Pesto z natki pietruszki – przepis

28 lutego 2011,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Klasyczne pesto z bazylii można zastąpić równie pysznym pesto w polskiej wersji z natki pietruszki. Oto co będziesz potrzebowała do jego wykonania:

– pęczek natki pietruszki (wybierz dość okazały)
– ząbek czosnku polskiego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 orzechy włoskie lub laskowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy nerkowca (lub piniowe)
– sól, pieprz
– parmezan (mały kawałek)

Natkę pietruszki należy drobniutko posiekać (najlepiej przygotowywać pesto w kamionkowym moździerzu), ewentualnie zmiksować blenderem, dodać czosnek, starty ser, podprażone na suchej patelni wybrane orzeszki, dolać oliwę, ponownie ucierać lub zmiksować, doprawić do smaku.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...