URODA I ZDROWIE

Pasztet z drobiem i papryką Omega-3 DROP S.A. – opinia blogerki

28 czerwca 2012, dodał: mopswkuchni

Niedawno otrzymałam paczkę od portalu Uroda i Zdrowie z pasztetami z drobiem i papryką Omega-3 firmy DROP S.A.

Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam takich pasztetów, bo zazwyczaj zawierają dużo konserwantów i ich smak nie umywa się do tych zrobionych samemu w domu. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba ich przechowywać w lodówce, więc towarzyszyły mi kiedyś niemal przy każdym dłuższym wyjeździe. Były nieodłącznym składnikiem każdego śniadania. Jeszcze kilka lat temu smaki takich konserwowych pasztetów nie były tak zróżnicowane. Pasztet drobiowy jaki otrzymałam do testowania nie tylko wzbogacony jest suszoną papryką, ale zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone Omega-3 w ilości 2,5%. Wyróżniony został przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, pewnie dlatego, że regularne spożywanie kwasów Omega-3 zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi i ryzyko wystąpienia zawału serca. Aby nasz układ krążenia funkcjonował poprawnie musimy mu dostarczać regularnie 1 g kwasów Omega-3 na dobę. Testowany pasztet zawiera aż 2,5 g w 100 g, łącznie jest go 3,25 g w całym opakowaniu. Mi wystarczył do posmarowania 4 kanapek, więc przy założeniu, że 1 osoba zje 2 kanapki, jej dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 zostanie zaspokojone.

Niestety pasztet zawiera MOM i 3 substancje konserwujące E. Na plus zaskoczyła mnie zawartość oleju lnianego.

Przejdźmy do wrażeń zapachowych i smakowych. Przygotowałam pyszne przekąski kibica z udziałem testowanego pasztetu, które możecie zobaczyć na zdjęciach. Pasztet ma bardzo ładny paprykowy zapach. Konsystencja nie jest gładka, kawałki suszonej papryki są dość duże. Myślę, że to może być istotny problem dla osób starszych (a zdjęcie właśnie osoby w podeszłym wieku znajduje się na opakowaniu na I planie, co może sugerować, że głównie dla nich jest skierowany ten produkt). Może zmienić recepturę i dodawać do niego paprykę sproszkowaną? No tak, ale smak pasztetu nie byłby już tak zdecydowany. A to jest jego niewątpliwa zaleta. Mnie osobiście bardzo smakował. Podałam go z dwoma rodzajami bułek: pszenną i razową grahamką z plastrami kalarepki i pomidora na wierzchu – w ten sposób powstały kanapki kibica :)

Podsumowując, dodatek kwasów Omega-3 w testowanych pasztecie z drobiem i papryką firmy DROP S.A, istotnie wyróżnia ten produkt spośród jemu podobnych. Z uwagi na dość zdecydowany smak i duże kawałki suszonej papryki nie polecam go osobom w starszym wieku. Dla nich najlepsza będzie wersja z samym drobiem.

Testowała:

Ania (Mops w kuchni) – Jestem blogerką kulinarną od 2010 roku. Gotowanie to dla mnie codzienna przyjemność i relaks. Uwielbiam wymyślać nowe zupy i sałatki. Można u mnie znaleźć zróżnicowane dania zarówno te wytrawne, jak i słodkie pyszności. Chętnie nawiążę współpracę w zakresie testowania i opiniowania artykułów spożywczych oraz akcesoriów kuchennych.
Prowadzi bloga: http://mopswkuchni.wlodarczyki.net/


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz