Pasztet z drobiem i papryką Omega-3 DROP S.A. – opinia blogerki

28 czerwca 2012,
dodał: mopswkuchni
Artykuł zewnętrzny

Niedawno otrzymałam paczkę od portalu Uroda i Zdrowie z pasztetami z drobiem i papryką Omega-3 firmy DROP S.A.

Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam takich pasztetów, bo zazwyczaj zawierają dużo konserwantów i ich smak nie umywa się do tych zrobionych samemu w domu. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba ich przechowywać w lodówce, więc towarzyszyły mi kiedyś niemal przy każdym dłuższym wyjeździe. Były nieodłącznym składnikiem każdego śniadania. Jeszcze kilka lat temu smaki takich konserwowych pasztetów nie były tak zróżnicowane. Pasztet drobiowy jaki otrzymałam do testowania nie tylko wzbogacony jest suszoną papryką, ale zawiera kwasy tłuszczowe wielonienasycone Omega-3 w ilości 2,5%. Wyróżniony został przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, pewnie dlatego, że regularne spożywanie kwasów Omega-3 zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi i ryzyko wystąpienia zawału serca. Aby nasz układ krążenia funkcjonował poprawnie musimy mu dostarczać regularnie 1 g kwasów Omega-3 na dobę. Testowany pasztet zawiera aż 2,5 g w 100 g, łącznie jest go 3,25 g w całym opakowaniu. Mi wystarczył do posmarowania 4 kanapek, więc przy założeniu, że 1 osoba zje 2 kanapki, jej dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 zostanie zaspokojone.

Niestety pasztet zawiera MOM i 3 substancje konserwujące E. Na plus zaskoczyła mnie zawartość oleju lnianego.

Przejdźmy do wrażeń zapachowych i smakowych. Przygotowałam pyszne przekąski kibica z udziałem testowanego pasztetu, które możecie zobaczyć na zdjęciach. Pasztet ma bardzo ładny paprykowy zapach. Konsystencja nie jest gładka, kawałki suszonej papryki są dość duże. Myślę, że to może być istotny problem dla osób starszych (a zdjęcie właśnie osoby w podeszłym wieku znajduje się na opakowaniu na I planie, co może sugerować, że głównie dla nich jest skierowany ten produkt). Może zmienić recepturę i dodawać do niego paprykę sproszkowaną? No tak, ale smak pasztetu nie byłby już tak zdecydowany. A to jest jego niewątpliwa zaleta. Mnie osobiście bardzo smakował. Podałam go z dwoma rodzajami bułek: pszenną i razową grahamką z plastrami kalarepki i pomidora na wierzchu – w ten sposób powstały kanapki kibica :)

Podsumowując, dodatek kwasów Omega-3 w testowanych pasztecie z drobiem i papryką firmy DROP S.A, istotnie wyróżnia ten produkt spośród jemu podobnych. Z uwagi na dość zdecydowany smak i duże kawałki suszonej papryki nie polecam go osobom w starszym wieku. Dla nich najlepsza będzie wersja z samym drobiem.

Testowała:

Ania (Mops w kuchni) – Jestem blogerką kulinarną od 2010 roku. Gotowanie to dla mnie codzienna przyjemność i relaks. Uwielbiam wymyślać nowe zupy i sałatki. Można u mnie znaleźć zróżnicowane dania zarówno te wytrawne, jak i słodkie pyszności. Chętnie nawiążę współpracę w zakresie testowania i opiniowania artykułów spożywczych oraz akcesoriów kuchennych.
Prowadzi bloga: http://mopswkuchni.wlodarczyki.net/



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.