Orzeźwiające drinki na lato – proste przepisy na egzotyczne i kolorowe drinki!
Wielu osobom upalne lato nieodłącznie kojarzy się z chłodnym, orzeźwiającym drinkiem. Alkoholowe koktajle okazują się nieocenione podczas romantycznego wieczoru na plaży, na sąsiedzkim grillu czy rodzinnym przyjęciu w ogrodzie — ich ogromna rozmaitość pozwala zawsze przygotować kompozycję idealnie dopasowaną do okoliczności. Jeśli Ty też nie wyobrażasz sobie lata bez pysznych drinków, sprawdź nasze propozycje!
Bison frappe – apple mint drink
Składniki:
– świeża limonka
– świeża mięta
– 40 ml żubrówki
– sok jabłko-antonówka
– cynamon
– kruszony lód
Przygotowanie:
W szklance rozgnieść limonki (3-4 cząstki) wraz z syropem cukrowym, dodać miętę, żubrówkę i kruszony lód, tak aby całość wypełniała ok. ¾ szklanki. Wymieszać wszystko łyżką. Dopełnić szklankę lodem i dolać sok jabłko-antonówka. Udekorować świeżą gałązką mięty i cynamonem.
Brzoskwiniowy Bourbon
Składniki:
– 1 brzoskwinia
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 40 ml wędzonej whisky Maple Bourbon
– 3 krople Angostura Bitters
– 1 gałązka świeżego tymianku
– 20 ml bezalkoholowego pikantnego piwa imbirowego
– 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– 20 ml wody sodowej
– grillowane plastry brzoskwini
– gałązka świeżego tymianku
Przygotowanie:
Zgrillować brzoskwinie posmarowane syropem klonowym. Odstawić do ostygnięcia. Do shakera wlać Bourbon, dodać 8 kostek lodu wraz z grillowaną połówką brzoskwini, gałązką świeżego tymianku i bittersem. Wstrząsać aż brzoskwinia całkowicie się rozpadnie. Do kieliszka koktajlowego wrzucić 5-6 kostek świeżego lodu. Wlać przecedzony drink. Na wierzch wlać wytrawne piwo imbirowe, świeży sok z cytryny i wodę sodową. Wymieszać.
Caraiben – pineapple mint drink
Składniki:
– świeża mięta
– świeży ananas (plaster ok. 2 cm grubości)
– 40 ml jasnego rumu
– 20 ml soku z cytryny
– 40 ml soku jabłkowego
– kruszony lód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować z lodem, dodać rum i przelać do szklanki. Udekorować świeżą miętą.
Spritzer
Składniki:
– pół kieliszka białego wina
– pół kieliszka gazowanej wody
– kostka lodu
Przygotowanie:
Do kieliszka wlać wino i wodę, delikatnie wymieszać, dopełnić lodem. Udekorować.
Spritzer truskawkowy
Składniki:
– 50 ml wina różowego
– 20 ml wody różanej i wody gazowanej
– 3 łyżki świeżych truskawek
– 2-3 plasterki cytryny
– świeże liście mięty
Przygotowanie:
Wino wymieszać z wodą, dodać owoce i miętę. Dopełnić wodą gazowaną i lodem.
Mojito limonkowe
Składniki:
– pół limonki
– dwie łyżeczki brązowego cukru
– kilka listków mięty
– porcja białego rumu
– gazowana woda
– lód – najlepiej pokruszony
Przygotowanie:
Limonkę pokroić na plasterki, a je na 4 części. Dosypać cukier i wrzucić liście mięty. Ugnieść na dnie szklanki aż limonka puści sok. Dosypać lód. Wlać rum, uzupełnić gazowaną wodą.
Smoky Tequila
Składniki:
– 1/2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka wędzonej soli
– 3 łyżki stołowe tequili blanco lub meskal
– 3 łyżki stołowe soku grejpfrutowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– dash gorzki (bitter)
– lód
Przygotowanie:
Wierzch kieliszka do martini posmarować miodem. Zanurzyć w wędzonej soli. W shakerze do koktajli połączyć tequilę, sok grejpfrutowy, syrop z agawy i bitter. Wstrząsnąć, aby połączyć. Podawaj w szklance z solą na lodzie.
Lynchburg drink
Składniki:
– 40 ml Jack Daniels Tennessee Whiskey
– 20 ml soku z cytryny
– 10 ml syropu cukrowego
– 1 łyżka stołowa konfitury owocowej, najlepiej pomarańczowej
– 100 ml Sprite lub bitter lemon
Przygotowanie:
Pierwsze cztery składniki dokładnie wstrząsnąć lub wymieszać z lodem. Dopełnić lemoniadą. Udekorować cząstką cytryny i lodem.
Gin gruszkowy z tonikiem
Składniki:
Syrop gruszkowo-rozmarynowy
– 40 ml wody
200 g cukru
250 g gruszek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 gałązka trawy cytrynowej, rozgnieciona
1 gałązka rozmarynu
Dżin z tonikiem
– trochę lodu
20 ml ginu
12 kostek lodu
1 gruszka, pokrojona w plasterki
4 gałązki rozmarynu
40 ml toniku
Przygotowanie:
Doprowadzić wodę do wrzenia wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami aż do rozmarynu włącznie, ciągle mieszając, gotować na średnim ogniu przez ok. 25 min. Syrop przelać przez sito (wydajność ok. 400 ml). Nie wyciskać gruszek, w przeciwnym razie syrop zmętnieje. Przelać do czystej, ciepłej butelki i napełnić tuż pod krawędzią, natychmiast zamknąć, ostudzić.
Wlać 6 łyżek syropu w shakerze wraz z lodem i ginem, dobrze wstrząsnąć. Umieść kostki lodu, gruszkę i rozmaryn w szklankach, przelać gin przez sito i dodać razem z tonikiem.
Grapefruit Fizz
Składniki:
Syrop
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 filiżanki brązowego cukry trzcinowego
– skórka z jednego grejpfruta
– 1 łyżeczka startego imbiru
Drink
– 20 ml ginu lub wódki
– 2 łyżki świeżego soku grejpfrutowego
– 1 łyżeczka syropu
– imbir do smaku
Przygotowanie:
W rondelku wymieszać wodę, imbir, skórkę grejpfruta i cukier. Dusić, aż cały cukier się rozpuści, gotować 5 min. Ostudzić. Do szklanki wlać wódkę lub gin, sok grejpfrutowy i 1 łyżeczkę syropu. Dodać imbir do smaku. Syropu wystarczy na kilka drinków.
Gin ogórkowy Tom Collins
Składniki:
– 40 ml ginu
– 20 ml soku z cytryny
– 10 ml syropu cukrowego
– 4 plasterki obranego zielonego ogórka
– 80 ml wody gazowanej
Przygotowanie:
Na dnie szklanki wygnieść ogórek, dodać lód i pozostałe składniki poza wodą. Wstrząsnąć lub mocno zamieszać. Dopełnić wodą gazowaną. Do dekoracji można wykorzystać plasterek ogórka.
Malinowy Gin Fizz
Składniki:
Koktajl:
– 3 łyżki syropu malinowego (na szklankę)
– 20 ml ginu (na szklankę)
– 6 łyżek soku z limonki (na szklankę)
– woda sodowa
– kostki lodu
– kilka malin do dekoracji
– cytryna i mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Syrop malinowy:
– 2 szklanki malin, umytych
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody
Przygotowanie:
W rondelku wymieszać maliny, wodę i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 min. Przelać syrop przez sitko o drobnych oczkach. Przykryć i schłodzić. Szklanki udekorować świeżymi malinami, miętą i plasterkami cytryny, dodać lód i polać syropem malinowym. Dodać sok z limonki, polać ginem i wodą sodową.
Sangria
Składniki:
– 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
– 2 pomarańcze
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 1 jabłko
– 2 brzoskwinie
– 100 ml mocniejszego alkoholu, np. koniaku, rumu lub brandy
– 1 szklanka wody gazowanej
– 4 łyżeczki brązowego cukru
– szczypta cynamonu
– kostki lodu
Przygotowanie: Wycisnąć sok z cytryny, limonki i pomarańczy. Pozostałe owoce dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałki. Brązowy cukier rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Sok, owoce oraz rozpuszczony cukier przełożyć do dzbanka i dokładnie wymieszać. Dodać cynamon i butelkę czerwonego wina. Odstawić napój do lodówki na około 2 godz. Mocniejszy alkohol dodać tuż przed samym podaniem, podobnie jak wodę gazowaną. Lekko zamieszać. Do wina dodać kostki lodu. Całość można ozdobić świeżymi listkami mięty.
Whisky shot
Składniki:
– 50 ml whisky
– sok jabłkowy
– 1 łyżeczka cukru brązowego lub syropu cukrowego
– plasterek cytryny
– plasterek limonki
– odrobina skórki z pomarańczy
– lód
Przygotowanie:
Wrzucić kilka kostek lodu, zalać alkoholem. Dodać łyżeczkę brązowego cukru bądź syropu cukrowego. Następnie wrzucić po plasterku cytryny i limonki. Całość zalać sokiem jabłkowym, tak aby prawie wypełnić szklankę. Nad szklanką skręcić kawałek skórki z pomarańczy i dorzucić go do napoju. Całość delikatnie wymieszać.
Margarita drink
Składniki:
– 40 ml tequili
– 20 ml soku z limonki
– 20 ml likieru Cointreau
Przygotowanie:
Wszystkie składniki płynne wymieszać w shakerze z dodatkiem kostek lodu. Po połączeniu składników mieszaninę przelać do kieliszka.