Party w stylu hawajskim – jak udekorować stół i różne przepisy

12 lipca 2019, dodał: junowak
Artykuł zewnętrzny

Sezon wakacyjny zaczął się w pełni. Za oknem słoneczna, wręcz tropikalna pogoda, dostępne świeże owoce i warzywa, humor dopisuje. To świetna okazja na spotkania ze znajomymi, szczególnie tymi, z którymi dawno się nie widzieliśmy. Aby odświeżyć znajomości i orzeźwić gości w upały, najlepsza będzie impreza w stylu hawajskim. Aloha!

 

 

Na początek zajmij się wystrojem. On zajmie najwięcej czasu, ale wbrew pozorom jest prosty i niedrogi. Na początek warto wybrać kolory przewodnie – najfajniej wyglądają ostre, intensywne barwy – róż, ananasowa żółć i intensywna zieleń. Jeżeli wolisz spokojniejsze barwy postaw na różne odcienie błękitu i jedynie kolorowe dodatki.

Najwięcej zrobi obrus lub podkładki na stół. Są kolorowe i nadadzą styl całemu przyjęciu. Później – zastawa. Postaw na papierowe talerzyki i kubeczki. Zaoszczędzisz sobie sprzątania, a przy tym przyjęcie przestanie mieć oficjalny charakter. Fajnie wyglądają też kolorowe słomki (koniecznie papierowe!), papierowe parasolki (ach, drinki z palemką…), i serwetki.

Najlepsza część w ustrajaniu to dekoracje. Tu jest kilka opcji, w zależności od budżetu.

Opcja tańsza to balony w dwóch, trzech barwach pasujących do wystroju, kolorowe serpentyny i samodzielnie wykonane ozdoby, np. wycięte z papieru palmowe liście czy napis „aloha!” Można też stworzyć w prosty i szybki sposób ramkę do selfie – po prostu wyciąć ją z kartonu i udekorować nawet wydrukowanymi i wyciętymi motywami wakacyjnymi. #Instaparty!

Drugi sposób to zamówienie ozdób z Internetu. Mamy ogromny wybór dmuchanych flamingów, lamp w kształcie ananasów, girland z liści czy naczyń w fikuśnych kształtach.

Najfajniejszym sposobem jest zamówienie hawajskich naszyjników z kwiatów (koszt jednego to około 1,50) oraz przyozdobienie stołu zielonymi roślinami.

A na koniec – jedzenie! W upały postaw na orzeźwiające, fit i modne smoothie, najlepiej kolorowe – z truskawek (czerwone), bananów, mango lub ananasów (żółte), z dodatkiem szpinaku bądź spiruliny. Możesz włożyć je na chwilę do zamrażarki by przypominały sorbetowe lody. Dobrym pomysłem są też friut bowls – czyli po prostu sałatki owocowe. Przygotuj dużo wody z cytryną i lodem. A wieczorem… grill lub ognisko (ewentualnie jeżeli nie masz możliwości – piekarnik, a może elektryczna płyta grillowa), a na grillu szaszłyki warzywne i z dodatkiem kurczaka lub krewetek. Oprócz tego klasyczne przekąski – sałatki, podpieczony chleb, hummus, nachosy z dipami, frytki z piekarnika (może z batatów?). Smaczne będą też galaretki i tarty, zarówno owocowe jak i warzywne.


Oto kilka naszych faworytów jeśli chodzi o szybkie i letnie dania:

  1. ZIELONE SMOOTHIE BOWL

Składniki:

1 kiwi

1 pomarańcza

1 banan

garść jarmużu

2 łyżeczki spiruliny

1.5 szklanki wody

dodatki: nasiona chia, listki mięty, pestki granatu, jagody goji, pitaja

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Udekoruj smoothie bowl ulubionymi dodatkami.

2. SAŁATKA Z POZIOMKAMI

Składniki

poziomki 50-60 g

rukola 60-70 g

orzechy włoskie 8-10sztuk

pestki słonecznika 1 garść

Sos: truskawki 150 g

sos z limonką, kolendrą i chili 2 łyżki

krem z octem balsamicznym 2 łyżki

Wszystkie składniki wrzucamy do misy i mieszkamy dokładnie.

3. SAŁATKA Z MOZARELLĄ I ANANASEM

1 puszka ananasa

1/2 główki sałaty lodowej

1 żółta papryka

1 opakowanie mozzarelli

1 ogórek zielony

2 pomidory

1 czerwona cebula

Sos:

2 łyżeczki octu

4 łyżki soku z ananasa

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy sosem zrobionym z: octu, soku z ananasa, cukru, soli i pieprzu, wszystko razem dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu sałatki z sosem w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

4. SZASZŁYKI Z GRILLA

Składniki na 5 sztuk:

400 g filetu z kurczaka

400 g cukinii

1 czerwona papryka

1 młoda cebula

1 czerwona papryczka chili

4 łyżki oliwy extra vergine

sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.

Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem lub syropem klonowym.

 

grilowana ryba

Pamiętaj także o ulubionej muzyce oraz… humorze! Bez niego ani rusz. Wrzuć na luz i nie przejmuj się – na pewno będzie świetnie!