Pasztet z Omega-3 – opinia blogera

23 maja 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Test dotyczy pasztetu z firmy DROP otrzymanego za pośrednictwem portalu Uroda i zdrowie. Zdecydowałem się na ten produkt że względu na zawartość kwasów Omega-3.


Raczej nie jadam pasztetów (jak coś to przeważnie domowy, pieczony) ze względu na ich skład.
Kwasy Omega-3 obniżają poziom trójglicerydów we krwi i zmniejszają ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca. Zastanawiam się, ile taki pasztet sam w sobie zawiera trójglicerydów ponieważ zawiera dużą ilość mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli dość tłustego. Jedna puszka zawiera 179 mg cholesterolu czyli 59% dziennej dawki (norma to poniżej 300 mg dziennie) no, ale jedno jajko zawiera 264 mg.


Skład:
surowce drobiowe 51% (wątroba z kurcząt, mięso oddzielone mechanicznie, skórki, masa jajowa)
woda
mąka pszenna (gluten)
olej lniany,
kwasy tłuszczowe omega-3 (2,6%)
skóry wieprzowe
białko wieprzowe
sól, przyprawy, aromaty,
olej rzepakowy
błonnik
wzmacniacz smaku
emulgator
substancja konserwująca
przeciwutleniacz


Jak dla mnie pasztet jest za delikatny, zawiera dużo MOM-u, skór itd. (ja jak robię pasztet, to robię go z mięsa, a nie jakichś resztek). Żona uważa, że pasztet jest bez smaku. Zawiera dodatek  kwasów omega 3.

Testował: