Owoce to ważny element diety. Jedz je wtedy, a zyskasz najwięcej


dodał: Ewelina Szadkowska
Miłośnicy owoców chętnie włączają je do swego jadłospisu i bywa, że później cierpią przez ich nadmiar. Okazuje się, że problemem jest nie tyle ich ilość, ale pory dnia, w których są spożywane. Owoce nie lubią pewnych połączeń kulinarnych i wtedy nie są lekkostrawne. Dziś zdradzamy, kiedy najkorzystniej je zjadać, ab czerpać same korzyści z tych wartościowych produktów.
Wiele osób zaczyna dzień od jabłka lub innego ulubionego owocu. Panuje przekonanie, że owoce powinniśmy jeść na pusty żołądek, gdyż wówczas są najszybciej trawione. Jeśli są zjadane razem z produktami zawierającymi także tłuszcz, np. w formie ciasta czy słodkich bułek, wówczas przebywają w żołądku dużo dłużej.
O tej porze jedz owoce
Najnowsze ustalenia badaczy wskazują na to, że spożywanie owoców powinno odbywać się w tych godzinach, w których procesy trawienne przebiegają najbardziej sprawnie. Okazuje się, że ten czas przypada na pierwszą połowę dnia, czyli między godziną 7.00 a 13.00. Wyjątkiem od tej reguły są osoby, które prowadzą nieregularny tryb życia lub mają pracę zmianową. One mogą jeść owoce w ciągu pierwszych sześciu godzin po obudzeniu się. Ważne jest, aby świadomie wykorzystać potencjał trawienny naszego układu pokarmowego.
Te korzyści przynosi jedzenie owoców o odpowiedniej porze
Metabolizm w pierwszej połowie dnia przebiega dość szybko i w związku z tym lepiej trawimy cukry, których duży poziom jest zawarty w owocach. Nie bez znaczenia jest także to, że węglowodany przyczyniają się do zwiększenia naszej sprawności umysłowej oraz wspomagają koncentrację. Dodatkowo zapewniają przesunięcie pory kolejnego posiłku, blokując przez dłuższy czas pojawienie się uczucia głodu. Jeśli dodamy je np. do bitej śmietany czy jogurtu, to otrzymamy dodatek tłuszczu pomagający przyswoić witaminy z grupy ADEK.
Spożywając owoce warto pamiętać, że ich ilość nie powinna przekraczać ilości spożywanych warzyw. Najlepiej zbilansowana dieta zawiera większą ilość produktów roślinnych niż produktów zwierzęcych. Wśród tych pierwszych powinniśmy zawrzeć więcej warzyw, a owoce powinny stanowić zdrowy dodatek, który zastąpi niezdrowe słodycze.