Owoce goldenberry – miechunki dla zdrowia, właściwości i zastosowanie

30 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce goldenberry, czyli miechunki to jedno z dietetycznych odkryć ostatnich kilku lat. Zaliczane są do tzw. superżywności (superfood), a to ze względu na liczne walory zdrowotne. Poznajcie najważniejsze informacje o zdrowotnych właściwościach złotych jagód – owoców goldenberry.

owoce_goldenberry_650px

 

Owoce goldenberry są uprawiane na zboczach Andów, głównie w Ekwadorze i Kolumbii. Wiele upraw cudownego owocu umiejscowionych jest na wyjątkowo żyznych glebach o podłożu wulkanicznym.

Przy zastosowaniu warunków szklarniowych możemy pokusić się o samodzielną hodowlę owoców goldenberry. Na samym początku wiosny wysiewamy roślinę w szklarni, a po ewentualnych majowych przymrozkach przesadzamy do gruntu. Miechunka kwitnie około 4 miesiące po wysianiu i w Polskich warunkach jest rośliną jednoroczną, w przeciwieństwie do krajów naturalnego występowania, gdzie jest rośliną wieloletnią. Jeśli nie jesteśmy ogrodnikami-amatorami to możemy sięgnąć po owoce goldenberry w wersji suszonej bez konserwantów HELIO Natura.

W Ameryce Południowej miechunka jest od wieków stosowana w medycynie ludowej. Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców goldenberry były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dysponujemy także potwierdzonymi naukowo dowodami, które pozwalają zaliczyć owoce goldenberry do superżywności.

Goldenberry_Natura_650px

 

Właściwości zdrowotne miechunki

100 gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny

100 gramów owoców goldenberry zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek

55 gramów suszonych owoców goldenberry ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie

owoce goldenberry stanowią wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu

miechunka to źródło pektyn

owoce goldenberry zawierają bioflawonoidy, czyli ważne substancje pochodzenia roślinnego

Owoce miechunki charakteryzują się słodko-kwaśnym delikatnym smakiem, który najczęściej jest opisywany jako połączenie pomidora i pomarańczy.