Osad z herbaty szpeci kubki? Użyj tego triku, by zniknął

25 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Używając na co dzień ulubionych kubków, często mamy problem z usunięciem osadu, który wewnątrz pozostawia herbata. Najbardziej widoczne są ślady po zaparzaniu czarnej herbaty, która ma intensywnie brązowy kolor. W tej sytuacji mycie w zmywarce często jest niewystarczające i wymaga ręcznego poprawiania jego efektów. Szorowanie wnętrza kubków często łączy się z ryzykiem zniszczenia ich ceramicznej politury i powstaniem nieestetycznych rys.

Na szczęście istnieją delikatniejsze sposoby, aby przywrócić czystość naczyniom. Osad w kubku tworzy się tym częściej, im twardszą wodę dodajemy do zaparzania naszych ulubionych herbat. Można spowolnić ten proces, filtrując wodę przed zagotowaniem jej. Natomiast szukając najlepszej metody czyszczenia wnętrza kubka, warto zastanowić się, jakie produkty mogą na w tym pomóc. Najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju sproszkowane produkty, które mają właściwości ścierające osad.

filiżanka

Tak najszybciej wyczyścisz kubek

Aby usuną nieestetyczne zabrudzenie warto zastosować pastę z sody oczyszczonej i wody. W tym celu do łyżeczki tego proszku dodajemy niewielką ilość wody, pozwalającą uzyskać dość gęstą masę. Taką papkę nakładamy na problematyczne miejsce i pozwalamy jej działać przez kilka minut. Po upływie tego czasu wystarczy wypłukać kubek czystą wodą i gotowe. Podobnie działa proszek do pieczenia, więc możemy używać go zamiennie z sodą. Jeśli chcemy użyć płynnych produktów do czyszczenia, to sprawdzonymi sposobami są: użycie soku z cytryny lub octu spirytusowego. Ta metoda wymaga jednak więcej czasu, gdyż efekt działania obu produktów jest najlepszy po upływie kwadransa.

Nie rób tego, a osad na kubku będzie dużo mniejszy

Tworzenie się plam po herbacie wewnątrz kubka zależy nie tylko od stopnia twardości wody, ale też w dużej mierze od naszych nawyków. Jeśli herbata stoi w naczyniu przez kilka godzin, to niewątpliwie ma dużo czasu, aby wytworzyć bardzo widoczny osad. Warto robić herbatę w małych kubkach lub filiżankach i wypijać ją krótko po przygotowaniu. Wówczas będziemy czerpać najwięcej z jej prozdrowotnych właściwości i zapobiegniemy przyszłym problemom z szorowaniem kubka. Picie zimnej herbaty dodatkowo angażuje naszą śledzionę do ogrzania dostarczonego organizmowi płynu, a w sezonie jesienno-zimowym może przyczyniać się do powstawania chrypki i bólu gardła. Biorąc pod uwagę aż tyle argumentów, zalecamy zmianę przyzwyczajeń na zdrowsze.

Osad z herbaty to problem wyłącznie estetyczny. Nie zawiera żadnych toksycznych substancji i nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jednak ceniąć wysoką estetykę w naszej kuchni, dbajmy także o czystość naczyń, których używamy codziennie. Dzięki temu picie aromatycznego napoju będzie wązało się wyłącznie z relaksem i przyjemnością.