Cenne wskazówki, co robić, aby czuć się zdrowo i mieć energię na każdy dzień.
- Wybieraj pieczywo pełnoziarniste i ziemniaki w mundurkach, ponieważ to właśnie skórka ziemniaka zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów.
- Jedz wiele owoców i warzyw
- niech Twój wybór owoców i warzyw będzie zróżnicowany, ponieważ zawierają one różne kombinacje witamin i minerałów
- świeże, mrożone, konserwowe, czy przetworzone na soki – wszystkie mają znaczenie
- dodawaj siekane warzywa, takie jak marchew czy cukinia do obiadów
- Jedz ryby – najlepiej nie mniej niż dwie porcje na tydzień
- pamiętaj, że jedna porcja ryby to mniej więcej 140g
- ryby tłuste są niemal jedynym naturalnym źródłem witaminy D, ważnej dla zdrowia kości; tłuste ryby to między innymi łosoś, świeży tuńczyk, sardynki, makrela i pstrąg
- wybieraj spośród świeżych, mrożonych, wędzonych i konserwowych, ale pamiętaj że wędzona ryba zawiera sól, podobnie ryba konserwowa
- Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych i cukrów
- chociaż potrzebujemy tłuszcz w naszej diecie (w celu zapewnienia niezbędnych kwasów tłuszczowych i ułatwienia wchłaniania witamin A, D, E, K rozpuszczalnych w tłuszczach)
- zamień nasycone tłuszcze z masła, smalcu, ciast, śmietany, serów (które mogą zwiększyć cholesterol) na nienasycone tłuszcze, które możesz znaleźć w tłuszczach roślinnych, orzechach, tłustych rybach, awokado
- zbyt dużo cukru, zwłaszcza pomiędzy posiłkami, zwiększa ryzyko próchnicy, a także doda kilka dodatkowych kalorii, dlatego zmniejsz spożycie cukru; kiedy masz ochotę na słodycze, spróbuj zjeść w ich miejsce owoc
- Jedz mniej soli, dorośli powinni jeść nie więcej jak 6 gram dziennie, a dzieci nawet mniej
- spożycie dużej ilości soli, powiązane jest ze zwiększonym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi
- większość spożycia soli pochodzi z przetworzonego jedzenia, a nie z posypywania potraw, dlatego czytaj dokładnie informacje na opakowaniach produktów
- czytając informacje na opakowaniu, zwróć uwagę, że niska zawartość soli to 0,3 g, a wysoka zawartość to 1,5 g na 100 gram produktu
- staraj się używać dodatkowych ziół, przypraw, gorczycy czy octu do przyprawiania jedzenia, abyś mógł używać mniej soli
- Bądź aktywny i zachowuj zdrową wagę
- zaleca się 150 minut umiarkowanego wysiłku na tydzień
- Nie doprowadzaj się do odwodnienia
- staraj się pić 8-10 szklanek płynów dziennie. Woda jest najlepszym wyborem, ponieważ nawadnia Cię bez dodawania dodatkowych kalorii do codziennej diety
- Nie opuszczaj śniadania
- zdrowe śniadanie może dostarczyć błonnik, kalorie, witaminy i minerały, ważne dla zdrowia; wybieraj pełnoziarniste płatki śniadaniowe, pełnoziarniste tosty i owoce, na zdrowy początek dnia
W mieście Łódź bar mleczny Figa, zachęca do zdrowego odżywiania. Wierzymy, że powyższe wskazówki będą dla Państwa pomocne i osiągną Państwo zdrowie, doskonałe samopoczucie i energię na każdy dzień.