Owoce goji pod względem wartości odżywczych zaszeregowane są między najbardziej wartościowe owoce naszej planety. Niedosładzane, suszone na słońcu, bez konserwacji chemicznej.
Można je spożywać na surowo, w postaci soku lub wina, zaparzone w herbacie, lub przygotowane jako nalewkę.
Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
– 6 podstawowych witamin
– 11 podstawowych mikroelementów
– 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
– 18 aminokwasów
– 8 polisacharydów
– 6 monosacharydów
– 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
– 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
– wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody goji zawierają wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g), witaminę c (148mg/100g).
Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:
– beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
– zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji, do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
– polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Jak jeść jagody goji ?
Zazwyczaj jagody goji występują w postaci suszonych owoców, więc można je spożywać w różny sposób, na przykład:
– z płatkami śniadaniowymi
– z owsianką
– z jogurtem
– z gorącą wodą ( jako herbatę ziołową)
– jeść same
– inaczej (np. wykorzystać jako składnik ciasta)
gojishop.pl