Owoce goji – co zawierają?

8 października 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce goji pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są między najbardziej wartościowe owoce naszej planety. Niedosładzane, suszone na słońcu, bez konserwacji chemicznej.

 

jagody-goji-1000g-1kg

Można je spożywać na surowo, w postaci soku lub wina, zaparzone w herbacie, lub przygotowane jako nalewkę.

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:

–  6 podstawowych witamin

–  11 podstawowych mikroelementów

–  22 dietetyczne pierwiastki śladowe

–  18 aminokwasów

–  8 polisacharydów

–  6 monosacharydów

–  5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).

–  5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil

–  wiele pigmentów fenolowych

Ponadto odkryto, że jagody goji zawierają wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g), witaminę c (148mg/100g).

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:

–   beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.

–   zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji, do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.

–   polisacharydy: do 31% wagi pulpy.

Jak jeść jagody goji ?

Zazwyczaj jagody goji występują w postaci suszonych owoców, więc można je spożywać w różny sposób, na przykład:

–   z płatkami śniadaniowymi

–   z owsianką

–   z jogurtem

–   z gorącą wodą ( jako herbatę ziołową)

–   jeść same

–   inaczej (np. wykorzystać jako składnik ciasta)

gojishop.pl