Pesto z natki pietruszki – przepis

28 lutego 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Klasyczne pesto z bazylii można zastąpić równie pysznym pesto w polskiej wersji z natki pietruszki. Oto co będziesz potrzebowała do jego wykonania:

– pęczek natki pietruszki (wybierz dość okazały)
– ząbek czosnku polskiego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 orzechy włoskie lub laskowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy nerkowca (lub piniowe)
– sól, pieprz
– parmezan (mały kawałek)

Natkę pietruszki należy drobniutko posiekać (najlepiej przygotowywać pesto w kamionkowym moździerzu), ewentualnie zmiksować blenderem, dodać czosnek, starty ser, podprażone na suchej patelni wybrane orzeszki, dolać oliwę, ponownie ucierać lub zmiksować, doprawić do smaku.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.