Owoce są nie tylko bardzo istotnym składnikiem zdrowej diety, ale i bardzo cennym źródłem składników aktywnych wykorzystywanych w kosmetykach.
Z wielu owoców uzyskuje się ekstrakty, oleje lub maceraty, wartościowe ze względu na zawartość witamin, minerałów i innych związków. Zależnie od rodzajów owoców wykorzystuje się do tego celu pestki (np. winogrona), miąższ (np. awokado), sok lub ekstrahuje się najbardziej wartościowe składniki z różnych części jednocześnie.
Kosmetyki z wyciągami z owoców są przez nas bardzo lubiane niezależnie od pory roku. Zapach owoców towarzyszący danemu kosmetykowi powoduje dodatkowo bardzo przyjemne doznaniem z pogranicza aromaterapii. W zabiegowych maskach plastycznych wykorzystano m.in. zapach bananów, poziomek, owoców leśnych i cytrusowych.
Prezentujemy wybrane owoce, z których ekstrakty zastosowano w formułach kosmetyków CHANTARELLE.
JABŁKO
Jabłonie (Pyrus malus) są najprawdopodobniej jednymi z najdawniej uprawianych drzew. Udomowione jabłonie pochodzą z Azji Środkowej, skąd przed wiekami zawędrowały do Europy. Ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych i witaminy C, jabłko posiada właściwości wyłapujące wolne rodniki. Ekstrakt zawiera również węglowodany i kwasy AHA, które wiążą wodę i przyczyniają się do zachowania odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Ma on też zastosowanie w preparatach o działaniu złuszczającym i wygładzającym skórę. Występuje w preparatach z linii: LA AQUA, RED STOP Rosacea, BODY SKIN THERMO FASHION, MESO-SERUM.
GRANAT
Granat (Punica granatum) to duży, kulisty owoc zawierający liczne nasiona w bardzo smacznej osłonce koloru czerwonofioletowego. Granat był znany od czasów starożytnych w Azji, a następnie w śródziemnomorskiej Afryce i Europie. Jest bogatym źródłem witaminy A, B i C oraz minerałów. Zawiera taniny i inne substancje o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i ściągającym, a także regulujące pracę gruczołów łojowych. Witamina C zmniejsza oznaki starzenia i jest silnym antyoksydantem. Witamina E chroni komórki przed wolnymi rodnikami, wpływającymi na starzenie skóry. Natomiast cynk posiada silne właściwości metaboliczne, immunologiczne i przeciwzapalne. Granat znajdziemy w liniach: RED STOP Couperose, ROYAL GLOW CLINIC, ESTRINI 50+, C’MODULAR AGE i MESO-SERUM.
MELON
Melon (Cucumis melo) pochodzi z Azji Środkowej, a do Europy przybył dzięki misjonarzom, którzy przywieźli nasiona do Włoch. W naszym kraju próbowała spopularyzować melony królowa Bona, która nie gustowała w obfitej i tłustej kuchni polskiej, w jakiej dominowało mięso, a brakowało jej warzyw i owoców. Jednym z głównych celów wykorzystywania melona w kosmetykach jest przywrócenie naturalnej równowagi w skórze dzięki zawartym w tym owocu witamin A i C oraz składników mineralnych, m.in. potasu i beta-karotenu. Ekstrakt stosowany jest także w kosmetykach o działaniu nawilżającym, ze względu na zawartość węglowodanów. Zastosowano go w preparatach: RED STOP Couperose, RED STOP Rosacea, ROYAL GLOW CLINIC i BODY SKIN THERMO FASHION.
POMARAŃCZA
Pomarańcze (Citrus sinensis) kojarzy się głównie z kulturą śródziemnomorską, ale obecnie największe ich plantacje znajdują się w Brazylii, USA i Chinach. Owoce te zawierają bogactwo witamin C, A, B, B12, P i soli mineralnych, są więc cennym składnikiem diety. Ekstrakt z pomarańczy stosowany jest w kosmetykach chroniących przed fotostarzeniem, w produktach przeciwstarzeniowych, nawilżających czy depigmentujących. Wyciąg używany jest również w preparatach kosmetycznych oczyszczających, antyseptycznych i tonizujących. Ekstrakt z pomarańczy występuje w formule: RED STOP Couperose, RED STOP Rosacea oraz wybranych preparatach z grupy SPECIAL AESTHETICS i MESO-SERUM.
LIMONKA
Limonka (Citrus aurantifolia), znana też jako lima, limona, limetka – jest drzewkiem ciepłolubnym i występuje na wszystkich kontynentach. Sok z limonki zawiera duże ilości witaminy C, bioflawonoidów cytrusowych i minerałów. Był on używany do ochrony przed szkorbutem na długo przed powstaniem samego pojęcia „witamina”. Główne właściwości limonki w kosmetyce to działanie nawilżające, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i odświeżające. Jest remedium na rozszerzone i zanieczyszczone pory, bowiem skutecznie oczyszcza je i zmniejsza. Ponadto łagodzi różne stany zapalne, wypryski, podrażnienia oraz przyspiesza ich gojenie. Limonka znalazła zastosowanie w preparatach: IDEAL PURE, RED STOP Couperose, RED STOP Rosacea, C’MODULAR AGE, BODY SKIN THERMO FASHION i wybrane preparaty z grupy SPECIAL AESTHETICS, MESO-SERUM, BLACK ESSENTIAL.
MALINA
Malina (Rubus idaeus) pochodzi z Azji Mniejszej, skąd rozpowszechniła się w Europie i Ameryce Północnej. Obecnie Polska jest czołowym plantatorem malin na świecie ze średnim plonem blisko 100 tys. ton rocznie. Owoce te są przede wszystkim znane ze swych właściwości napotnych i wzmacniających organizm. Malina jest doskonałym źródłem witaminy C, która stymuluje syntezę kolagenu i elastyny w skórze oraz jest znanym przeciwutelniaczem. Ekstrakt z malin wpływa na poprawę procesu regeneracji komórek, dzięki obecności kwasów AHA. W malinach występują również taniny, jakie mają działanie ściągające dla najbardziej zewnętrznej warstwy skóry, chroniąc dzięki temu jej głębsze warstwy. Wyciąg z malin znajdziemy w preparatach linii: CAVIAR CARE 40+, C’MODULAR AGE i SPECIAL AESTHETICS.
PAPAJA
Papaja (Carica papaya) rośnie w tropikalnym i wilgotnym klimacie. Zawiera cenny enzym – papainę, witaminy, m.in. C oraz minerały. Owoce są jadane na surowo, lub jako przetwory: marmolada, napój alkoholowy. W badaniach dla branży kosmetycznej ekstrakt z papai wykazał działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające oraz właściwości złuszczające. Wykorzystuje się go także w preparatach nawilżających. Wyciąg z papai ma także działanie osłabiające odrost włosów na twarzy i ciele. Ekstrakt zastosowano w preparatach: RED STOP Couperose, RED STOP Rosacea, CAVIAR CARE 40+, C’MODULAR AGE, BODY SKIN THERMO FASHION i SPECIAL AESTHETICS.
ANANAS
Ananas (Ananas sativus) pochodzi z Ameryki Południowej, a jego oryginalna nazwa w języku Indian – „nana” oznacza „coś pachnącego”. W XVIII w. w Europie zakładano liczne szklarnie ananasów, bowiem stały się one bardzo modne na stołach szlacheckich. Później ogromny wpływ na popularność tego wrażliwego na transport owocu miało wynalezienie konserw na początku XX w. „Ananas w puszce” stał się znany na całym świecie. Obecnie wyciąg z ananasa stosowany jest w kosmetykach o działaniu nawilżającym, zmiękczającym skórę i lekko złuszczającym. Wpływa również na stymulowanie produkcji kolagenu I i III w skórze dzięki obecności witaminy C. Zalecany jest także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym, regenerującym i ujędrniającym. Ekstrakt z ananasa zastosowano w linii zastosowano w linii C’MODULAR AGE.
Więcej o preparatach marki CHANTARELLE na www.chantarelle.pl