Orzech włoski leczy

7 marca 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Wywar z liści orzecha włoskiego zawiera wiele garbników, dlatego jest używany do nasiadówek przez osoby cierpiące na hemoroidy. Orzechy włoskie są w najrozmaitszy sposób wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym. Olej wyciśnięty z orzechów stosuje się przy produkcji artykułów żywnościowych, jak i leków. W lecznictwie ludowym stosuje sie preparaty z orzecha włoskiego przy nieżycie żołądka i jelit. Popularna do dziś jest nalewka z niedojrzałych łupin orzecha. Wczesnym latem kroi się je w drobne kawałki, zalewa spirytusem i odstawia na 2 – 3 tygodnie. Przecedza i zażywa 15 kropli w razie kurczowych bóli. W starych i nowych książkach kucharskich często spotyka się przepisy, w których znajdują zastosowanie orzechy włoskie.

file1267973729



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.