Orzeźwiające drinki na lato – proste przepisy na egzotyczne i kolorowe drinki!

11 sierpnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wielu osobom upalne lato nieodłącznie kojarzy się z chłodnym, orzeźwiającym drinkiem. Alkoholowe koktajle okazują się nieocenione podczas romantycznego wieczoru na plaży, na sąsiedzkim grillu czy rodzinnym przyjęciu w ogrodzie — ich ogromna rozmaitość pozwala zawsze przygotować kompozycję idealnie dopasowaną do okoliczności. Jeśli Ty też nie wyobrażasz sobie lata bez pysznych drinków, sprawdź nasze propozycje!

 

kolorowe drinki

 

Bison frappe – apple mint drink

Składniki:
– świeża limonka
– świeża mięta
– 40 ml żubrówki
– sok jabłko-antonówka
– cynamon
– kruszony lód

Przygotowanie:
W szklance rozgnieść limonki (3-4 cząstki) wraz z syropem cukrowym, dodać miętę, żubrówkę i kruszony lód, tak aby całość wypełniała ok. ¾ szklanki. Wymieszać wszystko łyżką. Dopełnić szklankę lodem i dolać sok jabłko-antonówka. Udekorować świeżą gałązką mięty i cynamonem.

 

bison apple drink

Brzoskwiniowy Bourbon

Składniki:
– 1 brzoskwinia
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 40 ml wędzonej whisky Maple Bourbon
– 3 krople Angostura Bitters
– 1 gałązka świeżego tymianku
– 20 ml bezalkoholowego pikantnego piwa imbirowego
– 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– 20 ml wody sodowej
– grillowane plastry brzoskwini
– gałązka świeżego tymianku

Przygotowanie:
Zgrillować brzoskwinie posmarowane syropem klonowym. Odstawić do ostygnięcia. Do shakera wlać Bourbon, dodać 8 kostek lodu wraz z grillowaną połówką brzoskwini, gałązką świeżego tymianku i bittersem. Wstrząsać aż brzoskwinia całkowicie się rozpadnie. Do kieliszka koktajlowego wrzucić 5-6 kostek świeżego lodu. Wlać przecedzony drink. Na wierzch wlać wytrawne piwo imbirowe, świeży sok z cytryny i wodę sodową. Wymieszać.

 

brzoskwiniowy bourbon

Caraiben – pineapple mint drink

Składniki:
– świeża mięta
– świeży ananas (plaster ok. 2 cm grubości)
– 40 ml jasnego rumu
– 20 ml soku z cytryny
– 40 ml soku jabłkowego
– kruszony lód

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować z lodem, dodać rum i przelać do szklanki. Udekorować świeżą miętą.

 

caraiben drink

Spritzer

Składniki:
– pół kieliszka białego wina
– pół kieliszka gazowanej wody
– kostka lodu

Przygotowanie:
Do kieliszka wlać wino i wodę, delikatnie wymieszać, dopełnić lodem. Udekorować.

 

spritzer

Spritzer truskawkowy

Składniki:
– 50 ml wina różowego
– 20 ml wody różanej i wody gazowanej
– 3 łyżki świeżych truskawek
– 2-3 plasterki cytryny
– świeże liście mięty

Przygotowanie:
Wino wymieszać z wodą, dodać owoce i miętę. Dopełnić wodą gazowaną i lodem.

 

spritzer truskawkowy

Mojito limonkowe

Składniki:
– pół limonki
– dwie łyżeczki brązowego cukru
– kilka listków mięty
– porcja białego rumu
– gazowana woda
– lód – najlepiej pokruszony

Przygotowanie:
Limonkę pokroić na plasterki, a je na 4 części. Dosypać cukier i wrzucić liście mięty. Ugnieść na dnie szklanki aż limonka puści sok. Dosypać lód. Wlać rum, uzupełnić gazowaną wodą.

 

mojito limonkowe

Smoky Tequila

Składniki:
– 1/2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka wędzonej soli
– 3 łyżki stołowe tequili blanco lub meskal
– 3 łyżki stołowe soku grejpfrutowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– dash gorzki (bitter)
– lód

Przygotowanie:
Wierzch kieliszka do martini posmarować miodem. Zanurzyć w wędzonej soli. W shakerze do koktajli połączyć tequilę, sok grejpfrutowy, syrop z agawy i bitter. Wstrząsnąć, aby połączyć. Podawaj w szklance z solą na lodzie.

 

smoky tequila

Lynchburg drink

Składniki:
– 40 ml Jack Daniels Tennessee Whiskey
– 20 ml soku z cytryny
– 10 ml syropu cukrowego
– 1 łyżka stołowa konfitury owocowej, najlepiej pomarańczowej
– 100 ml Sprite lub bitter lemon

Przygotowanie:
Pierwsze cztery składniki dokładnie wstrząsnąć lub wymieszać z lodem. Dopełnić lemoniadą. Udekorować cząstką cytryny i lodem.

 

lynchburg drink

Gin gruszkowy z tonikiem

Składniki:
Syrop gruszkowo-rozmarynowy
– 40 ml wody
200 g cukru
250 g gruszek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 gałązka trawy cytrynowej, rozgnieciona
1 gałązka rozmarynu
Dżin z tonikiem
– trochę lodu
20 ml ginu
12 kostek lodu
1 gruszka, pokrojona w plasterki
4 gałązki rozmarynu
40 ml toniku

Przygotowanie:
Doprowadzić wodę do wrzenia wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami aż do rozmarynu włącznie, ciągle mieszając, gotować na średnim ogniu przez ok. 25 min. Syrop przelać przez sito (wydajność ok. 400 ml). Nie wyciskać gruszek, w przeciwnym razie syrop zmętnieje. Przelać do czystej, ciepłej butelki i napełnić tuż pod krawędzią, natychmiast zamknąć, ostudzić.
Wlać 6 łyżek syropu w shakerze wraz z lodem i ginem, dobrze wstrząsnąć. Umieść kostki lodu, gruszkę i rozmaryn w szklankach, przelać gin przez sito i dodać razem z tonikiem.

 

gin gruszkowy z tonikiem

Grapefruit Fizz

Składniki:
Syrop
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 filiżanki brązowego cukry trzcinowego
– skórka z jednego grejpfruta
– 1 łyżeczka startego imbiru
Drink
– 20 ml ginu lub wódki
– 2 łyżki świeżego soku grejpfrutowego
– 1 łyżeczka syropu
– imbir do smaku

Przygotowanie:
W rondelku wymieszać wodę, imbir, skórkę grejpfruta i cukier. Dusić, aż cały cukier się rozpuści, gotować 5 min. Ostudzić. Do szklanki wlać wódkę lub gin, sok grejpfrutowy i 1 łyżeczkę syropu. Dodać imbir do smaku. Syropu wystarczy na kilka drinków.

 

grapefruit fizz

Gin ogórkowy Tom Collins

Składniki:
– 40 ml ginu
– 20 ml soku z cytryny
– 10 ml syropu cukrowego
– 4 plasterki obranego zielonego ogórka
– 80 ml wody gazowanej

Przygotowanie:
Na dnie szklanki wygnieść ogórek, dodać lód i pozostałe składniki poza wodą. Wstrząsnąć lub mocno zamieszać. Dopełnić wodą gazowaną. Do dekoracji można wykorzystać plasterek ogórka.

 

gin ogórkowy Tom Collins

Malinowy Gin Fizz

Składniki:
Koktajl:
– 3 łyżki syropu malinowego (na szklankę)
– 20 ml ginu (na szklankę)
– 6 łyżek soku z limonki (na szklankę)
– woda sodowa
– kostki lodu
– kilka malin do dekoracji
– cytryna i mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Syrop malinowy:
– 2 szklanki malin, umytych
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody

Przygotowanie:
W rondelku wymieszać maliny, wodę i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 min. Przelać syrop przez sitko o drobnych oczkach. Przykryć i schłodzić. Szklanki udekorować świeżymi malinami, miętą i plasterkami cytryny, dodać lód i polać syropem malinowym. Dodać sok z limonki, polać ginem i wodą sodową.

 

malinowy gin fizz

Sangria

Składniki:
– 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
– 2 pomarańcze
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 1 jabłko
– 2 brzoskwinie
– 100 ml mocniejszego alkoholu, np. koniaku, rumu lub brandy
– 1 szklanka wody gazowanej
– 4 łyżeczki brązowego cukru
– szczypta cynamonu
– kostki lodu

Przygotowanie: Wycisnąć sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Pozostałe owoce dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałki. Brązowy cukier rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Sok, owoce oraz rozpuszczony cukier przełożyć do dzbanka i dokładnie wymieszać. Dodać cynamon i butelkę czerwonego wina. Odstawić napój do lodówki na około 2 godz. Mocniejszy alkohol dodać tuż przed samym podaniem, podobnie jak wodę gazowaną. Lekko zamieszać. Do wina dodać kostki lodu. Całość można ozdobić świeżymi listkami mięty.

 

sangria

Whisky shot

Składniki:
– 50 ml whisky
– sok jabłkowy
– 1 łyżeczka cukru brązowego lub syropu cukrowego
– plasterek cytryny
– plasterek limonki
– odrobina skórki z pomarańczy
– lód

Przygotowanie:
Wrzucić kilka kostek lodu, zalać alkoholem. Dodać łyżeczkę brązowego cukru bądź syropu cukrowego. Następnie wrzucić po plasterku cytryny i limonki. Całość zalać sokiem jabłkowym, tak aby prawie wypełnić szklankę. Nad szklanką skręcić kawałek skórki z pomarańczy i dorzucić go do napoju. Całość delikatnie wymieszać.

 

whisky shot

Margarita drink

Składniki:
– 40 ml tequili
– 20 ml soku z limonki
– 20 ml likieru Cointreau

Przygotowanie:
Wszystkie składniki płynne wymieszać w shakerze z dodatkiem kostek lodu. Po połączeniu składników mieszaninę przelać do kieliszka.

 

margarita drink