Ostatnia szansa na smaczne kurki!

28 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Od czerwca do października trwa sezon na kurki, dzięki czemu możemy delektować się ich wspaniałym smakiem.

Pod koniec września kończą się kurki, a zaczynają podgrzybki, maślaki i koźlarze. Wyjątkowym smakiem kurek przyrównywanym do smaku orzechów możemy się cieszyć przez cały rok, pod warunkiem, że je odpowiednio wysuszymy lub zamarynujemy. Świeże kurki jednak smakują i pachną najlepiej, a ich wszechstronne zastosowanie pozwala zrobić z nimi wiele smacznych potraw.

Gdzie rosną są kurki?

Na określenie kurki jest ponad 50 definicji naukowych. Innymi nazwami są: pieprznik jadalny, kurza noga, stągiewka, lisiczka, liszka, lisica. Łatwo te grzyby pomylić z lisówką pomarańczową, nazywaną fałszywą kurką, która przez niektórych specjalistów uważana jest za niejadalną, a przez innych – za trującą. Od prawdziwych kurek różni się gęstszymi blaszkami i ciemniejszymi owocnikami.

Kurki są niezwykle pożądanymi grzybami przez fakt, że nie można ich uprawiać. Sezon trwa zwykle od czerwca do października, a spotkać je możemy głównie w siedliskach borowych, w których skrywają się pod opadłymi liśćmi lub mchem. Szczególnie gromadnie występują w ściółce leśnej, tworząc tak zwany czarci krąg – charakterystyczny, kolisty wzór utworzony przez owocniki grzybów.

Kurki w kuchni

Pieprznik jadalny jest bardzo ceniony w kuchni ze względu na smak, aromat oraz chrupkość i twardość owocników. Sprawdza się jako dodatek do dań i ozdoba, ale można z nich przygotować pożywne i smaczne dania. Kurkę spożywamy po obróbce, ponieważ w wersji surowej nie ma bogatego smaku – ten wydobywa dopiero gotowanie bądź smażenie.

Najczęściej spożywamy młode i zdrowe kurki, z którymi przyrządzamy smaczne sosy, tarty lub omlety. Pamiętać przy tym należy, że kurek nie powinno się smażyć długo (kucharze zalecają czas 4 minut), ponieważ szybko twardnieją. Do marynowania wykorzystujemy same kapelusze z krótko obciętym trzonem, niestety przez marynowanie grzyby tracą walory smakowe i lepiej wykorzystać w tym celu inne grzyby jadalniane. Mrożenie również nie jest korzystne dla kurek, ponieważ sprawia, że nabierają gorzkości.

Jeżeli zdecydujemy się na duszenie kurek, warto je wymieszać z innymi grzybami, które zawierają duże ilości śluzu, jak opieńki czy maślaki, ponieważ kurki same w sobie są suche i kruche, a duszenie dodatkowo pozbywa je wody. Wysuszone kurki tracą na atrakcyjnym wyglądzie, dlatego najczęściej suszymy je do kruchości i potem mielimy na mączkę grzybową, którą najlepiej szybko wykorzystać, ponieważ z czasem traci aromat i jest narażona na atak moli.

Jak przygotować i myć kurki?

Kurki rosną na piaszczystych glebach, stąd wymagają dokładnego czyszczenia. Niestety długie moczenie sprawia, że grzyby nasiąkają wodą, stają się gąbczaste i zupełnie bez smaku, więc najlepiej grzyby zalać wrzątkiem i od razu delikatnie wyjmować za pomocą cedzaka (sitka). W ten sposób pozbędziemy się największych zabrudzeń. Możemy później skorzystać z miękkiego ręcznika i pędzelka do grzybów lub oprószyć kurki mąką, by wraz z nią pozbywać się pozostałego brudu. Kurki możemy też oczyścić pod bieżącą wodą, używając szczoteczki, nawet przeznaczonej na ten cel szczoteczki do zębów.

Przed przygotowaniem kurek odcinamy końcówkę nóżki i cienko je obieramy. Wielu kucharzy, doceniający delikatną i kruchą teksturę grzybów, zaleca najpierw wymoczyć je w mleku, przy czym należy pamiętać, że nie solimy ich ani przed, ani w trakcie przygotowywania, dopiero solimy gotową potrawę. Jeżeli jednak chcemy, aby zachowały sprężystość, myjemy je tylko pod wodą, a podczas smażenia lekko solimy.

Jak najlepiej przygotować kurki, by zachowały swój wspaniały aromat, można przeczytać tutaj: https://www.makro.pl/food-lovers/kurki

Aromatyczna zupa z kurkami

Kurki możemy wykorzystać do aromatycznej zupy grzybowej, która będzie przesycona bogactwem smaku i zapachu.

Do jej przygotowania potrzebujemy:

– grzyby suszone (50 g)

– podgrzybek świeży (350 g)

– kurki świeże (200 g)

– ziemniaki (4 szt.)

– cebulę (2 szt.)

– przyprawy do smaku

– śmietana do zabielenia

– wywar warzywny

Najpierw gotujemy suszone grzyby, by nabrały kształtu i tekstury, osobno obgotowujemy całe świeże grzyby przez około 3 minuty. Wszystko potem kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Przygotowujemy wywar warzywny z kostki rosołowej lub z jarzyn. Łączymy wszystko w jednym garnku, dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Przepyszny śmietanowy sos z kurkami

Z kurek przygotujemy również wyśmienity sos, który możemy wykorzystać niemal do wszystkiego.

Potrzebujemy:

– pół kilograma kurek

– 1 cebulę

– 4 łyżki oleju słonecznikowego

– 1 łyżkę masła

– 1 szklankę słodkiej śmietany (co najmniej 18%)

– posiekana natka pietruszki

Kurki myjemy i odsączamy na durszlaku. Przekrajamy na połówki. Cebulę w drobnej kostce smażymy na oleju na średnim ogniu, lekko solimy. Po 3 minutach dodajemy kurki i smażymy przez następne 4 minuty, do momentu aż kurki się zarumienią na brzegach. Dodajemy masło, wlewamy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę na średnim ogniu. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz posypujemy świeżą natką pietruszki.

Kurki wyśmienicie smakują w prostych zestawieniach i uwielbiają towarzystwo świeżego masła i innych grzybów. Warto więc wykorzystać ostatnie chwile trwającego sezonu na kurki, by cieszyć się ich wspaniałym orzechowym smakiem i charakterystyczną chrupkością.

Sprawdź też przepis na sandacza w sosie kurkowym: http://rybyswiata.pl/ryby-slodkowodne/sandacz-w-sosie-kurkowym

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...