), ewentualnie zmiksować blenderem, dodać czosnek, starty ser, podprażone na suchej patelni wybrane orzeszki, dolać oliwę, ponownie ucierać lub zmiksować, doprawić do smaku.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....