Osiem porad zdrowego odżywiania

27 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Cenne wskazówki, co robić, aby czuć się zdrowo i mieć energię na każdy dzień.

eating-405521_640

  1. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste i ziemniaki w mundurkach, ponieważ to właśnie skórka ziemniaka zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów.
  2. Jedz wiele owoców i warzyw
    • niech Twój wybór owoców i warzyw będzie zróżnicowany, ponieważ zawierają one różne kombinacje witamin i minerałów
    • świeże, mrożone, konserwowe, czy przetworzone na soki – wszystkie mają znaczenie
    • dodawaj siekane warzywa, takie jak marchew czy cukinia do obiadów
  3. Jedz ryby – najlepiej nie mniej niż dwie porcje na tydzień
    • pamiętaj, że jedna porcja ryby to mniej więcej 140g
    • ryby tłuste są niemal jedynym naturalnym źródłem witaminy D, ważnej dla zdrowia kości; tłuste ryby to między innymi łosoś, świeży tuńczyk, sardynki, makrela i pstrąg
    • wybieraj spośród świeżych, mrożonych, wędzonych i konserwowych, ale pamiętaj że wędzona ryba zawiera sól, podobnie ryba konserwowa
  4. Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych i cukrów
    • chociaż potrzebujemy tłuszcz w naszej diecie (w celu zapewnienia niezbędnych kwasów tłuszczowych i ułatwienia wchłaniania witamin A, D, E, K rozpuszczalnych w tłuszczach)
    • zamień nasycone tłuszcze z masła, smalcu, ciast, śmietany, serów (które mogą zwiększyć cholesterol) na nienasycone tłuszcze, które możesz znaleźć w tłuszczach roślinnych, orzechach, tłustych rybach, awokado
    • zbyt dużo cukru, zwłaszcza pomiędzy posiłkami, zwiększa ryzyko próchnicy, a także doda kilka dodatkowych kalorii, dlatego zmniejsz spożycie cukru; kiedy masz ochotę na słodycze, spróbuj zjeść w ich miejsce owoc
  5. Jedz mniej soli, dorośli powinni jeść nie więcej jak 6 gram dziennie, a dzieci nawet mniej
    • spożycie dużej ilości soli, powiązane jest ze zwiększonym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi
    • większość spożycia soli pochodzi z przetworzonego jedzenia, a nie z posypywania potraw, dlatego czytaj dokładnie informacje na opakowaniach produktów
    • czytając informacje na opakowaniu, zwróć uwagę, że niska zawartość soli to 0,3 g, a wysoka zawartość to 1,5 g na 100 gram produktu
    • staraj się używać dodatkowych ziół, przypraw, gorczycy czy octu do przyprawiania jedzenia, abyś mógł używać mniej soli
  6. Bądź aktywny i zachowuj zdrową wagę
    • zaleca się 150 minut umiarkowanego wysiłku na tydzień
  7. Nie doprowadzaj się do odwodnienia
    • staraj się pić 8-10 szklanek płynów dziennie. Woda jest najlepszym wyborem, ponieważ nawadnia Cię bez dodawania dodatkowych kalorii do codziennej diety
  8. Nie opuszczaj śniadania
    • zdrowe śniadanie może dostarczyć błonnik, kalorie, witaminy i minerały, ważne dla zdrowia; wybieraj pełnoziarniste płatki śniadaniowe, pełnoziarniste tosty i owoce, na zdrowy początek dnia

W mieście Łódź bar mleczny Figa, zachęca do zdrowego odżywiania. Wierzymy, że powyższe wskazówki będą dla Państwa pomocne i osiągną Państwo zdrowie, doskonałe samopoczucie i energię na każdy dzień.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...