Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak

26 października 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet „dziadek do orzechów”. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy, które są już dostępne w poręcznym opakowaniu w ofercie firmy Helio.

Veneo_Helio_orzechy_2016.10.24

Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym maślanym smakiem, a w swoim wnętrzu kryją ważne dla organizmu witaminy i minerały. Zawarte w orzechach witaminy A i B pomagają zachować zdrową skórę, potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, natomiast fosfor pomaga utrzymywać zdrowe i mocne kości. Orzechy makadamia to również źródło ważnego dla układu pokarmowego błonnika.

Ze względu na swój smak, orzechy makadamia są często wykorzystywane do wypieków oraz słodkich kremów. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań obiadowych – dobrze komponują się w sosach z czosnkiem i anchois. Sprawdzą się również w przepisie na zupę krem.

Nowość w ofercie firmy Helio dostępna jest w poręcznym opakowaniu 70g. Dzięki niewielkim rozmiarom możemy mieć je zawsze przy sobie w torbie lub kieszeni kurtki.

Orientacyjna cena za opakowanie (70g) wynosi około 14 zł

Przepis na zupę krem z orzechami makadamia

Składniki:
– 3 średniej wielkości ziemniaki
– 1 por
– 1 cebula
– 2,5 kostki rosołowej
– 6 opakowań (420 g) orzechów makadamia Helio
– 200 ml śmietany kremówki
– oliwa

Przygotowanie:
Pokrój w kostkę trzy ziemniaki, białą część pora i jedną cebulę. Podsmaż chwilę na odrobinie oliwy. Rozpuść 2,5 kostki rosołowej w jednym litrze ugotowanej wody i zalej gotowym bulionem ziemniaki, pora i cebulkę. Gotuj przez około 20 minut. Po wystudzeniu dodaj orzechy (420 g) makadamia i miksuj na gładki krem, dodając 200 ml kremówki.

Zupę można podawać zarówno w wersji na zimno jak i ciepło.

Smacznego!

***
O firmie HELIO

HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.

Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC – Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...