Party w stylu hawajskim – jak udekorować stół i różne przepisy
Sezon wakacyjny zaczął się w pełni. Za oknem słoneczna, wręcz tropikalna pogoda, dostępne świeże owoce i warzywa, humor dopisuje. To świetna okazja na spotkania ze znajomymi, szczególnie tymi, z którymi dawno się nie widzieliśmy. Aby odświeżyć znajomości i orzeźwić gości w upały, najlepsza będzie impreza w stylu hawajskim. Aloha!
Na początek zajmij się wystrojem. On zajmie najwięcej czasu, ale wbrew pozorom jest prosty i niedrogi. Na początek warto wybrać kolory przewodnie – najfajniej wyglądają ostre, intensywne barwy – róż, ananasowa żółć i intensywna zieleń. Jeżeli wolisz spokojniejsze barwy postaw na różne odcienie błękitu i jedynie kolorowe dodatki.
Najwięcej zrobi obrus lub podkładki na stół. Są kolorowe i nadadzą styl całemu przyjęciu. Później – zastawa. Postaw na papierowe talerzyki i kubeczki. Zaoszczędzisz sobie sprzątania, a przy tym przyjęcie przestanie mieć oficjalny charakter. Fajnie wyglądają też kolorowe słomki (koniecznie papierowe!), papierowe parasolki (ach, drinki z palemką…), i serwetki.
Najlepsza część w ustrajaniu to dekoracje. Tu jest kilka opcji, w zależności od budżetu.
Opcja tańsza to balony w dwóch, trzech barwach pasujących do wystroju, kolorowe serpentyny i samodzielnie wykonane ozdoby, np. wycięte z papieru palmowe liście czy napis „aloha!” Można też stworzyć w prosty i szybki sposób ramkę do selfie – po prostu wyciąć ją z kartonu i udekorować nawet wydrukowanymi i wyciętymi motywami wakacyjnymi. #Instaparty!
Drugi sposób to zamówienie ozdób z Internetu. Mamy ogromny wybór dmuchanych flamingów, lamp w kształcie ananasów, girland z liści czy naczyń w fikuśnych kształtach.
Najfajniejszym sposobem jest zamówienie hawajskich naszyjników z kwiatów (koszt jednego to około 1,50) oraz przyozdobienie stołu zielonymi roślinami.
A na koniec – jedzenie! W upały postaw na orzeźwiające, fit i modne smoothie, najlepiej kolorowe – z truskawek (czerwone), bananów, mango lub ananasów (żółte), z dodatkiem szpinaku bądź spiruliny. Możesz włożyć je na chwilę do zamrażarki by przypominały sorbetowe lody. Dobrym pomysłem są też friut bowls – czyli po prostu sałatki owocowe. Przygotuj dużo wody z cytryną i lodem. A wieczorem… grill lub ognisko (ewentualnie jeżeli nie masz możliwości – piekarnik, a może elektryczna płyta grillowa), a na grillu szaszłyki warzywne i z dodatkiem kurczaka lub krewetek. Oprócz tego klasyczne przekąski – sałatki, podpieczony chleb, hummus, nachosy z dipami, frytki z piekarnika (może z batatów?). Smaczne będą też galaretki i tarty, zarówno owocowe jak i warzywne.
Oto kilka naszych faworytów jeśli chodzi o szybkie i letnie dania:
- ZIELONE SMOOTHIE BOWL
Składniki:
1 kiwi
1 pomarańcza
1 banan
garść jarmużu
2 łyżeczki spiruliny
1.5 szklanki wody
dodatki: nasiona chia, listki mięty, pestki granatu, jagody goji, pitaja
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Udekoruj smoothie bowl ulubionymi dodatkami.
2. SAŁATKA Z POZIOMKAMI
Składniki
poziomki 50-60 g
rukola 60-70 g
orzechy włoskie 8-10sztuk
pestki słonecznika 1 garść
Sos: truskawki 150 g
sos z limonką, kolendrą i chili 2 łyżki
krem z octem balsamicznym 2 łyżki
Wszystkie składniki wrzucamy do misy i mieszkamy dokładnie.
3. SAŁATKA Z MOZARELLĄ I ANANASEM
1 puszka ananasa
1/2 główki sałaty lodowej
1 żółta papryka
1 opakowanie mozzarelli
1 ogórek zielony
2 pomidory
1 czerwona cebula
Sos:
2 łyżeczki octu
4 łyżki soku z ananasa
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy sosem zrobionym z: octu, soku z ananasa, cukru, soli i pieprzu, wszystko razem dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu sałatki z sosem w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
4. SZASZŁYKI Z GRILLA
Składniki na 5 sztuk:
400 g filetu z kurczaka
400 g cukinii
1 czerwona papryka
1 młoda cebula
1 czerwona papryczka chili
4 łyżki oliwy extra vergine
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem lub syropem klonowym.
Pamiętaj także o ulubionej muzyce oraz… humorze! Bez niego ani rusz. Wrzuć na luz i nie przejmuj się – na pewno będzie świetnie!