Oto sekret długowieczności Japończyków. Ten składnik ich potraw jest wyjątkowo zdrowy


dodał: Ewelina Szadkowska
Stulatkowie z Okinawy od lat stanowią obiekt badań naukowców i lekarzy. Pojawiło się mnóstwo teorii na temat tego, dlaczego właśnie na tej wyspie żyje rekordowa ilość osób w tak podeszłym wieku. Tymczasem w całej Japonii jest ich także wielu, a ogólna ilość osiągnęła już niemal 100 tysięcy osób. Biorąc pod uwagę, że liczba mieszkańców tego kraju to ok. 125 milionów ludzi, to stulatkowie stanowią spory ich odsetek w porównaniu do innych krajów.
Fermentowane warzywa od wieków stanowią bardzo zdrową część naszego menu. W Japonii bardzo popularne są fermentowane nasiona soi. Z ostatnich badań wynika, że to właśnie one mogą mieć decydujący wpływ na tak imponującą długość życia tak wielu mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Naukowcy wyodrębnili z tych nasion pewien enzym, który wykazuje się prozdrowotnym działaniem.
Natto jest dodawane niemal do wszystkiego
W języku japońskim fermentowana soja jest określana jako natto. Gości ona w codziennym menu mieszkańców tego kraju – zupełnie tak, jak chleb na polskich stołach. Jest spożywana zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Jest popularnym składnikiem przekąsek, a jej neutralny smak sprawia, że pasuje do każdej potrawy. Świetnie komponuje się z ryżem, jogurtem, czy innymi warzywami. Jej smak jest określany jako umami i może kojarzyć się z nutą serową czy orzechową. Zawiera żywe kultury bakterii, więc najlepiej jest spożywać ją na zimno, aby nie zniszczyć cennych wartości odżywczych pod wpływem wysokiej temperatury.
Czym jest nattokinaza?
Określenie to dotyczy enzymu odkrytego ponad 40 lat temu w fermentowanych nasionach soi. W kolejnych latach potwierdzono, że jest on nacechowany wieloma prozdrowotnymi właściwościami, które w znaczący sposób wspomagają osiągnięcie wieku 100 lat. Ustalono, że nattokinaza jest zbawienna dla prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego. Praca serca i drożność naczyń krwionośnych decyduje w znacznej mierze o długości naszego życia. Wspomaganie ich poprzez codzienne zdrowe nawyki żywieniowe to najlepsza droga do osiągnięcia długowieczności z jednoczesnym zachowaniem zdrowia i dobrej kondycji. Dzięki nattokinazie krew jest rozrzedzona do odpowiedniego poziomu, nie tworzą się zakrzepy, a ciśnienie utrzymuje się w zalecanej przez lekarzy normie.
Nasiona soi zawierają także inne zdrowe składniki. Witamina K2 decyduje o zdrowiu naszych naczyń krwionośnych i zapobiega odwapnieniu kości. Soja to źródło zdrowego białka oraz błonnika, który odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego. Wpływa więc kompleksowo na zdrowie mieszkańców Japonii, którzy uczynili z niej podstawę swojego jadłospisu i czerpią z jej wartości odżywczych przez całe długie życie.